reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Swieta, Swieta, Swieta: BOZE NARODZENIE I WIELKANOC

reklama
Galantyna z Ryby!

1,5 kg ryby( szczupak, tolpyga, dorsz i inne) 1marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, 125 ml bialego wina, 15g zelatyny, sol, pieprz
Farsz: okolo 500g filetow z ryby( z tej j.w ), 2 jajka surowe, 100g tartej bulki, 1 cebula, 2 jajka ugotovane na twardo, 3 korniszony, 1 lyzka natki pietruszki, 2 lyzki masla, sol, pieprz

Rybe wyfiletowac ( mozna samemu albo tak jak ja:-) kupic 1 mala bez wnetrznosci na wywar i kilka filetow do farszu)
, filety odlozyc a z reszty (glowy, skory, osci, ogon itp) ugotowac wywar z warzyw, cebuli i przypraw.

Przygotowac farsz: filety z ryby zemlec razem z cebula. Dodac surowe jajka, tarta bulke, natke, sol i pieprz. Dokladnie wymieszac. Do farszu dodac pokrojone na palsterki gotowane jajka i posiekane korniszony. ( i tu jest wolna inetrepretacja : robilam juz z podgotowanymi krewetkami lub pistacjami lub marchewka a w tym roku robie z lososiem- ale wazne jest by dodatki byly w efektownym, kontrastoym kolorze bo ryba jest szara)
Na zmoczonym i wysmaroanym maslem kawalku plotna ulozyc mase rybna, zrolowac i obwiazac sznurkiem. Ulozyc w wanience, zalac goracym wywarem, wlac wino i gotowac przez 40 minut na malym ogniu.
wyjac, przycisnac ciezarkiem i odstawic do ostygniecia, a wywar odparowac do objetosci 500ml. Do wyaru wlozyc zelatyne namoczona w zimnej odzie. Zagotowac, przecedzic i ochlodzic. Rybe odwiazac z plotna i polozyc na polmisku ( mozna polozyc w calosci lub pokroic na grube porcje i estetycznie ulozyc) i zalac nie cala galereta. Z reszty galarety, juz parwie stezonej mozna wycisnac ozdoby rekawkiem( jak na torcie).
Smacznego.

Ostatnia edycja:
Znam jeszcze przepis na tuńczyka też ryba może się przyda

Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy
cebula
majonez

Z Tuńczyka w puszce odlewamy wodę i wrzucamy do miski potem kroimy ogórki konserwowe , cebulkę i dodajemy (odsączoną) kukurydzę to mieszamy z majonezem i dodajemy sól i pieprz do smaku

Nuska uwielbiam tuńczyka i chyba sie skuszę na Twój przepis

ja właśnie dziś się skusiłam na tą sałatkę i jest PYSZNA:tak::-)

ja poolecam salatke z ryba wedzona:

ryba wedzona
jajka gotowane na twardo
ogorek kiszony
kukurydza
cebula
jablko
majonez

Dziewczyny poszukuję jakiś fajnych ozdób świątecznych na choinkę. Możecie coś polecić?
ale własnoręcznie chcesz robić,czy do kupienia? Bo jeśli do kupienia to w Biedronce były fajne słomkowe. A jeśli samej to możesz pobawić się w origami z jakiegoś błyszczącego papieru, malowane szyszki fajnie wyglądają

reklama
Do góry