reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Ja jestem w 24t i jeszcze pracuję. Czuję się rewelacyjnie, wyniki mam bardzo dobre i nie chce mi się siedzieć na zwolnieniu. Dobrze że brzuszek jeszcze nie za duży to nie przeszkadza. Jeszcze nie planuję kiedy przyjdę na L4.

reklama
Jestem na zwolnieniu od 12 tc, zaczęło się od przeziębienia, potem zima dała mi się mocno we znaki. Teraz już będę na pewno ciągnąć do końca zwolnienie ale to głownie ze względów nie związanych z ciążą. Po prostu musiałam wyjechać z miasta i teraz mam do pracy za daleko aby dojeżdżać.

A propos, czy Wasz pracodawca też chciał zaświadczenie, czy możecie pracować - i jeśli tak to ile - przy komputerze? Ja muszę takie coś dziś wziąć od ginekolożki.

Mój pracodawca wymagał jedynie zaświadczenia potwierdzającego ciążę. To ile można pracować przy komputerze reguluje kodeks pracy (max 4h) i nie jest do tego potrzebne zaświadczenie lekarza.

Witam jestem w 4 mies ciąży pracuje w sklepie spożywczym oraz uczę sie jako sprzedawca, mam problem ponieważ mam wymagającą szefową która nie przyjmuje niektórych faktów do wiadomości, miedzy innymi chodzi o to że nie czuje się dobrze oraz wygodnie gdy jestem w pracy, każdy się pcha każdy czegoś chce i nikt nie zwraca uwagi na mój brzuch wiec jak jestem za ladą jestem dociskana do lodówki lub lady. Chciałabym położyć l4 ale boje się że szefowa oraz inne pracownice zrobią mi pod górkę w szkole,a ukończenie szkoły oraz urodzenie zdrowego dzidziusia jest teraz najważniejsze. Co mam zrobić bo jestem w kropce Pomocy.

ale jak pracodawca może Ci zrobić pod pod górę w szkole? powiedz otwarcie, że jesteś w ciąży, chroni Cię teraz Prawo Pracy, nie możesz pewnych prac wykonywać, przynieś zaświadczenie od lekarza, masz praktyki czy normalnie przcujesz?

no właśnie może bo uczę się oraz pracuje w tym samym mieście, nie jest to wielkie miasto i tak jak na wsi każdy sie zna, pójdzie tu i tu i mogę się żegnać ze szkołą, a jak nie tak zrobi to rozwiąże ze mną umowę i wtedy już wylatuje ze szkoły. To są praktyki i mają nas typowo jako tanich szaraków z których można robić niewolników. starałam się porozmawiać z szefową ale sie nie udało:(

Ne miałam jak wziąć udziału w ankiecie, bo nie uwzględnia właściwej dla mniej odpowiedzi! Jestem w 38 tygodniu ciąży i nadal pracuję, zwolnienia już nie planuję w ogóle - powinnam dać radę przepracować do końca. Pracę mam dość stresującą i mam jej dużo, ale też jest moją pasją i jakoś nie potrafię zostawić firmy, kiedy mam akurat masę roboty.
A na zwolnieniu jak dotąd byłam 4 dni w szóstym miesiącu ciąży - z powodu anginy. Fakt, że ja jestem akurat typem, który lepiej się czuje pracując, nawet kiedy dokuczają mdłości (a te nie przeszły mi do 9 miesiąca!) czy jakieś niegroźne dolegliwości.

Wtam,
Ja powiem szczerze, że na zwolnienie lekarskie poszłam na poczatku 3 miesiąca ciąży. W sumie zamierzałam troszkę popracować ale, że moja kierowniczka nie była jakoś dobrze nastawiona do ciężarnych a do tego dochodziły te mdłości do 4 miesiąca, które dawały siwe znaki dość często:) Wiec podjęłam decyzję o pójściu na zwolnienie. Zwolnić z pracy nie mogą bo Kodeks Pracy chroni kobiety w ciąży. Ewentualnie jak ktoś ma umowę na czas określony to mogą nie przedłużyć potem, ale z tego co widzę po swoich koleżankach to wszystkie, które miały umowę na czas określony i urodziły dziecko nie dostały przedłużenia umowy-nawet jeśli starały się długo pracować.
Pozdrawiam

reklama
Do góry