reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Swieta, Swieta, Swieta: BOZE NARODZENIE I WIELKANOC

reklama
Śledzie zielone
1szklanka wody
1/3szklanki oleju
3/4 szklanki octu(niecałe)
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
3,4 łyżki przecieru pomidorowego +ok 2, 3łyżki ketchupu
1,2 cebule
1kg śledzi zielonych(filety)
Przyprawy: Listek laurowy,mielony pieprz,ziele angielskie

można je wykonać na 2 sposoby
1) Wszystko zagotować i wrzucić pokrojone w kosteczkę śledzie i zostawić ok 1-2min do zagotowania.Zostawić w tej wodzie(zalewie) przez 3,4 dni

2)śledzie pokroić w kosteczki wypanierować w mące , jajku i w bulce tartej i usmazyć. poukladać w półmisku. Ugotować zalewę jw. i polać nią te śledzie
Pycha moja teściowa to zawsze robi a w tym roki i ja spróbuję:tak:

ciasteczka z kleiku ryżowego
1 kost margaryny
3 jajka
20 dkg cukru
utrzeć to mikserem i dodać kleik ryżowy(ten niebieski z bobowity) + 2 łyżki kokosu
wyrobić i ukladac na blache najlepiej łyżką zrobić palcem na środku dziurkę i dac odrobinę marmolady
piec w 180C ok 10-15min

A ja poszukuje przepisow na wigilijnego sledzika, znalazłam kilka przepisów, więc wklejam:

5.
  • śledź
  • cebula
  • majonez
  • marchewka
  • majonez
  • ziemniaki
  • majonez
  • jajka
Sposób przygotowania:
Marchewke, ziemniaki i jajka gotujemy. A nastepnie scieramy na tarce na grubych oczkach. Śledzie i cebulę kroimy w kostkę. Układamy za kolejnością jak są składniki podane wyżej. Zaczynamy od śledzia….

To znam pyszne :-)

Znam jeszcze przepis na tuńczyka też ryba może się przyda

Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy
cebula
majonez

Z Tuńczyka w puszce odlewamy wodę i wrzucamy do miski potem kroimy ogórki konserwowe , cebulkę i dodajemy (odsączoną) kukurydzę to mieszamy z majonezem i dodajemy sól i pieprz do smaku

Ulubone śledzie mojego meza - śledź pod pierzynką:

Składniki:
25 dag solonych płatów śledziowych
3 średnie ziemniaki
1-2 cebule
2-3 marchewki
3 jajka
średni słoik majonezu
ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny
25 dag żółtego sera
zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, marchew ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę. Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika (można lekko "rozcieńczyć" jogurtem naturalnym), 2-3 ugotowane marchewki starte na grubej tarce, 3 ugotowane jajka też starte, lub drobno pokrojone, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. natka pietruszki), ser żółty starty na drobnej tarce.

My z mamą zawsze kupujemy ryby razem, bo od znajomego i nigdy nie mogę sie wykazać moimi zdolnościami, bo zawsze mama cuda zrobi i przynosi.

W tym roku kupię jak zwylke razem z nią ale i kupię osobno i spróbuję cos nowego.
Nuska uwielbiam tuńczyka i chyba sie skuszę na Twój przepis

reklama
Dla tych które nie umieją życ bez czekolady i bitej smietany, bomba kaloryczna, ale PYYYYYYYYYYYYYYCHA. Łatwy

Torcik czekoladowy

Składniki:
250 dkg czekolady
1/2 kostka masła
6 jaj
12 łyżek cukru zwykłego
1/2 litra śmietany kremówki
cukier waniliowy
wiórka czekoladowe do dekoracji, czasami daję kakoo granulowane

CZekoladę z masłem rozpuścić. 4 białka i 7 łyżek cukru ubić pianę. Wlać 4 żółtka , 2 jaja całe i 5 łyżek cukru i razem wszystko utrzeć na masę, dodając jeszcze cukier waniliowy.
Do tej masy dodać ostudzoną czekoladę z masłem oraz stopniowo ubita pianę. Powoli mieszamy łyżką, NIE mikserem.
Piec w tortownicy o średnicy 25 cm około 30-40 min w temp.180"C
Ostudzić w blaszce i nie przejmować si.ę, że środek troche opadnie, tak ma być.
Ubic smietanę z odrobiną cukru pudru i wyłożyc środek tortu i posypać czekoladą.
PYCHA

Do góry