reklama
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
Kuleczki rybne?? Mielona rybka, kuleczki obsmarzone i w zalewę? To jest mało ambitne? Przy tym jest w pip roboty
monia_l
Wrześniowe mamy'07
Śledzie zielone
1szklanka wody
1/3szklanki oleju
3/4 szklanki octu(niecałe)
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
3,4 łyżki przecieru pomidorowego +ok 2, 3łyżki ketchupu
1,2 cebule
1kg śledzi zielonych(filety)
Przyprawy: Listek laurowy,mielony pieprz,ziele angielskie
można je wykonać na 2 sposoby
1) Wszystko zagotować i wrzucić pokrojone w kosteczkę śledzie i zostawić ok 1-2min do zagotowania.Zostawić w tej wodzie(zalewie) przez 3,4 dni
2)śledzie pokroić w kosteczki wypanierować w mące , jajku i w bulce tartej i usmazyć. poukladać w półmisku. Ugotować zalewę jw. i polać nią te śledzie
Pycha moja teściowa to zawsze robi a w tym roki i ja spróbuję
ciasteczka z kleiku ryżowego
1 kost margaryny
3 jajka
20 dkg cukru
utrzeć to mikserem i dodać kleik ryżowy(ten niebieski z bobowity) + 2 łyżki kokosu
wyrobić i ukladac na blache najlepiej łyżką zrobić palcem na środku dziurkę i dac odrobinę marmolady
piec w 180C ok 10-15min
1szklanka wody
1/3szklanki oleju
3/4 szklanki octu(niecałe)
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
3,4 łyżki przecieru pomidorowego +ok 2, 3łyżki ketchupu
1,2 cebule
1kg śledzi zielonych(filety)
Przyprawy: Listek laurowy,mielony pieprz,ziele angielskie
można je wykonać na 2 sposoby
1) Wszystko zagotować i wrzucić pokrojone w kosteczkę śledzie i zostawić ok 1-2min do zagotowania.Zostawić w tej wodzie(zalewie) przez 3,4 dni
2)śledzie pokroić w kosteczki wypanierować w mące , jajku i w bulce tartej i usmazyć. poukladać w półmisku. Ugotować zalewę jw. i polać nią te śledzie
Pycha moja teściowa to zawsze robi a w tym roki i ja spróbuję
ciasteczka z kleiku ryżowego
1 kost margaryny
3 jajka
20 dkg cukru
utrzeć to mikserem i dodać kleik ryżowy(ten niebieski z bobowity) + 2 łyżki kokosu
wyrobić i ukladac na blache najlepiej łyżką zrobić palcem na środku dziurkę i dac odrobinę marmolady
piec w 180C ok 10-15min
A ja poszukuje przepisow na wigilijnego sledzika, znalazłam kilka przepisów, więc wklejam:
5.
Sposób przygotowania:
- śledź
- cebula
- majonez
- marchewka
- majonez
- ziemniaki
- majonez
- jajka
Marchewke, ziemniaki i jajka gotujemy. A nastepnie scieramy na tarce na grubych oczkach. Śledzie i cebulę kroimy w kostkę. Układamy za kolejnością jak są składniki podane wyżej. Zaczynamy od śledzia….
To znam pyszne :-)
Znam jeszcze przepis na tuńczyka też ryba może się przyda
Tuńczyk w sosie własnym w kawałkach
ogórki konserwowe
puszka kukurydzy
cebula
majonez
Z Tuńczyka w puszce odlewamy wodę i wrzucamy do miski potem kroimy ogórki konserwowe , cebulkę i dodajemy (odsączoną) kukurydzę to mieszamy z majonezem i dodajemy sól i pieprz do smaku
Ja chcę zrobić takie:
Ciasto:
ok. 3 ½ szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1 szklanka śmietany 18%
ja mam podobny przepis na ciasteczka będę robiła w sobotę
Ulubone śledzie mojego meza - śledź pod pierzynką:
Składniki:
25 dag solonych płatów śledziowych
3 średnie ziemniaki
1-2 cebule
2-3 marchewki
3 jajka
średni słoik majonezu
ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny
25 dag żółtego sera
zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, marchew ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę. Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika (można lekko "rozcieńczyć" jogurtem naturalnym), 2-3 ugotowane marchewki starte na grubej tarce, 3 ugotowane jajka też starte, lub drobno pokrojone, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. natka pietruszki), ser żółty starty na drobnej tarce.
