reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Tarczycowe ciążowki

werka921

Fanka BB :)
Miasto
Bydgoszcz
Hej wam!
Mam niedoczynnosc tarczycy i jak zaszłam w ciążę to endokrynolog mi ustalił wyższa dawkę. Powiedział, że mam sobie co miesiąc robic badania krwi TSH i ft4 i jak tsh będzie poniżej 2,5 a ft4 w normie to mam brać jak biorę i "zobaczymy się pod koniec ciąży". No więc wyniki mam dobre (tsh zazwyczaj koło 1, czasem trochę niżej) a ft4 w normie. Nooo i wlsnie koncza mi się tabletki i zastanawiam się czy iść do rodzinnego po receptę czy iść na kontrolę do endokrynologa? Bo w zasadzie to skoro wyniki mam dobre to no nie wiem... Myślałam żeby do endokrynologa iść, ale.. Są tu jakieś doświadczone ciężarówki?:)

Napisane na Redmi Note 4 w aplikacji Forum BabyBoom

Ostatnia edycja:
reklama
Wizyty mam co miesiąc u endokrynolog z najswiezszymi wynikami w ciąży powinnaś być pod jego opieka nie ważne że wynik jest ok
Doktor mi mówił, że generalnie w ciąży chodzi się co miesiąc, ale jesli będę miała wyniki dobre to nie ma po co, bo będę przychodzić i pokazywać wyniki, on powie tylko że "ma pani dobre wyniki. Proszę brać tak jak pani bierze" i tak by wyglądały wizyty. Chodzę do niego prywatnie, więc gdyby były w moim przypadku potrzebne to by mnie tym bardziej namawiał chociażby po to, żeby zarobić ;p.
A co Ci mówi na wizycie co miesiąc? Masz uregulowana tarczycę? Czy może też Hashimoto? Ja mam sama niedoczynność i u mnie wystarczy, że wyniki mam dobre.

Doktor mi mówił, że generalnie w ciąży chodzi się co miesiąc, ale jesli będę miała wyniki dobre to nie ma po co, bo będę przychodzić i pokazywać wyniki, on powie tylko że "ma pani dobre wyniki. Proszę brać tak jak pani bierze" i tak by wyglądały wizyty. Chodzę do niego prywatnie, więc gdyby były w moim przypadku potrzebne to by mnie tym bardziej namawiał chociażby po to, żeby zarobić ;p.
A co Ci mówi na wizycie co miesiąc? Masz uregulowana tarczycę? Czy może też Hashimoto? Ja mam sama niedoczynność i u mnie wystarczy, że wyniki mam dobre.

Mam hashi tsh teraz było 1.8 więc ok bo a początku mi podskoczylo zwiększył dawkę i jest dobrze wizyta 5..04 mam nadzieję że nic się nie zmieniło i wynik tsh będzie dobry.Co do lekarza to chodzę na fundusz i to moja 3 ciąża i zawsze cała ciążę byłam pod kontrola gina i endokrynolog większość dziewczyn z forum również. Ale masz rację nic więcej poza tym że wynik ok się nie dowiesz od endo

A czemu nie chodzisz na fundusz?? jak jesteś w ciąży musza przyjąć cie bez czekania ja po tyg od rejestracji miałam wizyte

Mam hashi tsh teraz było 1.8 więc ok bo a początku mi podskoczylo zwiększył dawkę i jest dobrze wizyta 5..04 mam nadzieję że nic się nie zmieniło i wynik tsh będzie dobry.Co do lekarza to chodzę na fundusz i to moja 3 ciąża i zawsze cała ciążę byłam pod kontrola gina i endokrynolog większość dziewczyn z forum również. Ale masz rację nic więcej poza tym że wynik ok się nie dowiesz od endo
Generalnie dobrze się czuje, wyniki bardzo dobre, z dzieckiem też wszystko jak najbardziej w porządku. No mówil że jakbym się zle czuła czy miala wątpliwości jakieś to śmiało mam się z nim skontaktować, ale tak to mówił, że jeśli wyniki ok to właśnie tak by wygladaly wizyty, że "ma pani dobre wyniki, brać jak bierze. Do widzenia" [emoji14]

A czemu nie chodzisz na fundusz?? jak jesteś w ciąży musza przyjąć cie bez czekania ja po tyg od rejestracji miałam wizyte
Tak tak, ale nie znalazlam na fundusz odpowiedniego... Ten do którego chodzę prywatnie ma bardzo dobre opinie i jest polecany.
Ale też próbowałam się umówić właśnie na NFZ. Stwierdziłam, że oprócz NFZ to i tak pójdę też do tego co znalazłam prywatnie (ale oczywiście nie mówiłam tego w słuchawce), dwóch lekarzy nie zaszkodzi, a ten z NFZ nie musiałby wiedzieć i by nie wiedział o tym prywatnym.
To było pod koniec października. I wiesz co usłyszałam w słuchawce jak chciałam się zarejestrować na NFZ? Że ma wolny termin na lipiec :). Ja mówię, że jestem w ciąży i nie wyobrażam sobie żeby tyle czekać, bo wiadomo jak ważna jest unormowana tarczyca w ciąży... A ona że ona nic nie poradzi i że mam przyjść w którys dzien i MOZE mnie przyjmie doktor, ale ona mnie nigdzie nie zapisze. Śmiech na sali ;)
Odpuściłam sobie po prostu, brak słów. Dala mi termin na lipiec a ja 15 czerwca rodzę ;)

W ciąży, wg ustawy "za życiem" działającej już chyba od 2017 roku, kobieta w ciąży przyjmowana jest do specjalisty poza kolejnością i placówka jest zobowiązana wyznaczyć termin wizyty w ciągu 7 dni. Warto znać swoje prawa i ich pilnować. Od ginekologa wziąć skierowanie do endokrynologa z oznaczeniem pilne i zapisać się jak najszybciej na wizytę. Przy niedoczynności tarczycy badania i wizyty co miesiąc - nie tylko TSH, ale całej trojcy (czyli dodatkowo ft3 i ft4)

reklama
W ciąży, wg ustawy "za życiem" działającej już chyba od 2017 roku, kobieta w ciąży przyjmowana jest do specjalisty poza kolejnością i placówka jest zobowiązana wyznaczyć termin wizyty w ciągu 7 dni. Warto znać swoje prawa i ich pilnować. Od ginekologa wziąć skierowanie do endokrynologa z oznaczeniem pilne i zapisać się jak najszybciej na wizytę. Przy niedoczynności tarczycy badania i wizyty co miesiąc - nie tylko TSH, ale całej trojcy (czyli dodatkowo ft3 i ft4)
Znam ta ustawę, ale też wiem jak reaguje na stres, a wyklocanie się o swoje byłoby dla mnie stresem a tego powinno się unikać prawda?;)
Ja wiem co mam badać i wiem jakie powinnam mieć wyniki. Chodzę do dobrego endokrynologa i stosuje się do jego polecen i wyznaczników.
Nie każda choroba tarczycy jest taka sama. Każdy przypadek jest dosc indywidualny i wazne żeby mieć dobrego, zaufanego Endo i się stosować do jego zaleceń.
Niepotrzebnie i bezmyślnie dodałam w sumie temat, bo sama wiem co robic, ale nie mogę usunąć:)

Do góry