reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Tarczyca

A czy chorujesz na niedocxynnosc tarczycy? Ile masz lat? Ja mialam wynik TSH ponad 4 i prawie wszystkie objawy niedoczynnosci, endo powiedziala, ze za wysoko jak na osobe w moim wieku, powinno byc niewiele powyzej 1. Zrobilam fT3, fT4 oraz te przeciwciala jakies, okazalo sie, ze mam niedoczynnosc tarczycy, bez Hashimoto. W ciazy musialam brac wieksze dawki leku, bo TSH musi byc caly czas utrzymywane na poziomie 1 z kawalkoem.
Ja znowu tylko tsh miałam wyższe tzn poza ciąża ok.ale w ciąży przy moim wyniku musiałam brać tabletki a ft3 i 4 w normie:)

reklama
Oczywiście, że TSH za wysokie.. Tak, jak dziewczyny piszą najlepiej to mieć poniżej 2! Jeśli wynik jest wysoki bardzo prawdopodobne poronienie.
Ja w sierpniu miałam TSH 6,68 od połowy września biorę pół tabletki euthyroxu. Badałam ostatnio 4 tyg temu i miałam 2,45 :) więc ładnie spada, ale trzeba szybko reagować na takie wyniki.
1 cykl starań o dzidzie nieudany, ale może teraz się uda :) okres za 4 dni, a tu cisza, oprócz bólu w podbrzuszu.

sylwaq90 a TSH nie powinno być około 1 ?:)
Tak by bylo najlepoej:) ale latwo wtedy w nadczynnosc wpasc, moja kolezanka wpadla wladnie z noedoczynnosci w nadczynnosc. Trzeba czesto sprawdzac TSH zeby w razie czego modyfikowac leczenie, ciezka sprawa z utrzymaniem przez dlugi czas ponizej 1

Jeśli masz wątpliwości co do Twoich wyników badań tarczycy, to najlepiej skontaktuj się z endokrynologiem.
Warto zadbać o ten narząd, gdyż jeśli nie dopilnujesz go i zachorujesz, możesz mieć później duże problemy zdrowotne. Sama leczę się na chorą tarczycę i wiem, jak bardzo trzeba na nią uważać, tym bardziej w ciąży.
Zaraz po porodzie też należy zadbać o tarczycę, gdyż burza hormonalna mająca miejsce tuż po porodzie również może stać się niebezpieczna.
Tak więc moja rada jest taka, abyś jak najszybciej skontaktowała się z endokrynologiem. W razie, gdyby coś złego się działo, to będziesz miała opiekę medyczną, a jeśli nie - to będziesz uspokojona. :)

Tak by bylo najlepoej:) ale latwo wtedy w nadczynnosc wpasc, moja kolezanka wpadla wladnie z noedoczynnosci w nadczynnosc. Trzeba czesto sprawdzac TSH zeby w razie czego modyfikowac leczenie, ciezka sprawa z utrzymaniem przez dlugi czas ponizej 1

Szczerze powiem, że nie pomyslałam o tym :) A mogłabyś powiedzieć przy jakim dawkowaniu?:) DziękI!

Tarczyca to zlo wcielone, jesli masz problem z tarczyca to wszystko inne napewno tez kiepsko szwankuje, dlatego najpierw najlepiej zajac sie dobraniem leku na tarczyce regulujace prace chormowno

reklama
Szczerze powiem, że nie pomyslałam o tym :) A mogłabyś powiedzieć przy jakim dawkowaniu?:) DziękI!
Dawkowanie ustala lekarz indywidualnie w zaleznosci od wynikow TSH. Ja pamietam, ze zaczynalam od 50mg, potem lekarka zwiekszyla mi do 100, ale ze bardzo szybko chudlam to mi ustalila, ze 5x w tyg 50, a 2x w tyg 100. Jak juz TSH mi sie w.miare wyrownalo to mialam na stale 50mg i tak mam do tej pory. TSH robilam jakoe 2tyg temu i mam 1,56. Aha na okres ciazy mialam zwiekszona dawke, bo TSH nie moze przekroczyc 2 w ciazy, tak mi moja endo mowila. Co miesiac sprawdzalam TSH.

Do góry