reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szukam Mam z Niemiec

Jestem juz zafasolkowana :) dzis zaczyna mi sie 11 tydzien, a w czwartek widzialam na usg jakie juz ruchliwe jest to malenstwo :)

Ja jestem tu troche zagubiona, bo mimo tego ze ucze sie niemieckiego, jakos trudno mi sie przemlamac i zaczac rozmawiac. Taki cykor troche jestem, i troche boje sie mowic, bo wiem ze robie duzo bledow. Nie wiem tez jeszcze jak tu dziala to wszystko ze szpitalami, poloznymi itp. Ale powoli wszystkiego sie dowiem :-) Mam w koncu jeszcze troche czasu ;-)

reklama
Fasoll - to gratulacje!mam nadzieje, ze dobrze sie czujesz?
ja dzis zaczelam 18 tydzien, toche mnie ta ciaza bardziej meczy niz poprzednie, ale to pewnie dlatego, ze mam juz dwojke i wiecej roboty
jak masz jakies pytania, to wal smialo:tak:

Abo - ja tez sie tutaj od poczatku swietnie czuje i szybko sie do wszystkiego przyzwyczailam

ja wczoraj pieklam caly dzien, wyszlo wszystko super, po poludniu bedziemy swietowac 4 urodzinki:happy:

Pscola- ja planuje trzecia ciaze mniej wiecej w takim odstepie jak Ty :) czyli za jakies 4 lata :)
Fasoll- jakby co to tez chetnie pomoge :) w Düsseldorfie studiowalam przez rok ...stare czasy...

hej dziewczyny!
Można sie dolączyć?? Co prawda nie jestem jeszcze mamą, ale niedlugo bede :) Mieszkam w niemczech juz prawie dwa lata, ale ciagle czuje sie zagubiona.:unsure:
Może mądre doswiadczone mamy pomoga mi tu troche odnaleźć :tak:
Nic sie nie martw przyzwyczaisz ise ja jetsem tu ponad 3 lata i gadam z kazdym po polsku:-D
chorobowo.... lozko, termometr, paracetamol, herbatka z rumianku....
wracaj do zdrowka:happy:
fasoll - witaj i rozgosc sie:-)
a zafasolkowana juz jestes? jak dlugo juz?

moj weekend byl pracowity - sobota na zakupach, niedziela na sprzataniu, z myciem okien wlacznie
na jutro znowu zapowiadaja snieg u nas ?????:szok::szok::szok:

jutro ma moj Nikos urodzinki, wiec dzis zabieram sie za pieczenie, 2 ciasta do przedszkola i cos do domu, w srode przyjda dzieciaki....pelne rece roboty:-p

wszystkim chorowitkom szabkiego powrotu do zdrowia:tak:
Pracowity weekendzik Buziaki dla Nikosia:-)
Jestem juz zafasolkowana :) dzis zaczyna mi sie 11 tydzien, a w czwartek widzialam na usg jakie juz ruchliwe jest to malenstwo :)

Ja jestem tu troche zagubiona, bo mimo tego ze ucze sie niemieckiego, jakos trudno mi sie przemlamac i zaczac rozmawiac. Taki cykor troche jestem, i troche boje sie mowic, bo wiem ze robie duzo bledow. Nie wiem tez jeszcze jak tu dziala to wszystko ze szpitalami, poloznymi itp. Ale powoli wszystkiego sie dowiem :-) Mam w koncu jeszcze troche czasu ;-)

Piekne uczucie malenstwo w brzuszku:rofl2:bedziesz zadowolona z opieki w szpitalu mi sie bardzo podobalo Rodzilam u siebie czyli w Grevenbroich:happy:

fasoll- dziala bardzo fajnie, bez porownania lepiej niz w Polsce :)
Tak wlasnie slyszalam i na to licze ;) tylko nie wiem jeszcze kiedy dokladie o sie zalatwia. Kiedy zameldowac sie w szpitalu, kiedy szukac Hebamme itp.

