reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczęśliwe dzieciństwo maluszków - zabawki, piosenki, metody wychowawcze itp.

No u nas troszkę inaczej mówili na szkole rodzenia - że nie ma co wszystkie dzieci faszerować emolientami czyli np. Oliatum, bo to ma sens jak dzieci maja AZS, pieluszkowe zapalenie skóry itp. a wiadomo, że nie każdy niemowlak ma zaburzenia skóry i jak się to stosuje a nie trzeba, to się skóra przyzwyczaja i potem sobie nie radzi. Tak samo z sudocremem - że to dopiero jak jest podrażniony tyłek, a nie profilaktycznie - bo inaczej tlenek cynku zaburza rownowagę skóry dziecka. Nie każda oliwka zatyka pory - zgadzam się z Kają w tym względzie. U nas mówili, że nie wkraplać nic do kąpieli - żadnych emulsji, zwykłe mydełko dla niemowlaków starcza-także jak w każdym temacie widzę - co szkoła, to obyczaj;-)Dlatego wychodze z założenia, im mniej tym lepiej i zdrowiej:-D Postawiłam na Niveę i Bambino. Johnnsona nic nie kupiam, bo nie chce sprawdzac czy uczula czy nie na swoim:-) Kurcze nie mogę się doczekać paczuszki z wszystkim!
No i też bym chciała łóżeczko zamiast niekończącego się malowania pokoju....
coś mnie wzięło w tym tygodniu na wózek i łózeczko:cool2::rofl2:

reklama
Zamiast oliwki kosmetycznej mozna dziecko smarowac zwykla oliwka z oliwek;-)Dziecko i sie naturalnie tez:tak:
Ja stawiam na Penaten...Na razie kupilam w opakowaniach probnych,zobaczymy czy sie sprawdzi.Mam nadzieje,ze tak bo lubie te firme,ufam jej i na mnie tez sie sprawdza,a ja mam bardzo wrazliwa skora....Johnsona oliwki uzylam 3 razy i ..wyladowalam u dermatologa z wyspka ,ze hoho...Dlatego teraz bede unikac produktow tej firmy.

Ooo a ten penaten to też słyszałam i ponoć super do pupki i buźki :) I wlaśnie fajnie, ze kupiłaś w próbnych opakowaniach..ja dostałam próbki kremów nivea baby i hipp w szkole rodzenia :)

Ooo a ten penaten to też słyszałam i ponoć super do pupki i buźki :) I wlaśnie fajnie, ze kupiłaś w próbnych opakowaniach..ja dostałam próbki kremów nivea baby i hipp w szkole rodzenia :)

UPS..wlasciwie powinnam napisac ze kupilam w podroznych opakowaniach:zawstydzona/y:Ale w sumie one sa tak male jak niektore probki;-)
Wiem tez wlasnie, ze dostane w szpitalu calkiem sporo probek wiec nie szaleje na razie z kosmetykami....

U nas mówili, że nie wkraplać nic do kąpieli - żadnych emulsji, zwykłe mydełko dla niemowlaków starcza-także jak w każdym temacie widzę - co szkoła, to obyczaj;-)Dlatego wychodze z założenia, im mniej tym lepiej i zdrowiej:-D

Wczoraj na stronach typu eko, wege - w kilku miejsach trafiłam na informacje, że najlepiej do wody wlać troszkę mamusinego mleczka - to ci dopiero ;-) Mnie to nawet przekonuje.. ;-)
Można na necie znaleźć wiele eko kosmetyków - dam wam link na jedną z nich ale multum tego
Artykuły higieniczne :: ekodrogeria
Też uważam, że im mniej tym lepiej a oliwa z oliwek o której wspomina agbarjest też sensowna.

Wczoraj na stronach typu eko, wege - w kilku miejsach trafiłam na informacje, że najlepiej do wody wlać troszkę mamusinego mleczka - to ci dopiero ;-) Mnie to nawet przekonuje.. ;-)
Można na necie znaleźć wiele eko kosmetyków - dam wam link na jedną z nich ale multum tego
Też uważam, że im mniej tym lepiej a oliwa z oliwek o której wspomina agbarjest też sensowna.

Mamusine mleczko ma coraz szersze zastosowanie.Tutaj poleca sie np. w przypadku gdy dziecku zbiera sie wydzielina w oczach,kapnac mlekiem do oka..Na wlasne oczy widzialam w jakim tempie rozpuszcza sie wydzielina i jak szybko oczy dochodza do siebie.Tak samo poleca sie mleko mamy na odparzenia,poparzenia wiec juz nawet stosowanie go do kapieli mnie nie dziwi a wrecz przekonuje:-)

No u nas troszkę inaczej mówili na szkole rodzenia - że nie ma co wszystkie dzieci faszerować emolientami czyli np. Oliatum, bo to ma sens jak dzieci maja AZS, pieluszkowe zapalenie skóry itp. a wiadomo, że nie każdy niemowlak ma zaburzenia skóry i jak się to stosuje a nie trzeba, to się skóra przyzwyczaja i potem sobie nie radzi. Tak samo z sudocremem - że to dopiero jak jest podrażniony tyłek, a nie profilaktycznie - bo inaczej tlenek cynku zaburza rownowagę skóry dziecka. Nie każda oliwka zatyka pory - zgadzam się z Kają w tym względzie. U nas mówili, że nie wkraplać nic do kąpieli - żadnych emulsji, zwykłe mydełko dla niemowlaków starcza-także jak w każdym temacie widzę - co szkoła, to obyczaj;-)Dlatego wychodze z założenia, im mniej tym lepiej i zdrowiej:-D Postawiłam na Niveę i Bambino. Johnnsona nic nie kupiam, bo nie chce sprawdzac czy uczula czy nie na swoim:-) Kurcze nie mogę się doczekać paczuszki z wszystkim!
No i też bym chciała łóżeczko zamiast niekończącego się malowania pokoju....
coś mnie wzięło w tym tygodniu na wózek i łózeczko:cool2::rofl2:

