reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Szczepienia, wizyty u lekarzy i zdrowie styczniowych bobasów

my jutro jedziemy na wizytę patronażową, tak tak, jedziemy... położna do nas nie przyjedzie więc my musimy zapylać 40km z noworodkiem żeby go zważyli i obejrzeli... paranoja!
także Katrehinne ja ci napiszę jutro ile Gabryś waży

reklama
Adrian na początku przybierał po 20g dziennie a teraz to potrafi nawet i 50g... ale on aż za dużo przybiera bo w miesiąc 1700g.... Katherinne nie wiem ile w sumie minimum powinien przybierać... wiem ze na miesiąc powinno być na plusie od 800g do nawet około półtora kg. Może staraj się go częściej przystawiać? Głupie to z jednej strony bo niektóre dzieci ogólnie są drobniejsze i to wcale nie znaczy ze mają za mało jedzenia...

Ostatnia edycja:
Fifka, no to wychodzi, że mój mały przybierał średnio ok. 21g dziennie od wyjścia ze szpitala, choć podejrzewam, że na samym początku to nie przybierał bo ja o mleko walczyłam. A teraz je co 2-3 godziny, na żądanie i je tak długo, jak ma ochotę. Wybudzanie go na jedzenie nie ma zupełnie sensu, nie chce wtedy jeść i tylko marudzi. Siku robi ile trzeba, kupy robi ile trzeba, raczej na głodnego nie wygląda, więc mam podejrzenie, że to trochę czepianie się dziecka :no:

mój malutki dziś cały dzień śpi, nie mogę go dobudzić, żeby co najmniej co 3 godziny jadł! pociągnie kilka łyków i dalej kima sobie...

Katherine to skoro myślisz ze nie przybierał to moze teraz będzie już dobrze? U mnie w szpitalu mowili że 20g to mało ale jeszcze się w normie mieści więc jeśli faktycznie przybiera 21g to jest ok. Jak dla mnie baba się czepia...

my już po wizycie pseudo patronażowej, lekarka wkurzyła mnie na maxa, a zawsze ją lubiłam :/ zatłukłabym babsztyla, traktowała mnie jak niedorozwiniętą matkę głupolkę....
eh w każdym razie Gabik ładnie przybiera, waga zrównana z porodową, 3295g ma teraz (a w dniu wypisu miał 3050g)

katherinne: jak dziecko nie płacze, na głodne nie wygląda i przybiera to baba się czepia - ty jako matka najlepiej widzisz czy jest najedzony i zadowolony czy nie - a nie każde dziecko tyje kg w ciągu miesiąca - i nie każde musi być upasione od razu..są dzieciaki drobniejsze i nie ma co na siłę dokarmiać żeby tył więcej. Ważne, że waga do przodu idzie i całkiem nieźle - a 10g w tą czy tamtą to bez przesady - baba sobie jaja robi :baffled: moja tyła na początku 24g dziennie, a już po 5 miesiącach fałdki miała wszędzie :-D

dziewczyny my jutro mamy wizytę w Ośrodku Patologii Noworodka, maja sprawdzic malego i dac skierowanie na usg glowki, trzymajcie kciuki zeby wszystko bylo dobrze pod wzgledem neurologicznym i zeby to krwawienie w główce juz ustalo

Dona, trzymam kciuki.

dziś była u nas położna na wizycie, mały waży już 3460g, a w dniu wypisu miał 3080g. Cieszę się choć z drugiej strony zastanawiam, czy to teraz nie za dużo, wychodzi po około 40g a Wasze maleństwa po 20g tyją. Nie zrozumcie mnie źle, nie chcę po prostu żeby sobie rozepchał żołądek, tyle się naczytałam, że przekarmianie dzieci może prowadzić później do otyłości...

reklama
Dona &&& zaciśnięte, wszystko będzie dobrze zobaczysz

ja też poproszę o kciuki! w środę jedziemy do chirurga dziecięcego ze stopami małego.

Malinka sądzę że twój malutki przybiera w porządku. nie przejmuj się na zapas

Do góry