reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szymon, 24tc-siłacz mój najdroższy.....

Dzięki dziewczyny.
teraz po tej diagnozie mam bzika na punkcie niedosłuchu małego i co rusz go sprawdzam. On naprawdę reaguje na "ciche" dźwięki, głosy. Fiksuję juz chyba i wkręcam sobie rzeczy niemozliwe. Do tego te słowa p. logopedy: że ona nie oceniła by go na niedosłuch średni, tylko, lekki...już sama niewiem :-(.

reklama
Wiolu, po pierwsze...kolejny ABR.
U Franka brano mocno pod uwage badanie VRA (czynnosciowe - czyli sprawdzające reakcję dziecka na dżwięki, od jakiego poziomy dziecko reaguje na dxwięk). Ono wykazało 40-70 dB, ABR 30-60 dB
Po drugie zapomniałam Ci napisać coś, co mnie ciut dobiło, ale dla Ciebie jest nadzieją - gdy spytałam w PZG czy jest szansa, ze u Frania niedosłuch sie cofnie usłyszałam, że z ich doświadczenia wynika, że u wczesniaków do 2 r.ż. niedosłuch może sie cofnąc, po 2 walczy sie o to, aby sie nie pogłębiał.
Tak więc - dobra terapia słuchu i może sie wam uda.
Tego życze Wam z całego serca.

Kolejny ABR powiadasz??
To bedzie problem, no chyba, ze gdzie indziej, bo p. doktor, która wykonywała to badanie, jest tego co najmniej pewna, ze mały ma taki niedosłuch, natomiast p. logopedka dała mi do zrozumienia, ze ona nie chce wchodzić w kompetencje p. doktor, ale inaczej widzi niedosłuch Szymka. I to o czym rozmawiałyśmy, to jest tylko maszyna. Jak bedę już miała kontakt z p. protetyk, to zrobię mu ABR prywatnie, jeśli sie nie uda w szpitalu.
Ty Agus, tez robiłaś prywatnie??

Wiolu przykro mi bardzo ze szymusia nie omineły takie kłopoty ale tak sobie mysle i wspominam Agnieszki walke o Frania ... dobrze ze badanie zrobiliscie teraz a nie później bo wiesz czas jest wany ... bardzo wazny...
Trzymam kciuki za was i głowa do góry to tez uda wam sie ogarnąć!!!

Wiolu, u Frania jest inaczej - on ma uszkodzenie centralne (wyszło w ABR latencje) i obwodowe (to wszysło w ABR progi słuchu). Mieliśmy iśc jeszcze prywatnie (gdy byłam na etapie negacji - NIE, TEN problem na pewno nie dotyczy MOJEGO dziecka - na pewno rozumiesz, co mam na mysli), ale Franc się pochorował i 600 zł zostało w kieszeni (tyle kosztuje pryw ABR u nas). Ale, co ważne, we wszystkich przypadkach, jakie znam, aparaty sa dobierane po 2-3 badaniach ABR. Byc może dr chce działac tak szybko bo tak naprawdę niedosłuch wykryto dośc późno u Was..
Wiolu, w te pędy dowiedz się w Fundacji Dzięki Marzeń, czy wezmą malego pod opiekę. Musisz to zrobić przed 1 urodzinami małego. KONIECZNIE!!!!! Bedziesz miała logopede 2 x w tygodniu do domu za free!!!! Oni przyjmują pod swoją opieke dzieci do 1 r.ż. Pomoc dzieci maja u nich do 3 r.ż a przy sprzężonej niepelnosprawności do 5 r.ż!!! Franuś w momencie wykrycia niedosłuchu był "za stary" dla Fundacji:( Dlatego teraz musimy jeździć po 130 km w 1 str na terapie logopedyczną.
Zadziałaj natychmiast w poniedziałek. Koniecznie.
Fundacja zagwarantuje Ci ogromną pomoc.

Wiolus, to jest co innego.
Dzwieki marzen dają ci "tylko" logopedę.
Wniosklujesz do nich o pomoc jak do Polsatu czy TVNu, oni nie mają subkont.
Rozumiesz?

reklama
Do góry