reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Swieta, Swieta, Swieta: BOZE NARODZENIE I WIELKANOC

o matko to rzeczywiście bomba :szok::-) ale na pewno pyszne ;-)
a codo ciastek z orzechami to ja robie takie (też raczej dietetyczne nie są)
rogaliki orzechowe (na dwie porcje)
15 łyżek mąki
15 łyżek orzechów mielonych
2 kostki masła
4 łyżki cukru
2 jajka (duże)
wszystko zagnieść dać do lodówki (ciepłe ciasto się klei ) zrobić rulon pokroić na kawałki i formułować rogaliki upieczone można posypać cukrem pudrem

reklama
Ja chcę zrobić takie:
Ciasto:
ok. 3 ½ szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1 szklanka śmietany 18%
Ponadto:
1 słoik dżemu truskawkowego (ok. 30 dag)
cukier puder

Mąkę pszenną posiekać z miękką margaryną i śmietaną. Wyrobić miękkie ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie cienko rozwałkować i szklanką wykrawać pełne krążki, a w co drugim krążku wykrawać kieliszkiem dziurkę. Ciasteczka nakłuć widelcem.
Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką i układać na niej ciasteczka. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 180 °C. Ostudzić.
Krążki z dziurką można posypać cukrem pudrem. Pełne krążki smarować dżemem, a na nie kłaść krążki z dziurką.
Podane składniki wystarczą na około 45 ciasteczek.
.

Hej Majandra robiłaś już te ciasteczka???? Bo ja się chwaliłam że mam przepis i owszem miałam ale przeszukałam pół domu i ........ nie wiem co z nim zrobiłam :confused::dry: zgubiłam albo schowałam tak że nie mogę znaleźć mam jeszcze jeden przepis ale tak jakoś mało składników a chciałaby jutro z Igorkiem upiec i nie wiem czy warto??????

No dobra mamuski :-)- dalyscie tu zylion przepisow na ciasteczka. Kipilam dzis foremki wiec nie ma bata - ktory z tych przepisow na bank sie uda??? Bo ja to tarte portafie spierdzielic:baffled: jak i inne slodkie wypieki:baffled:. wiec ktory jest bankowo udany?:confused::tak::-)

No dobra mamuski :-)- dalyscie tu zylion przepisow na ciasteczka. Kipilam dzis foremki wiec nie ma bata - ktory z tych przepisow na bank sie uda??? Bo ja to tarte portafie spierdzielic:baffled: jak i inne slodkie wypieki:baffled:. wiec ktory jest bankowo udany?:confused::tak::-)

Właśnie skąd ja to znam
Ja też chce upiec ciasteczka ale gdzieś zapodziałam mój przepis od koleżanki :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y: mam jeszcze jeden ale nie mama wagi kuchennej i muszę zrobić na oko ciekawe co z tego wyjdzie:confused:

Hrudzia nie wiem czy nie za póżno ale polecam te co klavell
A ja dzis zrobilam zwykle ciasteczka

Skladniki:
*500 g maki
*250g masla
*300 g cukru
*lyzka proszku do pieczenia
*opakowanie cukru waniliowego
*aromat migdalowy
*mielone orzechy i kokos
Przygotowanie:
Wszystkie skladniki polaczyc ze soba dokladnie, wymieszac, rekoma wyrobic ciasto. Podzielic je na dwie czesci do jednej dodac mielone orzechy do drugiej kokos. Ciasto rozwalkowac dosc cienko i wyciskac wzory foremkami. Piec w temperaturze 180°C okolo 20-25 minut

oraz takie
pierniki:
1/2 kg mąki
20 dkg miodu
20 dkg cukru pudru
12 dkg margaryny
1 jajko
łyżeczka sody
przyprawa do piernika
miód upłynniamy, i wszsytko wyrabiamy, wałkujemy na 2cm wycinamy

oraz takie ciacha z amoniakiem ale można tez na proszku zrobic
4 szkl mąki
1 1/2 margaryny
6 łyzek śmietany
szkl cukru pudru
całe jajko
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia albo 1 1/2 łyżeczki amoniaku
wszystko zagniatamy wałkujemy i pieczemy

reklama
NuŚka, nie robiłam jeszcze, nie miałam czasu, poza tym, jakbym teraz zrobiła to na święta znów bym musiała ;-)

A ja upiekłam dzisiaj ciasteczka z Igorkiem :-) a robiłam teraz bo w święta wigilia u nas więc będę miała masę roboty .
A przepis znalazłam taki
30 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
20 dkg margaryny
1/2 łyżeczki sody oczyszcz.

Margarynę utrzeć do białości dodać cukier puder (ja dodałam waniliowy) i dalej ucierać. Wgnieść mąkę z sodą- wyrobić ciasto- rozwałkować- wykroić foremkami ciasteczka upiec w piekarniku rozgrzanym 170-180 na złoty kolor
Proste pyszne i nawet mi się udały. A Igor miał taką radochę że szok

Do góry