reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

Ja tam z jedzeniem serow nie mam problemow. Zawsze je uwielbialam, a teraz jem je z wieksza przyjemnoscia, bo wiem, ze przynajmniej sluza dzieciaczkowi.
Ja w ogole jestem bardziej serowa, niz miesna. Miesa najchetniej to bym w ogole nie jadla. Ale wmuszam w siebie.

reklama
Faktycznie prawie taki sam jadłospis :-D pomidory:-D Rano na śniadanie do kanapek dwa pomidory ze śmietan, na kolacje do kanapek oczywiście pomidory z jogurtem:)
Kawy pic nie mogę, bo mnie odrzuca, truskawek nie lubię zbytnio chyba ,że mrożone. Mięso:blink: nie za specjalnie, chyba ze na ostro, nabiał w normie :-D ciekawe czy chłopiec czy dziewczynka :-D

To ja sie jeszcze poprodukuje:-)
Na dobre tiramisù przepisu Wam nie bede podawac, podam jak urodzimy, bo jajek surowych teraz nie mozna. Chyba, ze ktoras chcialaby dla gosci zrobic:-)

Tym razem Gateu di patate (czyli jakby zapiekank z ziemniakow)

500 g ziemniakow
25 g masla
1 jajo
100 g szynki gotowanej pokrojonej w kostke
100 g sera mozzarella
starty parmezan (niekoniecznie)
bulka tarta
sol, pieprz, galka muszkatulowa

1. ugotowac ziemniaki w skorupkach, potem odcedzic wode, cieple obrac ze skorki i przepuscic przez rozgniataczke:-))) do ziemniakow tak jak na kopytka.
2. dodac maslo i wymieszac dopoki maslo sie nie rozpusci.
3. dodac jajko, parmezan, szynke w kostkach, sol, pieprz, galke muszkatulowa, mozzarelle pokrojona w male kawalki.
4. wlozyc cala mase do formy wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta.
5. na wierzchu posypac gateau bulka tarta, i kawaleczkam masla.
Piec 25-30 min w tempo 180 stopni.

To jest przepis na 2 osoby, takze wielkosc formy bez przesady.

To ja sie jeszcze poprodukuje:-)
Na dobre tiramisù przepisu Wam nie bede podawac, podam jak urodzimy, bo jajek surowych teraz nie mozna. Chyba, ze ktoras chcialaby dla gosci zrobic:-)

Ja na tiramisu mam swój przepis przez lata dopracowywany i zmodyfikowany, tzn. zamiast białek do masy ubijam kremówkę 36%, a słodzę masę serową nie cukrem, tylko miodem, zawsze gryczanym, kawa do biszkoptów -tylko Lavazza świeżo zaparzona w ekspresie ciśnieniowym. Dla mnie smak idealny i po prostu doskonała konsystencja.:tak::tak:

Dziewczyny, jakie ciasto zrobić z jagodami? Jagodzianki niby smaczne, ale zjadłabym coś "innego".:tak:;-)

Nikki może kruche ciasto ,śmietana na to jagody albo jagody w żelu ;-)w każdym bądz razie ja bym sobie zjadała takie coś hihi ;-)

Nikki może kruche ciasto ,śmietana na to jagody albo jagody w żelu ;-)w każdym bądz razie ja bym sobie zjadała takie coś hihi ;-)
Gosiu, na właśnie w sobotę piekłam kruche z malinami i chcę coś nie-kruchego teraz.

A dziś na deser ćwiartki truskawek, wymieszane z cukrem i octem balsamicznym, do tego ubita kremówka i pokruszone bezy, ja oczywiście tylko spróbuję, ale to jest naprawdę pyszne!!

reklama
Jagodowe muffiny
200 g jagód
300 g mąki pszennej
100 g otrębów (pszennych lub owsianych)
300 ml mleka
240 g cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
300 ml oleju słonecznikowego

Nagrzać piekarnik do 170 stopni. Formę na muffiny posmarować olejem lub wyłożyć papilotkami.
Wymieszać otręby z mlekiem i odstawić
Do miski wsypać mąkę razem z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski-wbić jajka, wsypać cukier i wlać olej. Zmiksować mikserem na jednolitą masę. Połączyć z przesianą mąką, a następnie delikatnie wymieszać z nasączonymi w mleku otrębami.
Delikatnie połączyć masę z jagodami. Napełnić ją całe wgłębienia w formie na muffiny
Piec około 25 - 30 minut

Do góry