reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Świadczenia, zasiłki, L4 , urlop macierzyński i wychowaczy

kiedy poszlyscie na zwolnienie

• I trymestr - do 12 tygodnia

Głosów: 124 43,5%
  • II trymestr - 13-27 tydzien

Głosów: 87 30,5%
  • III trymestr - po 27 tygodniu

Głosów: 74 26,0%

• Wszystkich głosujących
    285
Jak sie trafia do szpitala, to podobno szpital wystawia zwolnienie w ksiazeczce RUM czy jakos tak :)
Plusem przebywania wczesniej w szpitalu jest fakt,ze mozna poznac dobrze oddzial i personel i nie ma tak duzego stresu jadac tam juz rodząc.
Ale wiadomo ze nic przyjemnego przebywac w szpitalu :(

reklama
daggy ja jednak poszłabym do internisty, bo jak przechodzisz ciąże o te 3 tygodnie to wtedy 3 tyg macierzyńskiego w plecy:baffled:

Askkle a można ot tak isc do szpitala?? w wawie to chyba trzeba by miec jakies powazne wskazania, bo tak sobie to mnie napewno nie przyjma mimo zbliżajacego się terminu:baffled:??

Nie nie... ot tak sobie nie można. Trzeba miec skierowanie od swojego lekarza.
No chyba ze cos sie dzieje, jedziesz do szpitala... a tam lekarz dyzurujący postanawia cie zostawic w szpitalu.

witam ślicznie :)
wczoraj z męzem dowiedzieliśmy iż jestem w ciązy ( z testu ) jestesmy strasznie szczęśliwi :) z moich wyliczeń wychodzi mi 5 tydz. ( pierwszy dzień ostatniej miesiączki) w poniedziałek idę do ginekologa na pierwszą wizyte... i chciałam zapytać czy mogę liczyć na L4 przy tak wczesnej ciązy?? prace mam straszną... w supermarkecie- 8 godz. na nogach dżwiganie niesamowicie ciężkich palet oraz skrzynek z akoholem , praca od 6 rano.... stres nerwy denerwujące ludzie kręcące sie po sklepie !!!!! jak sobie pomysle że moze to zaszkodzis mojej dzidzi to aż platakć mi sie chce !!! czy lekarz moze dac juz zwolnienie ????
błagam pomóżcie!!!!
dopiero co zaczęłam okres próbny w pracy wiec moze byc różnie z pracodawcą ;(aż sie boje !!!!!!!!:-:)-:)-:)-:)-:)-(

Zgodnie z art. 176 § 3 kodeksu pracy, umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu. Tak więc kobieta zatrudniona na okres próbny tylko w takim zakresie podlega szczególnej ochronie.

Jeśli masz 3 miesięczny okres próbny, oraz przed zakończeniem tego okresu upłyna 3 miesiące Twojej ciąży to umowa przedłuży Ci się do dnia porodu, jeśli nie to nie podlegasz niestety tej ochronie.
Pracodawca nie może dać wypowiedzenia kobiecie w ciąży zatrudnionej na podstawie umowy o pracę na czas określony, na czas wykonania określonej pracy albo na czas próbny przekraczający 1 miesiąc, gdy umowa ta rozwiązałaby się po upływie trzeciego miesiąca ciąży.

Zgodnie z kodeksem pracy jesli masz umowę na dłuższą niż 1 miesiąc pracodawca musi przedłużyć z Tobą umowę (jeśli koniec umowy tej próbnej upływa po 12 tyg. ciaży). Potem ZUS płaci Ci zasiłek macierzyński.
Przysługuje Ci zwolnienie lekarskie jak najbardziej. Nie wiem tylko jak to jest z tym że powinno się przepracować miesiąc?? ale to niepewne jest wiec trzeba poszukać w Kodeksie Pracy

