Witamina A
Najbogatsze źródła
Produkt Zawartość retinolu (w µg) w 100 g produktu
Olej z wątroby dorsza18000
Wątróbka wieprzowa13000
Wątróbka cielęca4 000
Margaryna witaminizowana900
Masło830
Jaja375
Twaróg tłusty320
ProduktZawartość beta-karotenu (w µg) w 100 g produktu
Marchew9938
Natka pietruszki5410
Szpinak4243
Szczaw3848
Dynia2974
Morele1523
Do czego jest potrzebna?
Pojęcie witamina A obejmuje tak naprawdę grupę wielu związków nazywanych retinoidami (retinol, retinal oraz karotenoidy) o podobnych właściwościach biologicznych, ale różnej efektywności działania. Beta-karoten wykazuje 6 razy słabszą aktywność biologiczną niż ta sama ilość retinolu. Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania siatkówki, budowy skóry i błon śluzowych, wzrostu i różnicowania się komórek. Jest antyoksydantem, przeciwdziała uszkodzeniom lub zaburzeniom procesów metabolicznych wywoływanym przez wolne rodniki. Witamina A należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i jej prawidłowe wchłanianie zależy od obecności tłuszczu.
Niedobór i nadmiar
Odpowiednia podaż witaminy A w okresie ciąży może zabezpieczać przed wystąpieniem przedwczesnego pęknięcia błon płodowych, rzucawki oraz upośledzenia wzrostu wewnątrzmacicznego płodu, zaburzeniami widzenia. Jednak mimo że zapotrzebowanie w okresie ciąży rośnie, to nadmiar jest bardzo niebezpieczny. Udowodniono, że przyjmowanie dziennie więcej niż 10 000 j.m. (3 000 µg) witaminy A może prowadzić do poważnych wad rozwojowych (wodogłowie, małogłowie, wady twarzoczaszki, wady układu krążenia).
Czy wiesz, że…
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, aby kobiety w ciąży nie przekraczały dziennej dawki 10 000 j.m. (3 000 µg) witaminy A w postaci retinolu. Koniecznie zwracaj uwagę na zawartość witaminy A w suplementach, które przyjmujesz.