no tak tak sudokrem tylko jak jest zaczerwienione miejsce a nie na cała pupke..na cała to np. linomag..a jak umyje sie niemowlaka mydłem to potem trzeba jeszcze go smarowac jakims kremem natluszczającym-a jak się wleje emuksji to szybciej trwa kobiel i się tak maluszka nie męczy taki argument byl np.- ale oilatum to racja jest dla alekgików ale ziajki emulsje to raczej się zdeycduje zeby odrazu już był natłuszczony maluszek. A u nas np. mowili zeby codziennie nie myć dziecka bo zmywasz flore fizjologiczną..a znowu inny lekarz u mojej kolezanki powiedział ze to absurd ze trzeba codziennie myć dziecko :) .. i kogo tu słuchać..siebie :)..

no tak tak sudokrem tylko jak jest zaczerwienione miejsce a nie na cała pupke..na cała to np. linomag..a jak umyje sie niemowlaka mydłem to potem trzeba jeszcze go smarowac jakims kremem natluszczającym-a jak się wleje emuksji to szybciej trwa kobiel i się tak maluszka nie męczy taki argument byl np.- ale oilatum to racja jest dla alekgików ale ziajki emulsje to raczej się zdeycduje zeby odrazu już był natłuszczony maluszek. A u nas np. mowili zeby codziennie nie myć dziecka bo zmywasz flore fizjologiczną..a znowu inny lekarz u mojej kolezanki powiedział ze to absurd ze trzeba codziennie myć dziecko :) .. i kogo tu słuchać..siebie :)..

Myc trzeba co dzien ale nie kapac;-)

Witajcie mamuśki. Mam pytanie, we wtorek jadę do większego miasta i chcę już kupić dla dzidzi wszystko (oprócz wózka). Zastanawiam się czy kupować od początku kosmetyki Nivea Baby, bo tych chcę używać i czy brać te duże opakowania czy na próbę te małe. Postanowiłam że nie będę używać oliwki tylko mleczko nawilżające ale koleżanka mi powiedziała, że to mleczko dopiero od miesiąca można używać, tak samo nie chcę używać mydła tylko pielęgnujący płyn do kąpieli lub żel do mycia ciała i włosów. Powiecie pewnie, że moje dziecko może być uczulone na te kosmetyki, jeśli jednak tak nie będzie chcę ich używać, jeśli pojawi się wysypka spowodowana używaniem tych kosmetyków oczywiście je zmienię. Moje pytanie: jak to jest z tymi zestawami Nivea? Czy mogę ich używać od pierwszych chwil życia mojego Malusia. Jeżeli nie wszystkie to które mogę?? Konkretnie proszę:-D
Spray do nosa - NIVEA nie wiem czy tu akurat znajdziesz to co cię interesuje,ale są opisy wszystkich produktów dla niemowląt z nivei ;-)

najwiekszy wybor jest z johnson&jonhson ale sama nie wiem:sorry:
oliwka Johnson's Baby;
ja sama po oliwce z johnsona dostałam takiej wysypki,że sie męczyłam 1,5miesiąca.. więc wole nie ryzykować na swoim maleństwie :zawstydzona/y:

ja na odparzenia dostałam krem ze stanów..podobno tam w najlepszych klinikach go używają :confused: może któraś z was go ma? a jeśli chodzi o resztę kosmetyków,to również na niveę stawiam.

Ooo ciekawe - mnie to też przekonuje - w końcu mleko mamy na pewno najlepsze dla dzidzi. No i znowu szukam czegoś do kąpieli dla malutkiej, więc teraz przejrzę eko -produkty, bo przeszła paczka z żelem Nivea baby i jest od pierwszego miesiąca, więc odpada na początek:confused2:A najzwyklejsze mydełka jakoś średnio lubię:eek:

reklama
Mamusine mleczko ma coraz szersze zastosowanie.Tutaj poleca sie np. w przypadku gdy dziecku zbiera sie wydzielina w oczach,kapnac mlekiem do oka..Na wlasne oczy widzialam w jakim tempie rozpuszcza sie wydzielina i jak szybko oczy dochodza do siebie.Tak samo poleca sie mleko mamy na odparzenia,poparzenia wiec juz nawet stosowanie go do kapieli mnie nie dziwi a wrecz przekonuje:-)

Może i przekonuje, tylko ile tego mleka trzeba wyprodukować, żeby wykarmić dziecko, oczyścić oczy, posparować pupę i jeszcze dodać do kąpieli. :eek::eek::eek:To trzeba mieć kilka wymion, żeby wszystko obsłużyć.;-)

http://www.nivea.pl/products/show/Spray do nosa

ja sama po oliwce z johnsona dostałam takiej wysypki,że sie męczyłam 1,5miesiąca.. więc wole nie ryzykować na swoim maleństwie :zawstydzona/y:
Ja też miałam wysypkę na początku ciąży po johnsonie i myślałam, że to różyczka:wściekła/y:. Młodego też ta oliwka uczulała. I chyba ta zatyka, ale uważam, że bambino się bardzo sprawdza i nie zgodzę się z tym lekarzem, że wszystkie oliwki zatykają pory. O oliwce z oliwek też słyszłam, że ma dobre działanie.:tak:

Do góry