reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Swieta, Swieta, Swieta: BOZE NARODZENIE I WIELKANOC

o matko to rzeczywiście bomba :szok::-) ale na pewno pyszne ;-)
a codo ciastek z orzechami to ja robie takie (też raczej dietetyczne nie są)
rogaliki orzechowe (na dwie porcje)
15 łyżek mąki
15 łyżek orzechów mielonych
2 kostki masła
4 łyżki cukru
2 jajka (duże)
wszystko zagnieść dać do lodówki (ciepłe ciasto się klei ) zrobić rulon pokroić na kawałki i formułować rogaliki upieczone można posypać cukrem pudrem
 
reklama
Ja chcę zrobić takie:
Ciasto:
ok. 3 ½ szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1 szklanka śmietany 18%
Ponadto:
1 słoik dżemu truskawkowego (ok. 30 dag)
cukier puder

Mąkę pszenną posiekać z miękką margaryną i śmietaną. Wyrobić miękkie ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie cienko rozwałkować i szklanką wykrawać pełne krążki, a w co drugim krążku wykrawać kieliszkiem dziurkę. Ciasteczka nakłuć widelcem.
Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką i układać na niej ciasteczka. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 180 °C. Ostudzić.
Krążki z dziurką można posypać cukrem pudrem. Pełne krążki smarować dżemem, a na nie kłaść krążki z dziurką.
Podane składniki wystarczą na około 45 ciasteczek.
.

Hej Majandra robiłaś już te ciasteczka???? Bo ja się chwaliłam że mam przepis i owszem miałam ale przeszukałam pół domu i ........ nie wiem co z nim zrobiłam :confused::dry: zgubiłam albo schowałam tak że nie mogę znaleźć mam jeszcze jeden przepis ale tak jakoś mało składników a chciałaby jutro z Igorkiem upiec i nie wiem czy warto??????
 
No dobra mamuski :-)- dalyscie tu zylion przepisow na ciasteczka. Kipilam dzis foremki wiec nie ma bata - ktory z tych przepisow na bank sie uda??? Bo ja to tarte portafie spierdzielic:baffled: jak i inne slodkie wypieki:baffled:. wiec ktory jest bankowo udany?:confused::tak::-)
 
No dobra mamuski :-)- dalyscie tu zylion przepisow na ciasteczka. Kipilam dzis foremki wiec nie ma bata - ktory z tych przepisow na bank sie uda??? Bo ja to tarte portafie spierdzielic:baffled: jak i inne slodkie wypieki:baffled:. wiec ktory jest bankowo udany?:confused::tak::-)

Właśnie skąd ja to znam
Ja też chce upiec ciasteczka ale gdzieś zapodziałam mój przepis od koleżanki :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: mam jeszcze jeden ale nie mama wagi kuchennej i muszę zrobić na oko ciekawe co z tego wyjdzie:confused:
 
Hrudzia nie wiem czy nie za póżno ale polecam te co klavell
A ja dzis zrobilam zwykle ciasteczka

Skladniki:
*500 g maki
*250g masla
*300 g cukru
*lyzka proszku do pieczenia
*opakowanie cukru waniliowego
*aromat migdalowy
*mielone orzechy i kokos
Przygotowanie:
Wszystkie skladniki polaczyc ze soba dokladnie, wymieszac, rekoma wyrobic ciasto. Podzielic je na dwie czesci do jednej dodac mielone orzechy do drugiej kokos. Ciasto rozwalkowac dosc cienko i wyciskac wzory foremkami. Piec w temperaturze 180°C okolo 20-25 minut



oraz takie
pierniki:
1/2 kg mąki
20 dkg miodu
20 dkg cukru pudru
12 dkg margaryny
1 jajko
łyżeczka sody
przyprawa do piernika
miód upłynniamy, i wszsytko wyrabiamy, wałkujemy na 2cm wycinamy

oraz takie ciacha z amoniakiem ale można tez na proszku zrobic
4 szkl mąki
1 1/2 margaryny
6 łyzek śmietany
szkl cukru pudru
całe jajko
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia albo 1 1/2 łyżeczki amoniaku
wszystko zagniatamy wałkujemy i pieczemy
 
reklama
NuŚka, nie robiłam jeszcze, nie miałam czasu, poza tym, jakbym teraz zrobiła to na święta znów bym musiała ;-)

A ja upiekłam dzisiaj ciasteczka z Igorkiem :-) a robiłam teraz bo w święta wigilia u nas więc będę miała masę roboty .
A przepis znalazłam taki
30 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
20 dkg margaryny
1/2 łyżeczki sody oczyszcz.

Margarynę utrzeć do białości dodać cukier puder (ja dodałam waniliowy) i dalej ucierać. Wgnieść mąkę z sodą- wyrobić ciasto- rozwałkować- wykroić foremkami ciasteczka upiec w piekarniku rozgrzanym 170-180 na złoty kolor
Proste pyszne i nawet mi się udały. A Igor miał taką radochę że szok
 
Do góry