reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Dziewczyny to i ja mam pytanie i bardzo proszę o odpowiedź...
Od początku lutego jestem na L4 i tak czekając na wypłatę zastanawiam się jak ona będzie wyglądać:confused:
Jestem zatrudniona na czas nieokreślony...w firmie pracuję już prawie 10 lat...tylko że u mnie jest taka polityka że na umowie mam najniższą średnią krajową + ewentualna premia uznaniowa....
Oczywiście moje wypłaty dotychczas zawsze były z premią (bo chodziłam do pracy) i teraz się zastanawiam przez to że jestem cały miesiąc na L4 to dostanę tą gołą wyplatę (bo kto by premiował osobę której nie ma) ale coś czytam o jakiś średnich wyliczanych z 12 miesięcy ....:confused:wiem że taką średnią to wylicza się na macierzyńskim.....zresztą tą wypłatę jeszcze dostaję od pracodawcy ale kolejną już mi będzie wyplacał ZUS....?????? i jaka ona wtedy będzie??? Najniższa średnia krajowa???:confused: Bardzo proszę o odpowiedź jeśli któraś z Was się orientuje

reklama
Nina podstawowe pytanie:
Czy te premie dawane sa takie w kopercie pod stołem? takie gotówkowe?
Czy tez opłacane sa od nich składki ZUS? i widnieją na Twojej Rmua czy tam pasku z pracy?

reklama
Pamietajcie tez dziwczyny zeby sie dowiedziec czy po 162 dniach L4 nadal przechodzi sie na zasilek rehabilitacyjny... choc niby od stycznia ma byc 9 miesiace L4 ale lepiej sie dowiedziec... bo jak nie zlozycie papierow 6 tygodni przed uplywem 162 dni to zostaniecie bez kasy... ja na szczescie zdąrzylam... ale wiekszosc o tym nie wie i robi sie problem... pozdrawiam.

Z tego co mi wiadomo okres ten został wydłużony od 1 stycznia 2009 i na L4 można przebywać przez całą ciążę bez składania papierów o zasiłek reh.

Do góry