reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Ja poszłam na zwolnienie w 30 tygodniu. W pracy wszyscy na mnie chuchali i dmuchali, więc mogłam spokojnie jeszcze trochę popracować, ale stwierdziłam, że muszę mieć więcej czasu, żeby się przygotować do roli mamy (to moje pierwsze dziecko), przygotować dom na przyjęcie maleństwa i najnormalniej w świecie odpocząć :) Do pracy mam blisko, więc jak czegoś pilnego ode mnie potrzebują, to dzwonią, a ja od rana w ferworze prania, sprzątania i czytania mądrych poradników :D

reklama
Ja na zwolnieniu jestem od samego początku ze względu na niedawne poronienie moja ciąża była zagrożona. Teraz jestem w 19 tygodniu ale nie zamierzam wracać do pracy. Ale mam do Was dziewczyny pytanie. Właśnie wróciłam z gór -mój gin wyraził zgodę na ten wyjazd ale... mój chłopak zadzwonił do mnie z samego rana żebym nie wklejała żadnych zdjęć z tego wyjazdy bo ktoś''Życzliwy" jeśli by powiedział o moim wyjeździe w pracy mogłabym mieć problemy. Nie mam zwolnienia leżącego a wyjazd mi wręcz bardzo dobrze zrobił. Czy rzeczywiście nie mogę wyjeżdżać będąc na zwolnieniu w ciąży????

Ja na zwolnieniu jestem od samego początku ze względu na niedawne poronienie moja ciąża była zagrożona. Teraz jestem w 19 tygodniu ale nie zamierzam wracać do pracy. Ale mam do Was dziewczyny pytanie. Właśnie wróciłam z gór -mój gin wyraził zgodę na ten wyjazd ale... mój chłopak zadzwonił do mnie z samego rana żebym nie wklejała żadnych zdjęć z tego wyjazdy bo ktoś''Życzliwy" jeśli by powiedział o moim wyjeździe w pracy mogłabym mieć problemy. Nie mam zwolnienia leżącego a wyjazd mi wręcz bardzo dobrze zrobił. Czy rzeczywiście nie mogę wyjeżdżać będąc na zwolnieniu w ciąży????
jak najbarziej mozesz:) to zsolnienie chodzone wiec mozesz robic to co chce tym bardziej ze gin zgode wyrazil,bo waiadomo gdyby kazal lezec to wtedy dla zdrowia malszka trzeba by bylo to zrobic:)

Ja też jestem na zwolnieniu od samiutkiego początku. A to dlatego, że jestem po dwóch poronieniach a moja praca jest fizyczna więc mój gin kategorycznie mi zabronił wracac do pracy. A dziecko jest dla nas najważniejsze, nawet jeśli po urodzeniu stracę pracę to nieistotne. Ważne, że nasze Maleństwo będzie z nami:-)

w pierwszej ciąży na zwolnienie poszłam dopiero w 8 miesiący, przy czym jeszcze 2 pierwsze tygodnie pracowałam zdalnie z domu. w czasie drugiej (obecnej) ciąży byłam na urlopie wychowawczym i w 2 trymestrze jak już byłam spokojniejsza o ciążę przeszłam z urlopu na zwolnienie.

Ja poszłam gdzieś w 15tc. na zwolnienie. Chciałam pracować dłużej, ale nie chcieli mnie na 12h, a codziennie na 8h + 2h na dojazd nie za bardzo mogłam sobie pozwolić, bo od czasu do czasu musiałam się na zajęciach na uczelni pojawić ;-) Poza tym jak tylko powiedziałam o ciąży, od razu usłyszałam: "Liczę się z tym, że pójdziesz na zwolnienie." Cóż innego miałam zrobić przy takim nastawieniu? :-p

w drugiej ciąży pracowałam do samego rozwiązania, natomiast w obecnej (trzeciej) jestem od dwóch tygodni na zwolnieniu i tak pozostanie:) u mnie w pracy też mieli takie nastawienie jak u koleżanki wyżej
pozdrawiam

ja poszłam na zwolnienie w 5 miesiącu jak koleżanka którą szkoliłam poinformowała mnie ze ma anginę... a ze nie chciałam się zarazić bo do pracy ludzie chorzy przychodzili bo nie mogą sobie pozwolić na 20% niższą pensję przez L-4, to ja poszłam na zwolnienie :)

reklama
Ja jeszcze pracuję, ale to zależy wszystko od tego co powie lekarz:tak:
szczerze mówiąc i tak bez znaczenia dla mojej szefowej, bo jestem na umowa zlecenie, o umowie na stałe chyba mogę tylko pomarzyć:-(

wydaję mi się że dokończę tylko marzec, a od kwietnia się zwalniam, jest teraz dla mnie ktoś ważniejszy niż praca :)

Do góry