reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Tarczyca

A czy chorujesz na niedocxynnosc tarczycy? Ile masz lat? Ja mialam wynik TSH ponad 4 i prawie wszystkie objawy niedoczynnosci, endo powiedziala, ze za wysoko jak na osobe w moim wieku, powinno byc niewiele powyzej 1. Zrobilam fT3, fT4 oraz te przeciwciala jakies, okazalo sie, ze mam niedoczynnosc tarczycy, bez Hashimoto. W ciazy musialam brac wieksze dawki leku, bo TSH musi byc caly czas utrzymywane na poziomie 1 z kawalkoem.
Ja znowu tylko tsh miałam wyższe tzn poza ciąża ok.ale w ciąży przy moim wyniku musiałam brać tabletki a ft3 i 4 w normie:)

reklama
Oczywiście, że TSH za wysokie.. Tak, jak dziewczyny piszą najlepiej to mieć poniżej 2! Jeśli wynik jest wysoki bardzo prawdopodobne poronienie.
Ja w sierpniu miałam TSH 6,68 od połowy września biorę pół tabletki euthyroxu. Badałam ostatnio 4 tyg temu i miałam 2,45 :) więc ładnie spada, ale trzeba szybko reagować na takie wyniki.
1 cykl starań o dzidzie nieudany, ale może teraz się uda :) okres za 4 dni, a tu cisza, oprócz bólu w podbrzuszu.

sylwaq90 a TSH nie powinno być około 1 ?:)
Tak by bylo najlepoej:) ale latwo wtedy w nadczynnosc wpasc, moja kolezanka wpadla wladnie z noedoczynnosci w nadczynnosc. Trzeba czesto sprawdzac TSH zeby w razie czego modyfikowac leczenie, ciezka sprawa z utrzymaniem przez dlugi czas ponizej 1

Jeśli masz wątpliwości co do Twoich wyników badań tarczycy, to najlepiej skontaktuj się z endokrynologiem.
Warto zadbać o ten narząd, gdyż jeśli nie dopilnujesz go i zachorujesz, możesz mieć później duże problemy zdrowotne. Sama leczę się na chorą tarczycę i wiem, jak bardzo trzeba na nią uważać, tym bardziej w ciąży.
Zaraz po porodzie też należy zadbać o tarczycę, gdyż burza hormonalna mająca miejsce tuż po porodzie również może stać się niebezpieczna.
Tak więc moja rada jest taka, abyś jak najszybciej skontaktowała się z endokrynologiem. W razie, gdyby coś złego się działo, to będziesz miała opiekę medyczną, a jeśli nie - to będziesz uspokojona. :)

Tak by bylo najlepoej:) ale latwo wtedy w nadczynnosc wpasc, moja kolezanka wpadla wladnie z noedoczynnosci w nadczynnosc. Trzeba czesto sprawdzac TSH zeby w razie czego modyfikowac leczenie, ciezka sprawa z utrzymaniem przez dlugi czas ponizej 1

Szczerze powiem, że nie pomyslałam o tym :) A mogłabyś powiedzieć przy jakim dawkowaniu?:) DziękI!

Tarczyca to zlo wcielone, jesli masz problem z tarczyca to wszystko inne napewno tez kiepsko szwankuje, dlatego najpierw najlepiej zajac sie dobraniem leku na tarczyce regulujace prace chormowno

reklama
Szczerze powiem, że nie pomyslałam o tym :) A mogłabyś powiedzieć przy jakim dawkowaniu?:) DziękI!
Dawkowanie ustala lekarz indywidualnie w zaleznosci od wynikow TSH. Ja pamietam, ze zaczynalam od 50mg, potem lekarka zwiekszyla mi do 100, ale ze bardzo szybko chudlam to mi ustalila, ze 5x w tyg 50, a 2x w tyg 100. Jak juz TSH mi sie w.miare wyrownalo to mialam na stale 50mg i tak mam do tej pory. TSH robilam jakoe 2tyg temu i mam 1,56. Aha na okres ciazy mialam zwiekszona dawke, bo TSH nie moze przekroczyc 2 w ciazy, tak mi moja endo mowila. Co miesiac sprawdzalam TSH.

Do góry