reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Swieta, Swieta, Swieta: BOZE NARODZENIE I WIELKANOC

Ale masz fajne foremki. Jeszcze 1 ciastka chcę zrobić. Chyba te Twoje zrobię. Powinnam po upieczeniu ciastka wynieść do teściowej,bo je zjadam z zawrotną prędkością:zawstydzona/y: Agulka robiłaś te gwiazdki z ozrechami na wierzchu?
 
reklama
Klavell, ja będę też robić takie ciasteczka, ale z dodatkiem śmietany.
czyli jak ile tej smietany dodajesz kwasna to ma byc??? i cos jeszcze w przepisie sie rozni, bo ja bede jeszcze jedna sorte robila wiec moze bym zrobila troche inne teraz
Ale masz fajne foremki.
kupilam ostatni caly komplet 50 foremek (caly alfabet, cyfry, zwierzatka, mikolj, serce itp.) za jedyne 5 euro :-)
 
Klavell, jeśli masz dostępne polskie produkty to polecam masę makową (w puszce) firmy PROSPONA. Moja babcia składniki raczej na oko daje, ale jeśli robisz na 3 osoby (bo tak mi się wydaje) to maku dajesz 1 szklankę (mowa tu o suchym, jeszcze nie zmielonym maku). Reszta na ogół na czuja. I tak: ugotowany makaron(najlepiej prosty, krótki), mak, skórka pomarańczowa, migdały, orzechy włoskie (bez skórki), miód, łyżka masła, olej (najlepiej sojowy lub sezamowy), rodzynki. Wszystko wymieszać, podawać na zimno lub na ciepło (ja wolę na ciepło). Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałam;-):-D
majandra czy nie orientujesz sie ile tego miodu i oleju zebym nie przesadzila
 
a ja już na 100% w Boże Narodzenie mam gości i to z noclegiem więc musze się zoorganizowac na jakies menu
podstawą będa pierożki i barszcz, karpik, pieczyste jakies , sałatka taka warstwowa ze 2 ciacha ciasteczka pierniczki i chyba full bo licze że chyba cos tez przywiozą od siebie jak nie to trudno będziemy głodowac hehehehe
 
a ja już na 100% w Boże Narodzenie mam gości i to z noclegiem więc musze się zoorganizowac na jakies menu
podstawą będa pierożki i barszcz, karpik, pieczyste jakies , sałatka taka warstwowa ze 2 ciacha ciasteczka pierniczki i chyba full bo licze że chyba cos tez przywiozą od siebie jak nie to trudno będziemy głodowac hehehehe
Jeśli to są goście "goście" to ciężko może być. A jeśli to swojaki to myślę,że nawet możesz pogadać o świętach pół na pół. Tym bardziej,że wiadomo wszystko kosztuje,a i z czasem kiepsko.
 
czyli jak ile tej smietany dodajesz kwasna to ma byc??? i cos jeszcze w przepisie sie rozni, bo ja bede jeszcze jedna sorte robila wiec moze bym zrobila troche inne teraz
Ja chcę zrobić takie:
Ciasto:
ok. 3 ½ szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
1 szklanka śmietany 18%
Ponadto:
1 słoik dżemu truskawkowego (ok. 30 dag)
cukier puder

Mąkę pszenną posiekać z miękką margaryną i śmietaną. Wyrobić miękkie ciasto i schłodzić w lodówce. Następnie cienko rozwałkować i szklanką wykrawać pełne krążki, a w co drugim krążku wykrawać kieliszkiem dziurkę. Ciasteczka nakłuć widelcem.
Formę posmarować tłuszczem, posypać mąką i układać na niej ciasteczka. Piec około 10-15 minut w temperaturze około 180 °C. Ostudzić.
Krążki z dziurką można posypać cukrem pudrem. Pełne krążki smarować dżemem, a na nie kłaść krążki z dziurką.
Podane składniki wystarczą na około 45 ciasteczek.


Część zrobię z dżemem, część z orzechami.



majandra czy nie orientujesz sie ile tego miodu i oleju zebym nie przesadzila
Muszę zapytać babci, choć ona chyba na oko robi, bo ma wprawę. Ale zapytam jutro i dam Ci znać.
 
My z Oliwką też już ciasteczka zrobiłyśmy przepis bardzo podobny do podanego przez klavell. Ale już wiem, że będę musiała dorobić. Połowa już znikła :wściekła/y:
Zrobiłam również ciasto z jabłkami i cynamonem. Też już nie ma :wściekła/y:

 
A ja poszukuje przepisow na wigilijnego sledzika, znalazłam kilka przepisów, więc wklejam:




1.
  • 4 płaty śledziowe
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
Śledzie pokroić, skropić sokiem z cytryny, zalać 2 łyżkami oliwy. Majonez zmieszać ze śmietaną, dodać pokrojone jabłko. Na półmisek wylać sos, ułożyć śledzie, polać sosem, posypać piórkami cebuli, ozdobić natką pietruszki.



2.
  • 4 płaty śledzia marynowanego
  • 2-4 jaja ugotowane na twardo
  • 30 dag selera
  • duża cebula
  • 3/4 szklanki majonezu
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:
Ugotowany seler odstawić do ostygnięcia po czym zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Następnie cebule posiekać a ugotowane jaja pokroić w drobna kostkę. Śledzie natomiast kroimy w grubszą kostkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać majonez, doprawić solą oraz pieprzem i ponownie wymieszać.



3.
  • 1 mini kostka czerwone małe papryczki
  • 30 dag śledzi
  • 2 cebule
  • papryka czerwona
  • 3 ogórki konserwowe
  • cytryna
  • jabłko
  • sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Wymoczone płaty śledziowe pokrój w niezbyt szerokie paski. Obierz cebule i jabłko. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa - cebule, paprykę, ogórek konserwowy - oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze śledziami i pokruszoną mini kostką czerwone małe papryczki Knorr. Sałatkę śledziową podaj z ćwiartką cytryny. Udekoruj majonezem.



4.
  • 3 płaty śledziowe marynowane
  • 5 ogórków konserwowych
  • pieczarki marynowane (mały słoiczek)
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • majonez
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Płaty śledziowe obciągnąć ze skóry i pokroić w kostkę. Dodać pokrojone ogórki, pieczarki, cebulkę i ugotowane na twardo jajka. Całość wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku



5.
  • śledź
  • cebula
  • majonez
  • marchewka
  • majonez
  • ziemniaki
  • majonez
  • jajka
Sposób przygotowania:
Marchewke, ziemniaki i jajka gotujemy. A nastepnie scieramy na tarce na grubych oczkach. Śledzie i cebulę kroimy w kostkę. Układamy za kolejnością jak są składniki podane wyżej. Zaczynamy od śledzia….
 
Ostatnia edycja:
reklama
ŚLEDZIE W ZALEWIE
Do litrowego słoja wlewamy oliwę, sok z cytryny, pierz, cebulę w talarkach i pokrojone w kawalki solone (trochę wymoczone) matjasy. Po 3-4 dniach gotowe do jedzenia. Pyyyszne.
 
Ostatnia edycja:
Do góry