reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

A ja robię gyrosa z tego przepisu, wszyscy się zajadają Sałatka „Gyros” » Łukasz Więcek

Kraby z makaronem
szczypce krabowe w zalewie
8 dużych ząbków czosnku
makaron świderki ( 3 smaki)
oliwa
śmietanka 18%
sól, pieprz, natka pietruszki

Czosnek wyciskamy i podsmażamy na oliwie, dodajemy pojemniczek śmietany, wrzucamy pokrojone szczypce, sól, dużo pieprzu, dodajemy ugotowany makaron i mieszamy, na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki. ( W przepisie był jeszcze kieliszek wódki, ale zrezygnowałam ze względu na dziecko)
Przygotowanie 30 min.
 
reklama
no dobra:-) to zacznę od sałatki, którą uwielbiam, a mianowicie:


  • 1 podwójna pierś z kurczaczka
  • puszka kukurydzy
  • słoiczek selera - paski
  • puszka ananasa
  • troszeczkę pora
  • majonez
  • przyprawa do gyrosa
pierś podsmażam z przyprawą do gyrosa, a resztę kroję tzn został ananas i por i wszystko razem mieszam, czasem dodaję troszkę soku z ananasa z puchy żeby nie była taka hmm "ciężka" przez ten majonez, ale to jak wiem, że szybko zostanie wchłonięta;-)

sałatka z tuńczyka:


  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ser żółty
  • jajka
  • kukurydza
  • majonez
  • por lub szczypiorek
tylko nie pytajcie o ilości, bo na prawdę nie wiem robię jak mi wyjdzie na oko:tak:
ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, tuńczyka odcedzamy, z jajka wyciągamy żółtka i białka siekamy. Układamy w miseczce szklanej, bo ślicznie wygląda później warstwami, warstwy obojętnie byle by na wierzchy posypać startymi żółtkami na drobnej tarce może nie całkiem fajnie to się trze bo trochę się te żółtka "babrzą", ale później to ślicznie wygląda taka żółta pierzynka:tak: co warstwa to majonez, czasami go rozrabiam z jogurtem żeby się ładnie rozprowadził po warstwach.

to są takie moje dwie ulubione sałatki, już myślę którą dzisiaj zrobię, wiedziałam, że sobie ochoty narobię;-) a na obiadek dzisiaj mam chyba leczo:-)
 
u mnie dziś bób ziemniaki podsmażane i nie wiem co do tego by mi pasowało :confused:bo mój to ma ochotę na smażonego kurczaka a mi się na samą myśl o nim podnosi w gardle :baffled:


ale za to mi zrobiłyście ochotę na gyros - sałatkę :tak:i chyba zrobię ale nie wiem kiedy się do sklepu wybiorę bo mi się nie chce iść :baffled::sorry2:
 
u mnie dziś bób ziemniaki podsmażane i nie wiem co do tego by mi pasowało :confused:bo mój to ma ochotę na smażonego kurczaka a mi się na samą myśl o nim podnosi w gardle :baffled:


ale za to mi zrobiłyście ochotę na gyros - sałatkę :tak:i chyba zrobię ale nie wiem kiedy się do sklepu wybiorę bo mi się nie chce iść :baffled::sorry2:
Też bym zrobiła sałatkę gyros, tylko chyba bym upiekła mięsko, bo ostatnio po smażeniu nie za dobre wyszło.... A i mieszam ketchup i majonez i wszystko smaruję takim różowym sosem, wszyscy się zastanawiają co to jest...
 
reklama
Z typu 650. Z tortowej to na pewno bym nie robiła. Daję tylko zaczyn z drożdży, mąki, odrobiny mleka i cukru do mąki, łyżkę oleju, zioła i wody ciepłej ile zabierze, bardzo prosty przepis a ciasto najlepsze.
Nikki to ja proponuję mąkę o nazwie La Tua Farina, specjalna do pizzy, ciasto wychodzi nieporównywalnie lepsze z niej. Polecam chociaż raz na próbę. Ja kupuję w Makro, ale jest też na allegro tylko tam to trochę się nie opłaca bo przesyłka droższa niż mąka,
 
Do góry