reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Swieta, Swieta, Swieta: BOZE NARODZENIE I WIELKANOC

W szale ciasteczkowym pomyślałam,że zrobię jeszcze orzechowe. Mam dużo orzechów,ale brak przepisu. Poszukałam i znalazłam

Ciastka orzechowe - na Wigilię i nie tylko

tr2.gif
SkładnikiPrzepis2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 paczki masła
3 łyżki smalcu
3 szklanki mąki
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany
zdjecie.php



Posiekać tłuszcz z mąką i cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto.W razie potrzeby można dodać łyżke smietany - gdy ciasto nie chce nabrać odpowiedniej konsystencji.Włozyć w worku foliowym na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc). Wałkować , wykrawać foremkami ( ja używam odwróconych foremek do babeczek i wychodzą cudne gwiazdki , co w okresie światecznym jest nie bez znaczenia ). Wierzch ciasteczek smaruję białkiem rozbitym z żółtkiem , a następnie posypuję drobno pokrojonym orzechami. Pieczemy w 220-250st.do momentu aż oszołomią nas zapachem . UWAGA:
Ciasteczka układamy na blasze w 3 cm odstępach , bo po upieczeniu urosną.
zdjecie.php

Kuchnia polska tutaj jest pełno różnych ciasteczek
 
reklama
A może coś takiego

SKŁADNIKI (12 porcji) :
500 g orzechów nerkowca
6 strączków kardamonu
200 g mleka w proszku
2 łyżki ghee albo masła
0,25 łyżeczki zmielonych goździków
200 g cukru pudru

WYKONANIE:
1. Połączyć cukier i 250 ml wody i gotować do rozpuszczenia się cukru.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 5 minut, aż otrzymamy
syrop.
A tymczasem:
2. Uprażyć orzechy na suchej patelni i posiekać albo rozdrobnić w mikserze.
3. Nasiona kardamonu zmielić lub utłuc w moździerzu.
4. W dużej misce połączyć mleko w proszku, orzechy, goździki kardamon i ghee,
wymieszać. (Zrobi się coś takiego, jak podczas produkcji kruchego ciasta, kiedy
łączymy masło z mąką.)
5. Wymieszać z tą masą syrop i przełożyć całość do wyłożonej papierem
dopieczenia blaszki o wymiarach 26 x 17 cm. Wygładzić wierzch szpatułką.
6. Kiedy "ciasto" ostygnie, odwrócić blachę, zdjąć papier i pokroić ciasto w
romby. Podawać na zimno.
 
Ciasteczka z orzechów
Średnia ocen Brak ocen Wyświetleń 2273
Składniki1/2 kg orzechów włoskich
1/2 kg cukru
1 jajko
sok z 1 cytryny

lukier12 dag cukru
1 białko
sok z 1 cytryny

PrzygotowanieObrane orzechy zemleć w maszynce z cukrem, jajem i sokiem z cytryny. Masę wyrobić, rozwałkować na grubość 2 cm i wykroić szklanką lub foremką ciasteczka. Utrzeć lukier, posmarować ciasteczka i piec w letnim piekarniku 15-20 minut.

Wypróbuję ten ostatni. A przedostatni później. Może na sylwestra?
 
Ostatnia edycja:
justyna ja bym odpuściła sobie te wydziwnione przepisy i do zwykłych ciastek tych co podawałaś z amoniakiem czy proszkiem do pieczenia dodała poprostu siekanych bądź mielonych orzechów i są całkiem pyszne robiłam już tak i sa całkiem całkiem
ja naświęta robię też orzeszki ale do tego trzeba miec taką specjalna patelnię z formą no i dżo rooty więc nie wiem czy dam rade jakby kotś miał dostęp do takiej patelni to podam przepis
 
To zostawię te 1 i tą krajankę. Mówisz o takich kuleczkach jakby z wafelkowego ciasta? Bo moja koleżanka coś takeigo kiedyś robiła. Patelnia jakby gofrownica, taka zamykana. A ujęłabyś mąki i w zamian dała mielonych orzechów? Z tych kruchych z cukrem?
 
A ja dzis zrobilam zwykle ciasteczka
Skladniki:
*500 g maki
*250g masla
*300 g cukru
*lyzka proszku do pieczenia
*opakowanie cukru waniliowego
*aromat migdalowy
*mielone orzechy i kokos
Przygotowanie:
Wszystkie skladniki polaczyc ze soba dokladnie, wymieszac, rekoma wyrobic ciasto. Podzielic je na dwie czesci do jednej dodac mielone orzechy do drugiej kokos. Ciasto rozwalkowac dosc cienko i wyciskac wzory foremkami. Piec w temperaturze 180°C okolo 20-25 minut


 
reklama
Do góry