reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

reklama
Ja przed wczoraj miałam drugą dawkę jestem w 24 tyg i 3 dni i nic mi nie było prócz tego że ręką bolała i ogólnie w nocy miałam wrażenie jakbym tymi rękami dzień wcześniej przebierała w kamieniach takie miałam jakby zmęczone ale rano już nic i wszystko okej. Za to mój mąż po 2giej dawce też przed wczoraj to około 21 dostał gorączki niby 2 kreseczki do 38 mu brakło ale jak zobaczył to od razu wyglądał jakby go tir przejechał, od razu paracetamol brał a w nocy to istny grzejnik ale pomęczyło go i przeszło na drugi dzień. Wiec różnie to bywa ja tez mierzyłam gorączkę ale miałam równe 36 i 6 :) więc się nie bałam już że mnie złapie gorączka.

Ja przed wczoraj miałam drugą dawkę jestem w 24 tyg i 3 dni i nic mi nie było prócz tego że ręką bolała i ogólnie w nocy miałam wrażenie jakbym tymi rękami dzień wcześniej przebierała w kamieniach takie miałam jakby zmęczone ale rano już nic i wszystko okej. Za to mój mąż po 2giej dawce też przed wczoraj to około 21 dostał gorączki niby 2 kreseczki do 38 mu brakło ale jak zobaczył to od razu wyglądał jakby go tir przejechał, od razu paracetamol brał a w nocy to istny grzejnik ale pomęczyło go i przeszło na drugi dzień. Wiec różnie to bywa ja tez mierzyłam gorączkę ale miałam równe 36 i 6 :) więc się nie bałam już że mnie złapie gorączka.
Bo w przeciwieństwie do kobiet większość facetów przy 37 żegna się że światem a przy 38 nadają się do eutanazji :)

Hej :) Dziewczyny mam pytanie, może któraś z Was będzie znać odpowiedź. Przyjęłam dziś druga dawkę Pfizera. Jestem w 27tc. Czy szczepionka na wpływ na morfologie? Za tydzień chciałam zrobić badania potrzebne na kolejną wizytę u pani ginekolog (9 grudnia), nie za wcześnie po szczepieniu na badania?

To ja mam pytanie w drugą strone- czy przed pierwszą dawką w II trymestrze warto najpierw zrobić jakieś badania?
ja w III teraz zrobiłam i bez sensu (tzn te co ja zrobiłam) ddimery +przeciwciała (czy może przypadkiem nie przechorowalam z ciekawości) wydałam ponad 160zl i wyszło na to, że nie chorowałam, chyba że spadły przeciwciała już i ddimery - uprzejma pani w rejestracji wiedziała o ciąży a i tak mi je wcisnęła (w ciąży po 20tygodniu już się ich nie bada bo są podwyższone ze względu na właśnie ciążę...)

To ja mam pytanie w drugą strone- czy przed pierwszą dawką w II trymestrze warto najpierw zrobić jakieś badania?
Ja się zaszczepiłam dopiero po badaniach połówkowych, chciałam być pewna, ze wszystko przebiega prawidłowo i mały się dobrze rozwija. Nic więcej nie robiłam (na covida chorowałam rok temu).

Jestem w 15tc. Jutro idę na pierwszą dawkę. Trzymajcie kciuki.
Szybki update po 24h - nic, oprócz bólu ręki mi nie jest. Ale spałam na tym boku, więc nie ma większej tragedii.

Co ciekawe, pielęgniarze powiedzieli, że w USA szczepi się już normalnie kobiety w I trymestrze, nie zważając na tc. Ja dopiero od 14tc dostałam od swojego ginekologa (pytałam dodatkowo dwóch innych lekarzy) zielone światło.

reklama
@Passtelova Ja chyba też bym nie ryzykowała szczepienia w pierwszym trymestrze. Niby mówią, że jest bezpiecznie, ale badań nie widziałam (bo być może nie potrafię znaleźć). Super że się dobrze czujesz. Będziesz nieco spokojniejsza teraz mam nadzieję.

Do góry