Składniki:
25 dag solonych płatów śledziowych
3 średnie ziemniaki
1-2 cebule
2-3 marchewki
3 jajka
średni słoik majonezu
ewentualnie 1 jogurt (200ml) naturalny
25 dag żółtego sera
zielona pietruszka
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki, marchew ugotować w mundurkach, jajka ugotować na twardo. Śledzie lekko odmoczyć i pokroić w kostkę. Układać warstwami od dołu: 3 ugotowane ziemniaki starte na grubej tarce, śledzie krojone w grubą kostkę, cebula drobno pokrojona, majonez pół słoika (można lekko "rozcieńczyć" jogurtem naturalnym), 2-3 ugotowane marchewki starte na grubej tarce, 3 ugotowane jajka też starte, lub drobno pokrojone, majonez pół słoika, posiekana zielenina (np. natka pietruszki), ser żółty starty na drobnej tarce.
justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
To jest tak jak w 5 przepisie,który Nuśka robi. Ja też tak robię pod pierzynką
My z mamą zawsze kupujemy ryby razem, bo od znajomego i nigdy nie mogę sie wykazać moimi zdolnościami, bo zawsze mama cuda zrobi i przynosi.
W tym roku kupię jak zwylke razem z nią ale i kupię osobno i spróbuję cos nowego.
Nuska uwielbiam tuńczyka i chyba sie skuszę na Twój przepis
W tym roku kupię jak zwylke razem z nią ale i kupię osobno i spróbuję cos nowego.
Nuska uwielbiam tuńczyka i chyba sie skuszę na Twój przepis
To jest tak jak w 5 przepisie,który Nuśka robi. Ja też tak robię pod pierzynką
no tak, to to samo
reklama
Dla tych które nie umieją życ bez czekolady i bitej smietany, bomba kaloryczna, ale PYYYYYYYYYYYYYYCHA. Łatwy
Torcik czekoladowy
Składniki:
250 dkg czekolady
1/2 kostka masła
6 jaj
12 łyżek cukru zwykłego
1/2 litra śmietany kremówki
cukier waniliowy
wiórka czekoladowe do dekoracji, czasami daję kakoo granulowane
CZekoladę z masłem rozpuścić. 4 białka i 7 łyżek cukru ubić pianę. Wlać 4 żółtka , 2 jaja całe i 5 łyżek cukru i razem wszystko utrzeć na masę, dodając jeszcze cukier waniliowy.
Do tej masy dodać ostudzoną czekoladę z masłem oraz stopniowo ubita pianę. Powoli mieszamy łyżką, NIE mikserem.
Piec w tortownicy o średnicy 25 cm około 30-40 min w temp.180"C
Ostudzić w blaszce i nie przejmować si.ę, że środek troche opadnie, tak ma być.
Ubic smietanę z odrobiną cukru pudru i wyłożyc środek tortu i posypać czekoladą.
PYCHA
Torcik czekoladowy
Składniki:
250 dkg czekolady
1/2 kostka masła
6 jaj
12 łyżek cukru zwykłego
1/2 litra śmietany kremówki
cukier waniliowy
wiórka czekoladowe do dekoracji, czasami daję kakoo granulowane
CZekoladę z masłem rozpuścić. 4 białka i 7 łyżek cukru ubić pianę. Wlać 4 żółtka , 2 jaja całe i 5 łyżek cukru i razem wszystko utrzeć na masę, dodając jeszcze cukier waniliowy.
Do tej masy dodać ostudzoną czekoladę z masłem oraz stopniowo ubita pianę. Powoli mieszamy łyżką, NIE mikserem.
Piec w tortownicy o średnicy 25 cm około 30-40 min w temp.180"C
Ostudzić w blaszce i nie przejmować si.ę, że środek troche opadnie, tak ma być.
Ubic smietanę z odrobiną cukru pudru i wyłożyc środek tortu i posypać czekoladą.
PYCHA
Podziel się: