reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

szkoła rodzenia

reklama
Monika a jak klikasz w miniaturki to nie otwieraja sie w nowych oknach w rozmiarach o wiele wiekszych??? bo tak powinno byc :-)

Karlam trochę się powiększa, ale niestety jest obraz ciut zamazany, a ja ze swoimi "krecimi" :-D oczami nie jestem w stanie tego przeczytać. No może byłabym w stanie, ale musiałabym się nieźle namęczyć. Ja ci już wcześniej podałam adres mailowy.

Ok to jestem po pierwszej lekcji( w poniedzialek ale dopiero dzis znalazlam chwile zeby co nieco napisac
Tu w irlandii kladzie sie ogromny nacisk na naturalnasc, ingerencja chemiczna lub mechaniczna jest stosowana mozliwie najrzadziej jak sie da.
Po pierwsze, zalecaja zeby matka zostala w czasie porodu jak najdluzej w domu, zeby czula sie bezpiecznie, zeby osoba z ktora planuje rodzic byla przy niej caly czas.
Po drugie, tutaj nie podaje sie zazwyczaj (tylko w uzasadnionych przypadkach) niczego na przyspiesznie porodu, bo uwaza sie ze jesli cialo nie jest gotowe to moga sie zdazyc pekniecia i inne powiklania.
Przy przyjowaniu do szpitala, nie zawsze stosuje sie ktg, i nie zaleca sie lezenia bo szkodzi to dziecku(niedotlenienie) i sprawia ze macica jest niedokrwiona.
Zeby urodzic lozysko podawany jest zastrzyk na odklejenie, a dziecko kladzone przy piersi zeby pobudzajac ssaniem brodawke przyspieszylo proces.
Poza tym co do znieczulen, to jest tu cos takiego co sie nazywa ''gas&air" to jest mieszanka powietrza i jakiegos gazu ktory wdychany gleboko w pluca ma dzialanie rozluzniajace. i tzw TENS machines. przykleja sie takie cztery elektrody do kregoslupa i stymulujac urzadzeniem sterujacym (prawdopdobnie prad czy cos)blokuje sie przeplyw bolowych impulsow nerwowych, czy jakos tak. Jest to calkowicie nieszkodliwe ani dla dziecka, ani dla matki, stosuje sie takie maszynki przy kazdych innych bulach tutaj.

A ja dziś zaniemogłam i zamiast w szkole rodzenia to zostałam na wagarach i lezałam w łóżeczku :zawstydzona/y:

Karlam ..... melduję, że dostałam co chciałam i dziękuję bardzo ;-)

Aniay .... :szok: elektrody do kręgosłupa mówisz :dry:

reklama
Do góry