reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

Hej z rana.
Ja okropnie się czuje od 2 dni, chyba coś niedługo się zacznie, wczoraj miałam dziwną sytuację, wzięłam kąpiel, wyszłam z wanny, i nagle chlup patrze coś mi leci, jakaś woda, dosłownie to pare kropel, i się zastanawiałam co to, mówie wody odchodzą czy co, zero skurczy, położyłam się i co nic.... więc nie wiem sama co to było, ale miałam stracha. W ogóle mam od 2 dni takie nogi opuchniete i ręce że hoho, słyszałyście coś o zatruciu ciążowym? Bo moja mama mi coś wspominała. Teraz nie wiem czy to zatrucie może ( a to niby groźne) czy to od pogody. :baffled: może do lekarza dzisiaj pójdę, mam wizytę w czwartek, albo poczekać?

reklama
Neczka jestes na finishu wiec lec do lekarza!!! On ci juz nie odmowi badania jakby co to cie wysle do szpitala:)

Ja juz szykuje sie auto naszykowane zakupy teraz juz pozegnanie z rodzinka i w sobote wracamy:)

Hej dziewczyny,

Neczka- ja bym chyba przejechala sie do lekarza, najwyzej polezysz troche pod ktg,
moze czop Ci zaczyna juz odchodzic, kciukaski zaciskam :tak:

mnie dzisiaj w nocy meczyly jakies koszmary, jeszcze na dodatek mlody przyszedl do nas do lozka i za malo miejsca mi bylo, nie lubie jak z nami spi

Milego dnia babeczki:-)

Hej..

ale skwar
ja juz po robocie , teraz zupke gotuje i chyba na dzialke pojdziemy..:tak:

neczka jak cie cos niepokoji to idz do lekarza , a mnie sie wydaje ze to cos co ci pokapalo hehe
to poprostu zaczyna odchodzic czop :tak::tak:
takze lada dzien moze urodzisz :-):-)

Kamilka to powoli czas wracac do domu hehe , starczy byczenia sie u rodzinki :-p

Hej,

Wybaczcie, że tak ni z gruszki wyskakuje, zaglądałam w zeszłym roku do was, miałam zamiar przeprowadzić się do Niemiec, ale jednak wszystko się wtedy popsuło i wszystko sobie odpuściłam, w tym naukę języka.. Teraz jednak sytuacja diametralnie się zmieniła i jestem już bardzo blisko przeprowadzki (Berlin, prawdopodobnie Neukolln - może jest ktoś z okolic? :)). Powiedzcie, jak tu wygląda kwestia przedszkola? Albo gdzie szukać rzetelnych informacji na ten temat?

hej amandae- z tego co wyczytalam na tej stronce:
Kitaanmeldung / Kitagutscheinverfahren - Berlin.de
w berlinie tak samo zreszta jak i u mnie jest system gutscheinowy, co oznacza, ze aby dziecko dostalo miejsce w przedszkolu rodzice musza zlozyc wniosek w odpowiednim do miejsca zamieszkania Jugendamcie, ktory wyda takowy. Miasto doplaca do tego gutscheinu w zaleznosci od zarobkow,( do wniosku dolaczasz odcinek z pensji).
W praktyce wyglada to tak, ze o miejsce w przedszkolu jest dosc ciezko. Nam zalezalo na konkretnym przedszkolu, wiec zapisalismy mlodego jak mial juz roczek, aby zaklepac mu miejsce (poszedl jak mial dwa latka)
mam nadzieje ze troche pomoglam:-)

Ale swkar..mam dosc upalow..chce ochlodzenia :tak::tak::tak::tak:

Laski dostaje ktoras z was Wohngeld??
bo jak sie przeniose na nowe mieszkanko i juz porobie to bede chciala zlozyc wniosek..
dlugo sie czeka na odpowiedz od nich ? i trzeba dostarczyc do wniosku 3 kwitki z wyplaty czy jak ?
bo nigdy nie skladalam a chce sprobowac :tak::tak:

Przeraza mnie ta cala przeprowadzka i ta robota..akurat wszyscy znajomi sie urlopuja i nie ma za bardzo ludzi do pomocy hehe..chcielismy w ten wekend sie przenosic ale chyba przelozymy na nastepny...bo teraz jeszcze troche roboty tam mamy :tak: w czwartek jedziemy do urzedu sie przemeldowac :-):-)
Wogole w taki upal to nie chce mi sie nic robic a co dopiero torby nosic , kartony blee.....masakra :nerd:

Byłam rano u lekarza, tak mnie coś niepokoiło, że obudziłam męża w samochód i mnie przyjął bez kolejki :happy: zrobili mi ctg, zbadali, co się okazało, te opuchniecia to za dużo wody w orgazniźmie, mam moczyć nogiw zimnej wodzie, podobno tak jest pod koniec ciąży u nie których kobietek, a to co mi pokapywało, to też nic szczególnego, normalne...
A ja się przeraziłam, że coś nie tak, w czwartek mam wizytę swoją.

Owca- ja też tak myślę że to już na dniach wyjdzie to moje maleństwo, a ja myślę o tym ciągle i może dlatego już tak świruje, strach mnie ogarnia. A co do Wohngeld, to my z mężem jak byliśmy w starym mieszkaniu składalismy, ale nie dostaliśmy bo przekroczyło, czekałam na odp ok 3 tyg. Teraz też mam papiery przygotowane w domu i jak mały się urodzi od razu składamy. I do wniosku dostarczasz z 3 ostatnich miesięcy rozliczenia z pracy, rachunki, umowa wynajmu,zameldowanie, i my dawaliśmy kopie aktu ślubu.

Ale dzisiaj upał, co nie, nie mogę wysiedzieć tak mi gorąco!

Zapomniała bym się zapytać , kobietki wy wiecie jak to jest, jak się dziecko urodzi tu i jak się będzie chciło jechać do PL z takim maluchem, to co trzeba wziąć? Akt urodzenia, ubezpieczenie? Czy potrzeba wyrabiać dowód czy paszport dla takiego maluszka???? Bo ja już o tym myśle, bo byśmy za jakiś czas chcieli jechać do PL.

Kamilka- pamiętasz jak mi pisałaś że za którymś razem już trzeba płacić za usg? Bo AOK funduje tylko parę. A u mnie jest inaczej, ja mam cały czas za wszystko płacone przez ubezpieczalnie.

Ostatnia edycja:
reklama
Neczka hmmm nie wiem ? Mnie po 3 usg kazali zaplacic 100euro zeby juz do koncamiec za darmo:? Jak przyjade mam test glukozy i w sumie to wszystko juz za free:)

Kurde wy piszecie ze u was/nas tak goraco a tu 23 i tak wiele ze leb chce urwac a dziecko moje przed wyjazdem chcialo na basen jeszcze wejsc:( ehh ta pogoda do niczego:(

Aco zapowiadaja w de w pogodzie po niedzieli??

Do góry