reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

SZKOŁA RODZENIA

przy szpitalu nr 2, bo na jedynce robią remont - wymiana okien itp. zapiszę sięchyba na pierwszy wolny termin. chodzić będę zazwyczaj sama, chyba że Krzysiek bedzie miał akurat wolne.

reklama
też bym chciała chodzić, ale mój m,ężyk będzie pracował, a sama boje się - po tej akcji-gwałcie z dziewczyną z Mydlic sama nigdzie nie pojadę

to jest popołudniami; a w Dąbrowie nie możesz chodzić? albo coby ślubny po Ciebie po zajęciach podjeżdżał?

Hej dziewczyny a czy wiecie coś na temat szkół w Warszawce bo jeszcze nigdzie się nie zapisałam a może macie jakąś godną polecenia i niedrogą.

zaglądam tu i czekam aż któras mamuśka napisze co tam było na zajęciach a tu nic ::)
dziewczyny idzcie bo ja nie mam gdzie chętnie poczytam co tam sie ciekawego dowiedzialyscie ;D

do tej pory była tylko monika pk i pisała już wczesniej o zajęciach, ja tez ju pisałam o zajęciach na mojej szkole ...

no to zaczynam:

byliśmy dziś na zajęciach w SR. Było sympatycznie.

Dzisiejszy temat (znany mi, ale dobrze posłuchać, żeby ucieszyć się, że to normalne): zmiany psychofizyczne w kobiecie w poszczególnych trymestrach ciąży.
Nie będę tu wszystkiego wypisywać, bo wiele rzeczy na pewno wiecie, ale to, co przykuło moją uwagę:

1. Pani pokazała nam miejsca (czworokąt...kogoś tam), które mąż może masować przy bólach kręgosłupa i w czasie porodu
2. Zwróciła uwage, że dziecko czuje wszystko to co odczuwa mama (o tym wszyscy wiemy), ale co mnie zaskoczyło: "lepszy" dla dziecka jest jednorazowy taki mocniejszy i krótszy stres, niż trwanie w sytuacji stresującej.
3. Sposoby nawiązania kontaktu z dzieckiem: Zachęciła szczególnie tatusiów do rozmawiania z dzieckiem, bo ono ponoć lepiej reaguje na niskie tony. I dzięki takim rozmowom, dziecko po porodzie często uspokaja głos taty!!! (to szczególnie dla taty osinkowego dzidziolka)

Nie pamiętam na co jeszcze zwróciłam uwage, ale jak sobie przypomnę - napiszę

Od nastepnych zajęć zaczynamy tematykę porodu i będzie już godzina ćwiczeń ;)

reklama
Do góry