reklama
Galantyna z Ryby!
1,5 kg ryby( szczupak, tolpyga, dorsz i inne) 1marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, 125 ml bialego wina, 15g zelatyny, sol, pieprz
Farsz: okolo 500g filetow z ryby( z tej j.w ), 2 jajka surowe, 100g tartej bulki, 1 cebula, 2 jajka ugotovane na twardo, 3 korniszony, 1 lyzka natki pietruszki, 2 lyzki masla, sol, pieprz
Rybe wyfiletowac ( mozna samemu albo tak jak ja:-) kupic 1 mala bez wnetrznosci na wywar i kilka filetow do farszu)
, filety odlozyc a z reszty (glowy, skory, osci, ogon itp) ugotowac wywar z warzyw, cebuli i przypraw.
Przygotowac farsz: filety z ryby zemlec razem z cebula. Dodac surowe jajka, tarta bulke, natke, sol i pieprz. Dokladnie wymieszac. Do farszu dodac pokrojone na palsterki gotowane jajka i posiekane korniszony. ( i tu jest wolna inetrepretacja : robilam juz z podgotowanymi krewetkami lub pistacjami lub marchewka a w tym roku robie z lososiem- ale wazne jest by dodatki byly w efektownym, kontrastoym kolorze bo ryba jest szara)
Na zmoczonym i wysmaroanym maslem kawalku plotna ulozyc mase rybna, zrolowac i obwiazac sznurkiem. Ulozyc w wanience, zalac goracym wywarem, wlac wino i gotowac przez 40 minut na malym ogniu.
wyjac, przycisnac ciezarkiem i odstawic do ostygniecia, a wywar odparowac do objetosci 500ml. Do wyaru wlozyc zelatyne namoczona w zimnej odzie. Zagotowac, przecedzic i ochlodzic. Rybe odwiazac z plotna i polozyc na polmisku ( mozna polozyc w calosci lub pokroic na grube porcje i estetycznie ulozyc) i zalac nie cala galereta. Z reszty galarety, juz parwie stezonej mozna wycisnac ozdoby rekawkiem( jak na torcie).
Smacznego.
1,5 kg ryby( szczupak, tolpyga, dorsz i inne) 1marchewka, 1 pietruszka, 1 por, 1 cebula, 125 ml bialego wina, 15g zelatyny, sol, pieprz
Farsz: okolo 500g filetow z ryby( z tej j.w ), 2 jajka surowe, 100g tartej bulki, 1 cebula, 2 jajka ugotovane na twardo, 3 korniszony, 1 lyzka natki pietruszki, 2 lyzki masla, sol, pieprz
Rybe wyfiletowac ( mozna samemu albo tak jak ja:-) kupic 1 mala bez wnetrznosci na wywar i kilka filetow do farszu)
, filety odlozyc a z reszty (glowy, skory, osci, ogon itp) ugotowac wywar z warzyw, cebuli i przypraw.
Przygotowac farsz: filety z ryby zemlec razem z cebula. Dodac surowe jajka, tarta bulke, natke, sol i pieprz. Dokladnie wymieszac. Do farszu dodac pokrojone na palsterki gotowane jajka i posiekane korniszony. ( i tu jest wolna inetrepretacja : robilam juz z podgotowanymi krewetkami lub pistacjami lub marchewka a w tym roku robie z lososiem- ale wazne jest by dodatki byly w efektownym, kontrastoym kolorze bo ryba jest szara)
Na zmoczonym i wysmaroanym maslem kawalku plotna ulozyc mase rybna, zrolowac i obwiazac sznurkiem. Ulozyc w wanience, zalac goracym wywarem, wlac wino i gotowac przez 40 minut na malym ogniu.
wyjac, przycisnac ciezarkiem i odstawic do ostygniecia, a wywar odparowac do objetosci 500ml. Do wyaru wlozyc zelatyne namoczona w zimnej odzie. Zagotowac, przecedzic i ochlodzic. Rybe odwiazac z plotna i polozyc na polmisku ( mozna polozyc w calosci lub pokroic na grube porcje i estetycznie ulozyc) i zalac nie cala galereta. Z reszty galarety, juz parwie stezonej mozna wycisnac ozdoby rekawkiem( jak na torcie).
Smacznego.
Ostatnia edycja:
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
jakby przepis Klavell się nie kleił (ja tak miałam) to troszkę kwaśnej śmietany trzeba dodać (rada Majandry)
monia_l
Wrześniowe mamy'07
- Dołączył(a)
- 25 Marzec 2008
- Postów
- 10 259
Znam jeszcze przepis na tuńczyka też ryba może się przyda
Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy
cebula
majonez
Z Tuńczyka w puszce odlewamy wodę i wrzucamy do miski potem kroimy ogórki konserwowe , cebulkę i dodajemy (odsączoną) kukurydzę to mieszamy z majonezem i dodajemy sól i pieprz do smaku
Nuska uwielbiam tuńczyka i chyba sie skuszę na Twój przepis
ja właśnie dziś się skusiłam na tą sałatkę i jest PYSZNA:-)
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
Moje śledzie siedzą w słoju
monia_l
Wrześniowe mamy'07
- Dołączył(a)
- 25 Marzec 2008
- Postów
- 10 259
pewnie będziew pyszna bo uwielbiam salatki z jajkiem i majonezemja poolecam salatke z ryba wedzona:
ryba wedzona
jajka gotowane na twardo
ogorek kiszony
kukurydza
cebula
jablko
majonez
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
ale własnoręcznie chcesz robić,czy do kupienia? Bo jeśli do kupienia to w Biedronce były fajne słomkowe. A jeśli samej to możesz pobawić się w origami z jakiegoś błyszczącego papieru, malowane szyszki fajnie wyglądająDziewczyny poszukuję jakiś fajnych ozdób świątecznych na choinkę. Możecie coś polecić?
reklama
donkat
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 9 Czerwiec 2008
- Postów
- 9 101
Moje śledzie siedzą w słoju
moje tez, dzis zrobilam kolejna porcje
Podziel się: