Melduję się wywołana do tablicy.
@Ewelina.Be no to już możesz się pochwalić znajomością kogoś, u kogo się choroba aktywowała po szczepieniu - to mój Ignaś.
Druga moja ciąża, całkowicie bezproblemowa, tak samo, jak pierwsza. Poród w terminie, siłami natury, 10pkt Apgar. Do 6 miesiąca życia Młody rozwijał się idealnie, żadnych odchyłów od normy, zdrowe, radosne dziecko, szczepione według kalendarza.
W 6 miesiącu życia szczepienie błonica-tężec-krztusiec, Hib, Polio, szczepionki refundowane.
Niespełna dobę po szczepieniu - drgawki.
Pędem do przychodni, lekarka jak nas zobaczyła, to migiem do szpitala odesłała.
W szpitalu badania, NIC!!!!!!!!! nie wyszło, a badali co się dało.
Oczywiście jak mówiłam, że dzień wcześniej syn był szczepiony, to każdy komentował "EEEEEE, TO NIE OD TEGO". No jasnowidze
Od dnia szczepienia zapomniałam o swoim zdrowym, radosnym dziecku - szczepienie aktywowało chorobę - zespół Dravet. Choroba genetyczna, nieuleczalna. Napadów po kilka dziennie, stany padaczkowe, wycieczki karetką na OIOM stały się naszą codziennością.
Oczywiście nie mam pewności, czy zwykła gorączka przy infekcji nie aktywowałaby choroby, ale o tym nie przekonam się już nigdy, natomiast DO KOŃCA ŻYCIA będę sobie wyrzucać, że go zaszczepiłam, bo może wtedy udałoby się zapobiec, a jeśli nie, to chociaż opóźnić aktywowanie choroby.
Jeśli chcesz poznać więcej takich rodziców, jak ja, to daj znać, podam Ci namiary.
Szczepienie DTP + Hib + Polio jest chyba tym, które NAJCZĘŚCIEJ powoduje skutki uboczne, przynajmniej w przypadku dzieci z padaczką - wiele historii choroby zaczyna się właśnie po tym szczepieniu.
Obecnie Ignaś ma 6 lat, rozwojowo 2-3; jest niepełnosprawny i będzie niepełnosprawny do końca życia.
Natomiast znam przypadki dorosłych ludzi z tym zespołem, którzy są "zdrowi i normalni", ponieważ choroba się nie uaktywniła.
Od ponad 5 lat nie szczepię ani Młodego (dzięki Bogu udało nam się uzyskać bezterminowe odroczenie szczepień, bo mimo, że Syn ma napady, to w przychodni chcą go szczepić idioci) ani Młodej, ale nikomu tego nie bronię - to życie Wasze i Waszych dzieci, to Wy się będziecie w razie czego zmagać z konsekwencjami swoich wyborów