Ostatnia edycja:
z tego co obliczyłam jestm w 5 tygodniu ciązy a umowe podpisałam 10 lutego ... w takim badż razie gdy umowa skączy sie 30 kwietnia to bede juz 3 miesiacu wiec pracodawca powinienen przedłuzyc umowe do porodu.... jesli dobrze mysle musi to byc 12 tydz ciązy prawda?????
mam nadzieje ze jednak dostane zwolnienie w poniedz. bo nie wyobrazam sobie iż miałabym dzwigac cięzkie pudła np z alkoholami i ciągnąc palety załadowane " do bólu" boję sie o dziecko!!!!! nie mam zamiaru narażac siebie ani moją dzidzie bo i tak nikt tego nie doceni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! trzymajcie kciuki w poniedz. :D:D:D
tak na marginesie pozdrawiam wszystki mamy : i dzidziusie D:D:D:D:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

Nie wiem tylko jak to jest z tym że powinno się przepracować miesiąc?? ale to niepewne jest wiec trzeba poszukać w Kodeksie Pracy

Chodzi o to ze po miesiacu dopiero do ZUS trafiają pierwsze składki i można isc na chorobowe.

Co do zwolnienia w tak wczesnej fazie ciazy - to proponuje szukac takiego gina ktory da zwolnienie. Najlepiej isc prywatnie. Jak ten nie wystawi, szukac innego, który wystawi. Powodzenia!

a ja wlasnie sie zastanawiam, jestem w 28tc i dobrze sie czuje ale lenistwo ogarnia mnie coraz wieksze i chyba cos z tym zrobie, w nocy nie sypiam dobrze a w pracy na 8 musze byc, poza tym trudno mi wysiedziec 7 godz przy biurku i pod koniec dniowki wszytsko mnie boli (szczeg plecy). Poczatkowa chcialam pracowac niemal do konca czyli do maja a pozniej jeszcze wybrac urlop ale ostatnio babeczka z pracy mnie zagadnela i stwierdzila ze jestem glupia ze tu jeszcze siedze i sie mecze bo pozniej i tak nikt tego nie doceni. Poza tym jak kiedys chcialam sie zwolnic godzinke wczensiej (oczywiscie po zrobieniu calej pracy coby nic nie zostalo odlogiem) moja managerka nie wygladala na szczesliwa. Wiec skoro dla nich to problem puscic mnie odrobine wczenisej do domku to ja w ogole nie przyjde i figa! Tylko jedna kwestia - ja nie lubie lezec w domu! a takie wyjscie do pracy to jest tez wyjscie do ludzi, ale coz zagospadaruje sobie jakos czas bedac na zwolnieniu, w koncy jak jestes inteligentna to nie bedziesz sie nudzic! ;) Na poczatek plan jest taki - wybieram holiday robiac part time od nastepnego tygodnia a od poczatku kwietnia zwolnienie do terminu porodu czyli 16.05 :)

Czesc dziewczyny :-) Tak sobie czytam co piszecie i naprawde wiele z Was przekazuje cenne wskazówki dot. L4 :-) Ja mam takie pytanko.Firma jest firma, która moze zatrudnic tylko 4 osoby - tak ma w papierach. 5 osoba w firmie = przeorganizowanie statusu firmy = wieksze koszta. Jezeli ja jestem w ciązy i idę na L-4 to czy firma moze zatrudnic jescze jedna osobe, w ramach tego ze ja jestem w ciazy na L-4, nie ponoszac kosztów z powiekszeniem liczby zatrudnionych pracownikow w firmie?Czyli jak ja mam umowe o prace, to czy moga zatrudnic kogos na umowe o dzielo, albo zlecenie??Pytam sie, bo uslyszalam ze przez moja ciaze blokuje etat i nie moga nikogo zatrudnic nawet na umowe o dzielo, bo musieli by zmieniac status firmy -dot. ilosci zatrudnionych osob.Jakie jest rozwiazanie w takim wypadkow, najkorzystniejsze dla pracodawcy?? Musze wiedziec czy pracodawca kit mi wciska, zebym miala poczucie winy ze firma przez moja ciaze ma problemy, czy faktycznie pracodawca ma teraz duzy problem??Z góry dziekuje za informacje!!!Pozdrawiamkarola

reklama
A nie mogą zatrudnić osoby na twoje zastępstwo?? U mnie w pracy tak jest i traktowane jest to jak jeden etat (bo przecież mi po 30 dniach zwolnienia płaci ZUS a nie praca wynagrodzenie chorobowe).

Do góry