reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczęśliwe dzieciństwo maluszków - zabawki, piosenki, metody wychowawcze itp.

reklama
ja na razie nawet nie piorę :-(Czekam aż mój. A. skończy pokój małego i przywieziemy mebelki ;-)wtedy zabieram się za pranie, prasowanie ...:tak:

Nie wiem jak jest z ta chłonnością pieluch, ale niemowlakowi zmienia się pieluszkę bardzo często, więc sądzę, że nawet ciut mniej chłonne się sprawdzają. Wczoraj widziałam te naturalne pieluszki z wkładka i otulinką i takie od razu całe do prania - no i taka moja myśl, że ludzie to stosują i dzieci się zdrowo chowają a tu nie wchłania się wszystko jak w gąbkę, a tu wcale nie chodzi o oszczędność tylko o zdrowie dzicka, bo zestaw naturalnych pieluch z pieluszkarni to podobno 800zł. i do tego pranie ciągłe, prąd, woda, proszek...
A no i jedna wada pampersów (pewnie i innych pieluszek tez, ale te sa najbardziej chłonne i to jest też ich wada własnie w tym wypadku) - położna mówiła, że są prowadzone badania albo już nawet skończone, że stosowanie pampersów u chłopców wpływa na ich bezpłodnośc w późnijeszym okresie - bo te siuśki się wchłaniają w tą chemie i sie podgrzewa temperatura w pieluszce, a wiadomo, że siusiaków podgrzewać nie można, bo to źle wpływa na chłopców... więc kazała uważać tym paniom, co chłopców rodzą:-D Ja na szczęście mam dziewczynkę, to mniejsze zmartwienie, ale zastanawiam się czy po jakiś 2-3 miesiącach, jak sie pozbieram do kupy z dzidzią i ze soba po porodzie ie spróbować w dzień tych naturalnych:cool2:

zostawie to bez komentarza:cool2:

Kaja właśnie wczoraj u mnie na szkole rodzenia to pokazywała położna. Podobno noworodki to lubią, bo kładziesz takiego malucha i on się zwija w pozycję płodową, i wcale nie trzyma się go za głowę... a że mu się to dobrze kojarzy z brzuszkiem mamy to jest szczęśliwy w tym wiaderku. Tu na zdjęciu na allegro to już duży bobas jest, taki noworodek zajmuje mniej miejsca i da rade go wymyć, choć zdecydowanie trudniej niż w wanience i bardziej się trzeba umęczyć. Osobiście też preferuję wanienkę, ale śmieszne to wiaderko, a wszystko jest dla ludzi. A co do tego, że brud sam odpadnie to bez przesady - niemowlaka nie trzymacie w piachu i brudzie i nie ma sie czym tak ubrudzić, żeby musiał mu brud odpadać:-p

komfort komfortem ale na jak długo:eek:a brud no niestety niekiedy trzeba dziecko wykapać nie wymoczyć:sorry:no ale tak szczerze poprostu cywilizacja już nie wie czego wymyśleć tak samo jak w Chinach już roboty kobiety wymyślono które mówią itp.:rofl2:ja powiem że za bardzo wymyślne te wynalazki:rofl2:

jeśli piszecie że nie ma sensu używać zbyt wielu kosmetyków, to tak na prawdę co kupić w wyprawce?jestem w tym temacie coraz bardziej zielona:szok:

wózek cudny! :-):-)

łóżeczko bym lakierowała.. Można przecież jakims naturalnym kolorem, a łatwiej będzie Ci o nie dbać :tak:i wg mnie super jest obłożenie brzegów silikonowymi gryzakami :tak:
Ja kupuję:
żel do mycia(topialysa)
1krem nawilżający (ziajka)
1 krem z filtrem (ziajka)
linomag
malutki sudocrem
sól fizjologiczną
zastanawiam się nad czymś na ciemieniuchę:confused:, w razie w

zostawie to bez komentarza:cool2:

komfort komfortem ale na jak długo:eek:a brud no niestety niekiedy trzeba dziecko wykapać nie wymoczyć:sorry:no ale tak szczerze poprostu cywilizacja już nie wie czego wymyśleć tak samo jak w Chinach już roboty kobiety wymyślono które mówią itp.:rofl2:ja powiem że za bardzo wymyślne te wynalazki:rofl2:
Patrysia ja tylko przekazuje co mówią położne o pampersach i ich stosowaniu dla chłopców - jak wiesz, dzieci nie mam, a w brzuszku dziewczynka więc potwierdzić nie mogę czy to prawda czy nie:-D
A co do tego wiaderka to już Agbar napisała, że koleżanka jej używa i dziecka brudnego nie ma, a po roku używania to gdyby je tylko odmaczała to by jednak coś widac było, prawda? Widziałam to wiaderko mna żywo i naprawde jest miejsce na to żeby rękę wsadzić i wymyć dziecko - to tylko wrażenie, że tam nic się nie mieści oprócz dziecka:-pDla jednych wynalazki są śmieszne i głupie, a dla innych przydatne i pomysłowe - tylu ilu ludzi tyle opinii;-)

Patrysia ja tylko przekazuje co mówią położne o pampersach i ich stosowaniu dla chłopców - jak wiesz, dzieci nie mam, a w brzuszku dziewczynka więc potwierdzić nie mogę czy to prawda czy nie:-D

Nam też o tym mówiono w szkole rodzenia. A o dziewczynkach mówiła, że według badań od pampersów częściej występują zakażenia cewki moczowej. Co raz częściej się o tym mówi. Ja mam właśnie akurat chłopca w brzuszku i zamierzam spróbować te eko-pieluszki, ale nie od urodzenia, bo ciężko dostać tak małe rozmiary, tylko od 2-3 miesiąca. Tylko niestety w Polsce jest to dopiero nowość. Nie tak jak w innych krajach (jak zwykle :sorry:)

Co do ciuszków stwierdziłam ostatnio, ze w Tesco to marka cherokee jeśli chodzi o niemowlaki jest strasznie droga... Ostatnio widziałam pajaca z czapeczką i komplet kosztował 45 zł. Dwie pary półśpiochów 34 zł. Dwie bluzki z długim rękawem 34 zł. To już taniej iść kupić w 5-10-15.

reklama
Mój pierwszy syn był w większosci w tetrowych bo kiedys pampersy były luksusem na wyjazd. Natomiast pamiętam jak chłopcy mojej siostry długo mieli problemy sie odzwyczaic od nich, problemy z kupką. To jednostkowe bo jak mama zapobiegliwa to mimo pampersów uczy nocnicka.
Siostra przegapila,
Tez słyszałam to co piszecie - o przegrzewaniu. Tak jak Kubiaczka czytałam o tych tetrowych eko i podobaja mi sie ale nie wiem czy w pierwszych dniach sobie zafunduje... ale potem z pewnością.

Do góry