reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

reklama
Ja słyszałam, że jak się przyjmie szczepionkę za późno to dziecko nie zdarzy dostać przeciwciał. Ale nie mam pojęcia czy to prawda 🤷
Tak coś w tym może być ponieważ lekarz mówił że jest jeszcze szansa że dziecko zdąży wytworzyć przeciwciała.

@KatJak Ja coś kojarzę, że szczepienie błonica/tężec/krztusiec należy zrobić do 34tc. Odnośnie koronawirusa nie słyszałam o takich zaleceniach.

Znalazłam coś takiego: Link do: Czy wiemy coś więcej na temat szczepień przeciw COVID-19 kobiet w ciąży?
Z artykułu wynika, że testy były prowadzone na grupie kobiet w ciąży od 24 do 34 tygodnia ciąży - i może stąd takie zalecenie?
Dziękuję. Tak, może to wynikać z tego, nie mniej jednak już wzbudza niepokój.

@KatJak W moim osobistym odczuciu, ta szczepionka jest bardzo bezpieczna (mRNA). Jedynym zagrożeniem jest to, że nie zdążysz wytworzyć przeciwciał lub po prostu Twój organizm na nią nie zareaguje i wogóle przeciwciał nie wytworzy. Szczepionka sama w sobie moim zdaniem nie niesie za sobą zagrożeń.
A czy orientujesz się jaki jest czas wytwarzania przeciwciał ? Pewnie jest to raczej indywidualna sprawa. Lekarz mi mówił że już po tej pierwszej dawce będę bezpieczniejsza.

Powiedziałam koleżance że idę na szczepienie i usłyszałam że jej lekarz mówił że można tylko do 34 TC, czy któraś z Was o tym słyszała ?
Właśnie dlatego człowiek jest taki zdezorientowany bo jest cała masa jakiś informacji, które ciężko zweryfikować

Nic takiego nie słyszałam. Najlepiej to słuchać się jednego i swojego lekarza.

Powiedziałam koleżance że idę na szczepienie i usłyszałam że jej lekarz mówił że można tylko do 34 TC, czy któraś z Was o tym słyszała ?
Właśnie dlatego człowiek jest taki zdezorientowany bo jest cała masa jakiś informacji, które ciężko zweryfikować
mi nikt takiego czegoś nie powiedział a wiedział moj lekarz prowadzący, lekarze w punkcie szczepień - pytali który tydzień.
Według mnie i tak lepiej isc późno niż wcale… czuje się spokojniejsza ale wiadomo, uważać trzeba tak samo (tym bardziej po 1 dawce)

@KatJak Ja coś kojarzę, że szczepienie błonica/tężec/krztusiec należy zrobić do 34tc. Odnośnie koronawirusa nie słyszałam o takich zaleceniach.

Znalazłam coś takiego: Link do: Czy wiemy coś więcej na temat szczepień przeciw COVID-19 kobiet w ciąży?
Z artykułu wynika, że testy były prowadzone na grupie kobiet w ciąży od 24 do 34 tygodnia ciąży - i może stąd takie zalecenie?
Szczepiłas sie może na krztusiec? Polozna mi radziła, ze swoim ginem pogadam o tym w pnd, ale jestem ciekawa czy ktoś sie na to szczepi oraz na grypę? 🤔

reklama
Nie, nie szczepiłam się na krztusiec. Tylko ja w ciąży już dawno byłam i wówczas jeszcze tak o tym nie mówiono. Obecnie bym rozważyła szczepienie. Zwłaszcza że nie tak dawno mąż mi chorował.

Na grypę się nie szczepię.

Do góry