reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

Moj maz to Polak, do tego nie mowiacy po niemiecku i nie moge na nim trenowac ;)

U ginekologa pierwszy raz tez bylam w 6 tym tygodniu i udalo mi sie znalezc lekarza Polaka, ale wszystkie panie pielegniarki recepcjonistka itp to niemki, wiec daje z siebie wszystko i walcze z niemieckim.
Zastanawiam sie jeszcze kiedy zaklepac sobie polozna, no i nie wiem czy (i jak? ) szukac Polskiej. Sąsiadka dala mi namiary na anglojezyczna polozna wiec w razie czego bede miala kogos z kim sie bez stresu porozumie, ale to chyba jeszcze za wczesnie zeby jej zawracac glowe?

A ja dopiero zauwazylam ze mieszkasz w Dusseldorfie:szok: ja mieszkam w Grevenbroich wiec to jakies 25km:tak:
Ja mialam Polke jak chcesz to dam Ci namiary:tak:

Ta stronka co podala abo jest fajna mozesz znalezc polozna co mowi po polsku :) moze bedzie w Dusseldorfie

Ostatnia edycja:
reklama
Hej Dziewczyny,
co do jezyka - ja nauczylam sie b.szybko, moj maz od poczatku rozmawial ze mna tylko po niemiecku, choc polski potrafi i tak szybciej poszlo, potem jeszcze chodzilam na kurs i po roku dostalam juz prace w biurze:tak:

lekarke mam tez Polke, rozmawiamy czasem po niemiecku czasem po polsku:-)
a poloznej wcale nie wybieralam,
przy pierwszym porodzie zmienily sie 3 razy (bo tak to dlugo trwalo, wiec i tak bylo mi juz wszytko jedno), przy drugim trafilam na znakomita babke, byla ze mna caly czas, motywowala, swietna - moze uda mi sie na nia znowu trafic, powiedziala, ze extra do porodu jej zamowic nie moge, ale nie planuje w tym czasie zadnego urlopu, wiec moze sie spotkamy:-D

kurs rodzenia robilam w szpitalu, po niemiecku - bylo milo
tylko wczesniej (kolo 30 tyg.) poszlam "przedstawic" sie w szpitalu, zalozyli mi od razu karte, mozna obejrzec tez wszystko, porodowke itp.

Pscola- a nie mialas poloznej do opieki po wyjsciu ze szpitala po porodzie?
Przy pierwszej ciazy pod koniec , zamiast tachac sie przez pol miasta z wielkim brzuchem do mojego ginekologa, przychodzila do mnie polozna i robila wszystkie potrzebne badania.... bardzo mi to odpowiadalo i jak bym miala szanse na ciaze bez komplikacji to bym wszystkie kontrole robila w domu .... oczywiscie oprocz badan usg,
no i po porodzie bardzo pomagaly przy pierwszej kapieli, pytaniach zwiazanych z pielegnacja i karmieniem...
tez kiedys mieszkalam niedaleko Düsseldorfu- w Velbert :)

Ja mialam tylko polozna po porodzie byla u mnie 3 razy wiecej nie bylo potrzebne.Sama od poczatku kapalam Laure. Zreszta pierwszy raz to robilam w szpitalu bo tutaj tylko dziecko myja 1-go dnia potem sama musisz sie zajc dzieckiem.Uwazam ze to bardzo dobre rozwiazanie dla mlodej mamusi.
Do gina jezdzilam do Monchengladbach czyli 20 minut samochodem i mimo wielkiego brzucha i wagi nie sprawialo mi to problemu:-)

z tym , ze ja nie mialam samochodu i jezdzilam U-Bahn z 2 przesiadkami, a ciaza byla zagrozona....

Abo - polozna przyszla do mnie do domu 2 razy po porodzie i to tylko dlatego, ze wydawalo nam sie, ze pepek Maxia slabo sie goi. Byla to ta "ostatnia" polozna z mojego dlugiego pierwszego porodu.
Po drugiej ciazy nie przychodzil nikt.

ja lekarza mam w miescie, niedaleko, poza tym mam auto i jezdzilam do ostatniej chwili (przestalam chyba tydzien przed porodem, bo maz naciskal, stwierdzil, ze jeszcze urodze za kierownica :-D a ja sie dobrze czulam, wiec nie bylo problemu)
jesli mam jakies pytania to dzwonie do lakarki i albo kaze mi przyjsc, albo przez telefon odpowiada
ale oczywiscie jak Wam lepiej pasuje z polzna to tez dobrze - kazdy musi sam zdecydowac

Witajcie dziewczynki!!!
To moj 16 tydzien, narazie mieszkam w PL ale w sierpniu jade do meza do Zweibrücken. Super by bylo gdyby znalazla sie jeszcze jakas mamusia z tych okolic.
Dziewczyny jesli mozecie podzielic sie swoim zdaniem to bede wdzieczna, bo zastanawiam sie gdzie jest lepiej rodzic czy w PL czy w DE? I co jest lepsze dla dziecka. W Niemczech nie zamierzamy dlugo zostac, planujemy tylko rok a potem do Polski...
Pozdrawiam cieplutko

Anninka-co prawda rodzilam tylko w Niemczech, ale lezalam na poloznictwie w Polse i mam troche porownania , wiadomo mozna roznie trafic i tu i tam, ale ja zdecydowanie polecam rodzenie w Niemczech!
gdzie lezy Zweibrücken?

reklama
z tym , ze ja nie mialam samochodu i jezdzilam U-Bahn z 2 przesiadkami, a ciaza byla zagrozona....
moja tez byla zagrozona od poczatku ale na szczescie bylam mobilna
Witajcie dziewczynki!!!
To moj 16 tydzien, narazie mieszkam w PL ale w sierpniu jade do meza do Zweibrücken. Super by bylo gdyby znalazla sie jeszcze jakas mamusia z tych okolic.
Dziewczyny jesli mozecie podzielic sie swoim zdaniem to bede wdzieczna, bo zastanawiam sie gdzie jest lepiej rodzic czy w PL czy w DE? I co jest lepsze dla dziecka. W Niemczech nie zamierzamy dlugo zostac, planujemy tylko rok a potem do Polski...
Pozdrawiam cieplutko

witamy:) ja polzecam porod w Niemczech mimo iz nie macie zmaiaru tu zostac na zawsze:sorry2:A jak bedzie u Ciebie z ubezpieczeniam bo ubezpieczenie z Polski nie obejmuje tutaj opieki kobiety w cizy

Do góry