reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

Kaja heh dzieki za przepis. Musze wyprobowac:-) Dla mnie i tak wydaje sie skomplikowana do zrobienia ta zupa. Tym bardziej, ze ja zanim zrobie cos pierwszy raz to musze sie do tego przygotowac kilka godzin, zwlaszcza mentalnie:-) ale pozniej jak juz sie naucze to mi niezle idzie:rofl2:
 
reklama
Zapomniałam, że idealnie pasuje jeszcze czosnek i bazylia ale w kwestii czosnku to już wiem co napiszesz :-)
Przyprawy to sprawa indywidualna, polecam :-)
 
Karoli ja również uwielbiam lody - zawsze ale teraz tym bardziej :-) Pomidorowa to najprostsza zupa na świecie nawet nie w wersji polskiej ale moze i włoskiej ? Może moja wersja taka pół na pól. Kroisz pomidorkow dużo do garnka i dodajesz masełko i ciut wody one muszą się dusić tak :-) Potem przecierasz przez sito, dolewasz wody, oliwa, przyprawy. Na patelni uduś trochę innych warzyw - cebulka, papryka, por (jezu prawie jak twoja teściowa :-D) albo inne albo wcale i wrzucam do zupki. Koniecznie dużo zieleniny.
Nie zabielam po polski i nie zaciągam mąka. No czasem zabielam lekko ale mąka nigdy. Do tego ryż - pycha a może być makaron jakiś.
Ja robię najprostszą pomidorową świata, tzn pomidory krojone z puszki duszę na masełku, dodaję odrobinę bazylii, pieprzu i jak zgęstnieją, dodaję bulionu warzywnego, może być z kostki, ok pół litra, odrobina śmietany i zupa gotowa.
 
Nikki twoj przepis faktycznie wydaje sie prosciutki :-) takze mysle, ze nawet w mojej wersji bedzie jadalna. Jak raz na poczatku ciazy zrobilam sobie krem brokulowy to niestety caly musialam wylac. I powiedzialam, ze nigdy wiecej zup - kremow :no:
 
Nikki twoj przepis faktycznie wydaje sie prosciutki :-) takze mysle, ze nawet w mojej wersji bedzie jadalna. Jak raz na poczatku ciazy zrobilam sobie krem brokulowy to niestety caly musialam wylac. I powiedzialam, ze nigdy wiecej zup - kremow :no:
Karoli, krem z brokułów też mega prosto robię, tzn. brokuły gotuję na parze, a potem do melaksera z łyżeczką masła i odrobiną śmietany i pieprzu i koniec roboty!
 
Karoli, krem z brokułów też mega prosto robię, tzn. brokuły gotuję na parze, a potem do melaksera z łyżeczką masła i odrobiną śmietany i pieprzu i koniec roboty!

Ja to nawet nie chce pamietac jak ten krem zrobilam i nie chce przypominac sobie, jak on wygladal:eek: wtedy mialam straszny okres ciazy, bo wiele potraw i produktow mnie pozniechecalo do siebie m.in. kukurydza, mozzarella, ktora moglam jest kilogramami :no:
 
Ja to nawet nie chce pamietac jak ten krem zrobilam i nie chce przypominac sobie, jak on wygladal:eek: wtedy mialam straszny okres ciazy, bo wiele potraw i produktow mnie pozniechecalo do siebie m.in. kukurydza, mozzarella, ktora moglam jest kilogramami :no:
Mozzarellę uwielbiam, ale tylko na ciepło np. na pizzy, na zimno nie za bardzo...
 
reklama
Mozzarellę uwielbiam, ale tylko na ciepło np. na pizzy, na zimno nie za bardzo...

Mi na cieplo teraz szkodzi:crazy: jak pomysle o zimnej to mi sie gardlo zaciska, bo przy mdlosciach najadlam sie mozzarelli tzw. burrata, czyli takiej co zawiera w sobie "maselko" (czy cos na podobienstwo smietanki), ktore tak fajnie z niej wyplywa.
A najlepsza to jest mozzarella di bufala, czyli z krowki, korych hodowla jest tylko w regionie Campania i tam wlasnie robi sie taka mozzarelle.Niepowtarzalny smak mozzarelli. Te z torebeczek nie maja zadnego porownania:no:
 
Do góry