reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Szczepic czy nie

Casablanca1234

Fanka BB :)
Witajcie dziewczyny w poniedziałek jadę z córką(1.5 m-ca) na pierwsze szczepienie. Co sądzicie w ogóle o szczepieniach 5 w jednym, 6 w jednym lub każde indywidualnie?
Czy te szczepionki są w ogóle bezpieczne czy w ogóle warto szczepić dzieci, bo każdy mówi co innego?

reklama
reklama
Oboje dzieci szczepilam 6w1. U nas to jest szczepienie podstawowe, w pełni bezpłatne. Plus meningokoki, rotawirusy i inne. Mam to za darmo. Oboje dzieci szczepilam na wszystko poza MMR.
Corka po każdym szczepieniu po prostu przesypiala dzień i tyle. Syn w ogóle zero reakcji. Nawet odczynów żadne nie miało.
Decyzja jest twoja, tu nikt ci autorytatywnie nie powie tak lub nie.

Oboje dzieci szczepilam 6w1. U nas to jest szczepienie podstawowe, w pełni bezpłatne. Plus meningokoki, rotawirusy i inne. Mam to za darmo. Oboje dzieci szczepilam na wszystko poza MMR.
Corka po każdym szczepieniu po prostu przesypiala dzień i tyle. Syn w ogóle zero reakcji. Nawet odczynów żadne nie miało.
Decyzja jest twoja, tu nikt ci autorytatywnie nie powie tak lub nie.
Wiem, ale opinia kazdej z Was jest dla mnie wazna.

Poczytaj sobie ulotki producentow szczepionek. Zwróć uwagę na skuteczność szczepionki zazwyczaj określana w %. Ja na przykład córce nie podałam drugiej dawki rotawirusa bo nie przekonała mnie właśnie skuteczność, coś około 37%.
Ale u syna się zapomniałam i podałam, serio, wyleciało mi z głowy. Wiec on dostał obie. Rotawirusy są od zoladkowych problemów. Niektórzy wychodzą z założenia ze nie ma potrzeby szczepić bo i tak się dziecko nimi zarazi. Ale z drugiej strony jest to szczepionka podawana doustnie, nie ma wkłucia, wiec i stres dla dziecka mniejszy. Szczepionka ma słodki smak.
Meningokoki są groźne. Nie zdiagnozowana odpowiednio szybko sepsa może skutkować utrata palcy, dłoni, stop a w skrajnych przypadkach całych kończyn. Ze o zapaleniu opon mózgowych nie wspomnę. Dziękuje, już wole zaszczepić.
Pamietaj, ze skutki uboczne szczepienia występują niezwykle rzadko. Trzeba mieć naprawdę pecha żeby coś się poważnego zadziało. Większość dzieci dobrze znosi szczepienia.
Ja uważam, ze warto szczepić. Daje to niejaki spokój umysłu. Bo jak na nic nie zaszczepisz to możesz się wiecznie martwić czy dziecko nie dostanie tej lub tamtej choroby. Różnie może być.
Ciężko to określić, tu nie ma jednoznacznej odpowiedzi.

Na obowiazkowe uwazam ze szczepic,moj dostal jednego dnia tez kilka szczepionek, to z tego co wiem jest ok. Ale nie szczepie na dodatkowe bo nie chce faszerowac takiego malego dziecka w nadmiarze szczepionkami. Dostal tez szczepienie na pneumokoki ale to jest juz obowiazkowe. Co do rotawirusa to nie jestem przekonana.

reklama
Witajcie dziewczyny w poniedziałek jadę z córką(1.5 m-ca) na pierwsze szczepienie. Co sądzicie w ogóle o szczepieniach 5 w jednym, 6 w jednym lub każde indywidualnie?
Czy te szczepionki są w ogóle bezpieczne czy w ogóle warto szczepić dzieci, bo każdy mówi co innego?
Ja szczepię synka 6w1, oprócz tego dostał szczepienie na rotawirusa, pneumokoki i meningokoki typu B i A i C. Jak poszedł do żłobka, to również załapaliśmy się na darmowe szczepienie przeciwko ospie. Synek 1.5roku. Żadnych skutków ubocznych

Do góry