reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

reklama
Dobra dziewczyny, ja mam chwilę, pozbyłam się męża z domu, popijam kawke zbożową, humor od razu lepszy więc przepiszę Wam kilka moich przepisów :-)

Kotlety z kurczaka w migdałach lub kokosie
Składniki:
4 średniej wielkości filety z kurczaka
- sól
- pieprz
- przyprawa do drobiu
- 10 dag płatków migdałowych (lub wiórków kokosowych - też pyyyyyycha)
- jajko
- oliwa z oliwek do smażenia

Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, delikatnie rozbijamy, z obu stron posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawą do drobiu
Jajko wybijamy na talerz, rozbełtujemy - wszytko jak do klasycznych kotletów ;-)
Kotlety zanurzamy w jajku, później w migdałach lub wiórkach kokosowych dość mocno dociskając. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przykrywamy i dosmażamy na malutkim ogniu około 5 min.



Sałatka jajeczna
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- mała puszka groszku konserwowego
- cebula
- słoik pieczarek marynowanych
- kopiasta łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki majonezu
- plaster wędzonego łososia
- sól
- pieprz

Dokładnie odsączamy groszek, łączymy z majonezem, posiekanymi pieczarkami, i pozostałymi rozdrobnionymi składnikami sałatki. Delikatnie przyprawiamy.
Można podawać w pucharkach, wyłożonymi liśćmi sałaty, a wierz przystroić ćwirtkami jajek i paseczkami łososia - naprawdę ładnie wygląda :tak:



Deser brzoskwiniowy
- 10 dag białej, dobrej gatunkowo czekolady
- 3/4 szkalnki słodkiej śmietanki 12%
- 2 szklanki mleka (najlepiej 3,2 %)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- bita śmietana
- 6-7 brzoskwiń

Obieramy ze skórki 5 brzoskwiń, odrzucamy pestki, miksujemy - powinno wyjść około 2 szklanek brzoskwiniowego musu. Pozostałe 2 brzoskwinie po obraniu i odrzuceniu pestek kroimi na małą kosteczkę. Czekoladę rozdrabniamy i rozpuszczamy w rondelku ze śmietaną mlekiem, cukrem pudrem i miodem. Składniki rozpuszczamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Dodajemy zmiksowane brzoskwinie, Całość mieszamy. Masę rozlewamy do pucharków i schładzamy. Tuż przed podaniem wierzch zdobimy bitą śmietaną i kosteczkami pokrojonej brzoskwini. Można przybrać rurkami waflowymi :-)



Póki co tyle, później przepiszę może więcej ;-)

 
A ja wczoraj robiłam makaron w sosie serowo- śmietanowym a dziś u mnie na obiad kebab własnej roboty :tak:;-)

od razu podaje przepis może się komuś przyda :tak:

Makaron w sosie serowo - śmietanowym
0,5kg makaronu np.świderki
400ml śmietanki 30%
400g boczku wędzonego
400g sera żółtego -startego łatwo rozpuszczalnego ;-)
sól, pieprz, mąka do zagęszczenia


Makaron ugotować. Boczek pokroić w drobną kosteczkę podsmażyć , wlać do niego śmietankę, jak zacznie wrzeć wrzucamy w to starty ser, dodajemy troszkę pieprzu i soli (nie za dużo bo jest już słony boczek)mieszamy i jak zacznie się gotować to zagęszczamy mąką z wodą i sos podajemy z makaronem ;-)
 
A ja dzisiaj zrobię młodą kapustkę zasmażaną, schaboszczaka i ziemniaczki:-)
Tak polsko dzisiaj;-)

Ale mi smaka narobiłaś, a ja nie mogę młodej kapusty, zrobiłam w tym roku raz i tak mi wywaliło brzuchal, myślałam że mi skóra pęknie.
Ja mam dzisiaj Patrysiową zupę koperkową i spagetti z pesto bazyliowym.
 
A ja wczoraj robiłam makaron w sosie serowo- śmietanowym a dziś u mnie na obiad kebab własnej roboty :tak:;-)

od razu podaje przepis może się komuś przyda :tak:

Makaron w sosie serowo - śmietanowym
0,5kg makaronu np.świderki
400ml śmietanki 30%
400g boczku wędzonego
400g sera żółtego -startego łatwo rozpuszczalnego ;-)
sól, pieprz, mąka do zagęszczenia


Makaron ugotować. Boczek pokroić w drobną kosteczkę podsmażyć , wlać do niego śmietankę, jak zacznie wrzeć wrzucamy w to starty ser, dodajemy troszkę pieprzu i soli (nie za dużo bo jest już słony boczek)mieszamy i jak zacznie się gotować to zagęszczamy mąką z wodą i sos podajemy z makaronem ;-)
Czyli carbonara, tylko jeszcze ciut świeżej bazylii i oregana, można tez szpinak, PYCHA
 
reklama
Do góry