Fasoll - to gratulacje!mam nadzieje, ze dobrze sie czujesz?
ja dzis zaczelam 18 tydzien, toche mnie ta ciaza bardziej meczy niz poprzednie, ale to pewnie dlatego, ze mam juz dwojke i wiecej roboty
jak masz jakies pytania, to wal smialo:tak:

Abo - ja tez sie tutaj od poczatku swietnie czuje i szybko sie do wszystkiego przyzwyczailam

ja wczoraj pieklam caly dzien, wyszlo wszystko super, po poludniu bedziemy swietowac 4 urodzinki:happy:

Niestety czuje sie nienajlepiej, strasznie mecza mnie mdlosci i najchetniej lezalabym jak placek caly dzien :zawstydzona/y:
Podziwiam Cie ze radzisz sobie z ciaza i dwojka dzieci!! Ja w tym stanie nie mam sily za wiele robic. (ale kiedys bede musiala sobie jakos poradzic bo tez bym chciala trojke dzieci :) )

Nic sie nie martw przyzwyczaisz ise ja jetsem tu ponad 3 lata i gadam z kazdym po polsku:-D

wracaj do zdrowka:happy:

Pracowity weekendzik Buziaki dla Nikosia:-)

Piekne uczucie malenstwo w brzuszku:rofl2:bedziesz zadowolona z opieki w szpitalu mi sie bardzo podobalo Rodzilam u siebie czyli w Grevenbroich:happy:

Ja jak na razie rozmawiam po polsku i ew po angielsku :D Chociaz ostatnio uzywam mojego pokracznego niemieckiego w rozmowach z sasiadka. Moze sie w koncu przelamię ;)

a Wasi mezowie to Polacy?
moj to Niemiec i w domu mowimy glownie po niemiecku, przez co nauczylam sie tego jezyka zupelnie bezstresowo i jakos tak bez wysilku...
do ginekologa warto sie wybrac kolo 9-10 tyg, ciaze moze prowadzic ginekolog lub wybrana polozna,
za pierwszym razem meldowalam sie w szpitalu w 16 tc, bo wybralam ponoc najlepszy i strasznie oblegany,mialam u nich wizyte zapoznawcza okolo 30 tc, a przy ostatniej ciazy w ogole nie musialam sie meldowac- kazali przyjsc jak sie zacznie akcja porodowa- wszystko zalezy od szpitala,przy okazji warto sie dowiedziec czy polozne ze szpitala prowadza Geburtsvorbereitungskurs- szkole rodzenia,
polozna dobrze zaklepac sobie wczesniej , jesli to ma byc jakas konkretna, szczegolnie jak rodzi sie w sezonie wakacyjno- urlopowym.
Z mojego doswiadczenia- w duzych miastach trzeba wczesniej sie meldowac itp, bo jest wieksze oblozenie, w malych miasteczkach mozna z tym poczekac nawet do porodu...

czesc

abo moj jest Polakiem ale poznalismy sie w Niemczech gdy bylam u kolezanki w odiwedzinach:rofl2:Ja nie chodzilam do szkoly rodzenia

fasoll ja meldowalam sie w szpitalu 2mc wczesniej polozna wybralam miesiac przed porodem.Do lekarza poszlam w 6tc:-) Ze wzgledu na moj niemiecki chodzilam do Polaka i dobrze wybralam bo ciaza byla zagrozona i dzieki niemu zostala uratowana:tak:
Napewno sie przelamiesz:tak:

Moja Laura chora ma katar i zaczela kaszlec:-(Medykamenty podane:sorry2:

Moj maz to Polak, do tego nie mowiacy po niemiecku i nie moge na nim trenowac ;)

U ginekologa pierwszy raz tez bylam w 6 tym tygodniu i udalo mi sie znalezc lekarza Polaka, ale wszystkie panie pielegniarki recepcjonistka itp to niemki, wiec daje z siebie wszystko i walcze z niemieckim.
Zastanawiam sie jeszcze kiedy zaklepac sobie polozna, no i nie wiem czy (i jak? ) szukac Polskiej. Sąsiadka dala mi namiary na anglojezyczna polozna wiec w razie czego bede miala kogos z kim sie bez stresu porozumie, ale to chyba jeszcze za wczesnie zeby jej zawracac glowe?

reklama
Do góry