reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Hej :) ja na zwolnienie musiałam iść w 24 tc, bo mały leżał za nisko i w dodatku ułożył się główką do dołu :/ Na początku też chciałam pracować do końca, i też słyszałam od dziewczyn z pracy, które mają już dzieci, że jestem głupia i powinnam iść na zwolnienie bo to jedyny czas, który można poświęcić sobie, przygotować mieszkanie na przyjście malucha, a poza tym płacą Ci jak byś pracowała ;) Praca goniła mnie jeszcze na zwolnieniu przez jakeś dwa miesiące, dzięki temu miałam zajęcie i nie odczułam tak drastycznie tej zmiany i teraz nie żałuje, choć nie ukrywam często mi tego brakuje. Na naszego synka muszę poczekać do ok. 14 kwietnia wtedy będe miała duuuużo zajęć ;)

reklama
A nie mogą zatrudnić osoby na twoje zastępstwo?? U mnie w pracy tak jest i traktowane jest to jak jeden etat (bo przecież mi po 30 dniach zwolnienia płaci ZUS a nie praca wynagrodzenie chorobowe).

Hej, no własnie mi sie wydaje, ze powinni tak zrobic i tak tez powiedziałam szefowi. A on na to, że ja sie nie znam i to jest dodatkowy etat. Wiec juz zglupialam i napisałam tutaj, zeby sie Was poradzic jak to naprawde jest w prawie pracy.

kurcze pogubiłam sie juz !!! jesli teraz bym poszła na zwolnienie (umowe mam od 10.02.09r- okres próbny 3 miesiące- tak przypominam ) to nie dostawałabym żadnych pieniązków za zwolnienie bo nie mam przepracowanego miesiąca tak ?????? byłam u lekarza i jest wszystko narzie dobrze( 5-6 tydz. ciązy ) .... za 2 tyg mam miec robione usg i dopiero wtedy lekarz mi wystawi zwolnienie!!

ilona

jeżeli to Twoje pierwsze zatrudnienie, to po 30 dniach nabędziesz prawa do świadczeń na wypadek choroby.

dziękuję ślicznie za odpowiedz.... te 2 tygodnie jeszcze dam rade a wtedy ide na zwolnienie bo nigdy bym sobie nie wybaczyła gdyby cos sie stało mojej dzidzi !!! niestety taka praca... 8 godz. na nogach chwila przerwy i te ciezary palety itp wole nie ryzykowac !!!!!

a no własnie ta praca .... nie wiem jak zareagują na wiesc ze jestem w ciązy bo dopiero co zaczełam pracowac (nie wiedzac ze jestem w ciązy wtedy) i troszke sie boje dlatego dopuki nie zrobie usg i nie dostane zwolnienia stram sie nie dzwigac ale to nie takie proste bo patrza sie z byka ze sie obijam a tak nie jest !!!!! no i te 8 godzin ciagle na nogach ! a poza tym musze miec te 30 dni pracujących zeby dostwac kase na zwolnieniu wiec chcąc czy nie musze jeszcze popracowac! a potem po prostu to oleje i zaczne myslec o dziecku bo oni i tak by nie docenili mojej pracy!!!!
a mam jeszcze takie pytanie .... to PIERWSZE USG (w ok 6 tyg,) to jak jest robione ??? normalnie na brzuchu czy jakos od środka??? bo chciałm aby ,mąż był przy tym usg !!!!!

Ilona :)

Przemecz sie te 2 tyg, kombinuj w pracy jak sie da, bylebys tylko nie dzwigała !!!

W 6 tyg lekarz zrobi USG dopochwowe, bo jeszcze za wczesnie na brzuszek.

obecnie jestem w ok 6 tygodniu ciązy i to usg zrobie za 2 tyg., tak powiedział lekarz !! juz nie mogę sie doczekac tej chwili :D:D a co do pracy to staram sie naprawde nie męczyć a poza tym umowa mi sie kończy 30 kwietnia wiec wtedy bede juz po 12 tyg. ciązy wiec musza mi ja przedłużyc do porodu ... wiec napewno nie bede charowac i narazac dziecka !! cio innego gdybym pracowała np przy biurku a tak 8 godz. ;( za 2 tyg. usg i wtedy zwolnienie i raczej juz minie te 30 dni przepracowanych wiec spokojnie bede mogła odpoczywac i miec jakąs kase przynajmniej !!

reklama
A ja dzis jestem po wizycie u mojej ginki i jestem przeszczesliwa, bo mimo ze mam za soba 38,5 tyg... to ginka dala mi dalej zwolnienie L4, a nie wyslala mnie na macierzynski, jak to robi wielu lekarzy.
Tak wiec mam zwolnienie nawet do "po terminie" :)))
Super babka z mojej ginki :)

Do góry