reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienie na covid w trakcie ciąży

reklama
Dzięki za wszystkie odpowiedzi :) dziś omówię to z moim lekarzem i pewnie od razu się zapisze na szczepienie.
Czy jedna dawka też ochroni ? Pytam gdybym nie zdążyła z drugą przed porodem.
Zawsze lepsza jest jedna dawka niż wcale 😉 Daje to jakieś poczucie bezpieczeństwa choć na pewno jest znacznie mniejsze niż pełne, dwudaniowego szczepienie.

Witam. Jestem w 17 tygodniu ciąży i zastanawiam się nad zaszczepieniem przeciwko covid. Głównie z racji tego, że podobno kobiety ciężarne znacznie gorzej przechodzą zakażenie. Jest tu ktoś kto wziął szczepionkę w trakcie ciąży? ( jak tak to jaką ) i było wszystko dobrze? Niestety mam pewne obawy i chciałam się doradzić. Dziękuję za wszelkie informacje.
Osobiście szczepilam się w dwudziestym tygodniu pierwsza dawka pfizera i potem tak jak przystało druga dawka. Po pierwszej nie było mi nic, po drugiej miałam na drugi dzień stan podgorączkowy najwięcej osiągnęło 38 stopni. Brałam co siedem godzin apap i w nocy puściło jak ręką odjął. Fakt, że również bałam się i szczepienia i tych objawów poszczepiennych. Ale z perspektywy czasu a jestem w 29 tygodniu ciąży na pewno zaszczzepilabym się ponownie. Strach który z mężem mieliśmy o to, że ktoś może zarazić, że każdy gość każda osoba może coś przynieść był nie do zniesienia. Teraz po prostu nie panikujemy mimo że dalej unikamy ludzi chorych wgl na cokolwiek. I szczerze wam powiem, że spotkałam się z dużą krytyka wśród rodziny na temat szczepienia. Mimo że sami są poszczepieni.. teraz po prostu nie rozmawiam na ten temat z rodziną i tyle. Szkoda moich nerw i wysłuchiwania rad osób które nie są w naszej sytuacji...
Także życzę odwagi i rozważnej decyzji zgodnej po prostu z własnymi przekonaniami i sercem .

Ja jestem po dwóch dawkach Phizera i na przełomie 6-7 tygodnia. Trzecią dawkę będę mogła wziąć pod koniec tego roku bo od ostatniej dawki musi minąć pewien okres.
Lekarz powiedział, że ciąża nie jest przeciwskazaniem do zaszczepienia, że wręcz namawia które tylko może żeby się zaszczepiły, żeby potem w czasie zaawansowanej ciąży albo przed samym porodem nie miały poważnych problemów gdyby nie daj Boże się zaraziły.
I od razu przytacza najnowszy przykład gdy kobieta przed porodem trafiła na intensywny oddział, dziecko musieli ratować poprzez CC a sama matka jest teraz podłączona do aparatury bo płuca już nie pracują. Koszmar dla męża i całej rodziny.

Powiedziałam koleżance że idę na szczepienie i usłyszałam że jej lekarz mówił że można tylko do 34 TC, czy któraś z Was o tym słyszała ?
Właśnie dlatego człowiek jest taki zdezorientowany bo jest cała masa jakiś informacji, które ciężko zweryfikować

reklama
Powiedziałam koleżance że idę na szczepienie i usłyszałam że jej lekarz mówił że można tylko do 34 TC, czy któraś z Was o tym słyszała ?
Właśnie dlatego człowiek jest taki zdezorientowany bo jest cała masa jakiś informacji, które ciężko zweryfikować
Ja słyszałam, że jak się przyjmie szczepionkę za późno to dziecko nie zdarzy dostać przeciwciał. Ale nie mam pojęcia czy to prawda 🤷

Do góry