reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Szczepic czy nie

Casablanca1234

Fanka BB :)
Witajcie dziewczyny w poniedziałek jadę z córką(1.5 m-ca) na pierwsze szczepienie. Co sądzicie w ogóle o szczepieniach 5 w jednym, 6 w jednym lub każde indywidualnie?
Czy te szczepionki są w ogóle bezpieczne czy w ogóle warto szczepić dzieci, bo każdy mówi co innego?

reklama
reklama
Prosze zapytaj ja jak ona to robi.
Mieszkam w Anglii i z tego co wiem pojedyncze komponenty MMR zostały wycofane w 2010 roku.
Pojedyncze szczepienia są tylko na rotawirusy, pneumokoki i menB. Nie ma szczepionki 5w1 jest 6w1. Jest klinika w Londynie która oferuje szczepionki nieco inne ale nie maja one licencji. Pochodza z importu. Co w skrócie oznacza, ze tak naprawdę nie wiadomo co się podaje dziecku.
Jesli znajoma skądś wzięła pojedyncze komponenty MMR to ja chce wiedzieć jak ona to zrobiła.

Prosze zapytaj ja jak ona to robi.
Mieszkam w Anglii i z tego co wiem pojedyncze komponenty MMR zostały wycofane w 2010 roku.
Pojedyncze szczepienia są tylko na rotawirusy, pneumokoki i menB. Nie ma szczepionki 5w1 jest 6w1. Jest klinika w Londynie która oferuje szczepionki nieco inne ale nie maja one licencji. Pochodza z importu. Co w skrócie oznacza, ze tak naprawdę nie wiadomo co się podaje dziecku.
Jesli znajoma skądś wzięła pojedyncze komponenty MMR to ja chce wiedzieć jak ona to zrobiła.
Postaram się dotrzeć do tych informacji.

Nie ma pojedynczych szczepień na MMR w Anglii ( jesteśmy rok po drugiej dawce tej szczepionki dla córki)
IMG_9470.JPG

Chyba, ze robiła prywatnie i płaciła krocie. Te darmowe z NHS sa jak w tabeli wyżej
( a pytałam w GP o inne alternatywy, niestety brak na NHS)

Tabela obowiązuje od 09.2014r

Witajcie dziewczyny w poniedziałek jadę z córką(1.5 m-ca) na pierwsze szczepienie. Co sądzicie w ogóle o szczepieniach 5 w jednym, 6 w jednym lub każde indywidualnie?
Czy te szczepionki są w ogóle bezpieczne czy w ogóle warto szczepić dzieci, bo każdy mówi co innego?
Temat szczepień wraca do mnie jak bumerang z każdym kolejnym dzieckiem. Zawsze mam podobne wątpliwości, czy nie będzie powikłań, czy katar i kaszel to już przeciwskazanie... Przeczytałam wiele ZA i wiele PRZECIW ale jeden artykuł szczególnie zapadł mi w pamięć. Bo napisała go MATKA dla MATEK. Matka która tak jak ja była pełna wątpliwości....
Ostatecznie wygrało rozsądne szczepienie. Rozsądne tzn wtedy kiedy w mojej ocenie dziecko jest zdrowe tj nie ma najmniejszych oznak choroby i potwierdzi to pediatra podczas kwalifikacji.

reklama
Mam pytanie odnośnie szczepień 5w1 i 6w1 przy wzmożonym napięciu i asymetrii ułożeniowej, mamy też wzmożone napięcia w buzi i refluks. Nie dzieje się nic złego, ale nasza fizjo zaleciła 5w1 bo mniej obciążają układ nerwowy niż 6w1. Czy to prawda? Czy to prawda, że neurolog może wystawić zaświadczenie i wtedy 5w1 są bezpłatne? Orientujecie się może czy może to też zrobić pediatra? Gdy w przychodni powiedziałam o 5w1 to powiedzieli mi, że pediatra może zadecydować, co mnie zdziwiło, bo przecież te szczepienia też mogę wziąć odpłatnie.

Do góry