reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Święta- tradycje, zwyczaje, potrawy, prezenty

reklama
Gwiazdki z ikei super! Ale my mamy te na baterie, chyba jeszcze dokupimy ze dwa komplety:) Nam jeden komplet baterii na całą zimę wystarczył w zeszłym roku a nie raz zostawialiśmy zapalone na noc:))
Wampirzyca- dzięki
traschka, Twój deser też wypróbuję.

ja w przyszłym tygodniu bede ozdabiać domek :) i choikę ubiorę - póki co taką małą :)_

nie mogę doczekać się też wigili :) u mojej rodzinki zawsze są:
- czosnek z solą i chlebem
- miód z chlebem <---to tak na początek ponoć ma przynosić zdrowie i szczęście :)
- gołąbki z kaszą i grzybami
- ryba po grecku
- pierogi ruskie
- pierogi z kapustą i grzybami
- zupa jagodzionka - czyli jagódki z kisielem w formie ciepłej zupki :) pycha...
- dużo różnych ciast
- barszcz z uszkami grzybowymi lub pasztecikami do wyboru

a u teściowej wcześniej mamy obiad wigilijny i tam zawsze jemy:
- jakies ryby - których nie tykam,wolę rybki cioci
- żurek z ziemniakami - obleci :)
- pierogi ruskie i z kapustą - takie se o :) ciocia znacznie lepsze robi :p

i to wszystko co u nich :)

Ironia ciekawe, zupełnie inne rzeczy niż u mnie:) Widzę, że kuchnia teściowej ci nie siadła, hehe, ja też wolę kuchnię mojej mamy. Te smaki z dziecinstwa...

U mnie sa:
-zupa rybna z ziemniakami
-barszcz z uszkami
-grzybowa
-kompot z suszek
-karp po żydowsku - mniam mniam mniam, najlepsza ryba na świecie
-karp w galarecie
-karp smażony
-rybki w occie
-pełno sałatek
-kapusta z fasolą
-tutti frutti
-ciasta

To chyba tyle... :)

u mnie:
barszcz z uszkami
później ziemniaki, karp smażony, kapusta z fasolą
pierogi z grzybami
karp w galarecie
gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybowym
kompot z suszu
sałatki- tradycyjna i jakaś inna
śledzie
sos grzybowy babci- najlepszy, jemy go do wszystkiego (karpia i pierogów w szczególności)
ciasta (zawsze sernik i piernik i reszta- co rok inne)
pierniczki
tyle pamiętam:))

U nas na wigilijnym stole znajdzie się:
-moczka
-zupa rybna na wywarze z głów
-barszcz z uszkami
-kapusta z grzybami
-ziemniaki z cebulką i masłem
-karp, łosoś i pstrągi
-śledzie w śmietanie
-makówki
-sernik
-kompot

Od poniedziałku mężuś zaczyna myć okna, więc mam nowe firanki i zacznę ozdabiać domek. Choinkę zawsze mamy ogromną i z własnego ogrodu. Jutro do kwiaciarni zanoszę gałązki żeby mi zrobili wieniec na drzwi...przed domem też stroimy lampkami ale to już należy do męża.

U mnie są takie potrawy:
-zupa grzybowa
-karp smażony
-makiełki
-ryba po grecku
-ryba w occie
-pierogi z grzybami
-kompot z suszu
-śledzie w śmietanie
-i wiele ciast

Ja właśnie sprzątam domek przy kolędach:)

reklama
o jeny dziewczyny aż mi ślinka cieknie :) a ja mam jeszcze prośbę, bo ktoś tu wsześniej robił choineczki makaronowe (może coś jeszcze innego?) i ja nie mogę tego znaleźć, więc pouśmiechałabym się o podanie instrukcji raz jeszcze w tym wątku :) może ktoś inny ma też jakieś domowe pomysły na dekoracje? uwielbiam takie rzeczy... u moich rodziców na choince zawsze wieszamy ozdoby, które robiliśmy jako dzieciaki 20 lat temu i jest to najpiękniejsza choinka na świecie!!!

Do góry