justyna800717
Mama Mateuszka 6.09.07.
W szale ciasteczkowym pomyślałam,że zrobię jeszcze orzechowe. Mam dużo orzechów,ale brak przepisu. Poszukałam i znalazłam
Ciastka orzechowe - na Wigilię i nie tylko
SkładnikiPrzepis2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 paczki masła
3 łyżki smalcu
3 szklanki mąki
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany
Posiekać tłuszcz z mąką i cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto.W razie potrzeby można dodać łyżke smietany - gdy ciasto nie chce nabrać odpowiedniej konsystencji.Włozyć w worku foliowym na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc). Wałkować , wykrawać foremkami ( ja używam odwróconych foremek do babeczek i wychodzą cudne gwiazdki , co w okresie światecznym jest nie bez znaczenia ). Wierzch ciasteczek smaruję białkiem rozbitym z żółtkiem , a następnie posypuję drobno pokrojonym orzechami. Pieczemy w 220-250st.do momentu aż oszołomią nas zapachem . UWAGA:
Ciasteczka układamy na blasze w 3 cm odstępach , bo po upieczeniu urosną.
Kuchnia polska tutaj jest pełno różnych ciasteczek
Ciastka orzechowe - na Wigilię i nie tylko
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 paczki masła
3 łyżki smalcu
3 szklanki mąki
3 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany
Posiekać tłuszcz z mąką i cukrem, dodać jajka, wyrobić ciasto.W razie potrzeby można dodać łyżke smietany - gdy ciasto nie chce nabrać odpowiedniej konsystencji.Włozyć w worku foliowym na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na noc). Wałkować , wykrawać foremkami ( ja używam odwróconych foremek do babeczek i wychodzą cudne gwiazdki , co w okresie światecznym jest nie bez znaczenia ). Wierzch ciasteczek smaruję białkiem rozbitym z żółtkiem , a następnie posypuję drobno pokrojonym orzechami. Pieczemy w 220-250st.do momentu aż oszołomią nas zapachem . UWAGA:
Ciasteczka układamy na blasze w 3 cm odstępach , bo po upieczeniu urosną.
Kuchnia polska tutaj jest pełno różnych ciasteczek