reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

reklama
Ja przed wczoraj miałam drugą dawkę jestem w 24 tyg i 3 dni i nic mi nie było prócz tego że ręką bolała i ogólnie w nocy miałam wrażenie jakbym tymi rękami dzień wcześniej przebierała w kamieniach takie miałam jakby zmęczone ale rano już nic i wszystko okej. Za to mój mąż po 2giej dawce też przed wczoraj to około 21 dostał gorączki niby 2 kreseczki do 38 mu brakło ale jak zobaczył to od razu wyglądał jakby go tir przejechał, od razu paracetamol brał a w nocy to istny grzejnik ale pomęczyło go i przeszło na drugi dzień. Wiec różnie to bywa ja tez mierzyłam gorączkę ale miałam równe 36 i 6 :) więc się nie bałam już że mnie złapie gorączka.

Ja przed wczoraj miałam drugą dawkę jestem w 24 tyg i 3 dni i nic mi nie było prócz tego że ręką bolała i ogólnie w nocy miałam wrażenie jakbym tymi rękami dzień wcześniej przebierała w kamieniach takie miałam jakby zmęczone ale rano już nic i wszystko okej. Za to mój mąż po 2giej dawce też przed wczoraj to około 21 dostał gorączki niby 2 kreseczki do 38 mu brakło ale jak zobaczył to od razu wyglądał jakby go tir przejechał, od razu paracetamol brał a w nocy to istny grzejnik ale pomęczyło go i przeszło na drugi dzień. Wiec różnie to bywa ja tez mierzyłam gorączkę ale miałam równe 36 i 6 :) więc się nie bałam już że mnie złapie gorączka.
Bo w przeciwieństwie do kobiet większość facetów przy 37 żegna się że światem a przy 38 nadają się do eutanazji :)

Hej :) Dziewczyny mam pytanie, może któraś z Was będzie znać odpowiedź. Przyjęłam dziś druga dawkę Pfizera. Jestem w 27tc. Czy szczepionka na wpływ na morfologie? Za tydzień chciałam zrobić badania potrzebne na kolejną wizytę u pani ginekolog (9 grudnia), nie za wcześnie po szczepieniu na badania?

To ja mam pytanie w drugą strone- czy przed pierwszą dawką w II trymestrze warto najpierw zrobić jakieś badania?
ja w III teraz zrobiłam i bez sensu (tzn te co ja zrobiłam) ddimery +przeciwciała (czy może przypadkiem nie przechorowalam z ciekawości) wydałam ponad 160zl i wyszło na to, że nie chorowałam, chyba że spadły przeciwciała już i ddimery - uprzejma pani w rejestracji wiedziała o ciąży a i tak mi je wcisnęła (w ciąży po 20tygodniu już się ich nie bada bo są podwyższone ze względu na właśnie ciążę...)

To ja mam pytanie w drugą strone- czy przed pierwszą dawką w II trymestrze warto najpierw zrobić jakieś badania?
Ja się zaszczepiłam dopiero po badaniach połówkowych, chciałam być pewna, ze wszystko przebiega prawidłowo i mały się dobrze rozwija. Nic więcej nie robiłam (na covida chorowałam rok temu).

Jestem w 15tc. Jutro idę na pierwszą dawkę. Trzymajcie kciuki.
Szybki update po 24h - nic, oprócz bólu ręki mi nie jest. Ale spałam na tym boku, więc nie ma większej tragedii.

Co ciekawe, pielęgniarze powiedzieli, że w USA szczepi się już normalnie kobiety w I trymestrze, nie zważając na tc. Ja dopiero od 14tc dostałam od swojego ginekologa (pytałam dodatkowo dwóch innych lekarzy) zielone światło.

reklama
@Passtelova Ja chyba też bym nie ryzykowała szczepienia w pierwszym trymestrze. Niby mówią, że jest bezpiecznie, ale badań nie widziałam (bo być może nie potrafię znaleźć). Super że się dobrze czujesz. Będziesz nieco spokojniejsza teraz mam nadzieję.

Do góry