reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

witam ja ostatnio mialam wstret do kawy rozpuszczalnej i miesa wszelkiego rodzaju ... ale chyba juz przeszlo bo kawe moge juz pic a ostatnio zjadlam az 3 kotleciki schabowe :-)

piszecie o serniku ja dzisiaj bede piekla sernik na mleku :tak:
bo tesciowka jutro urodziny ma :dry:
 
reklama
a ja zajadam się... zielonymi oliwkami...
potrafię cały mały słoiczek na raz zjeść:szok::-Dinnych zachcianek i apetytów (lub ich braku) nie zaobserwowałam:)
 
[URL=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=c98cb219c31855c2][/URL]Sernik na zimno z Malinami
750 g serka homogenizowanego waniliowego (ja używam Danio i taki polecam)
200 g ubitej na sztywno kremówki (ja robię najczęściej z dodatkowym serkiem a nie ze śmietaną taka wersja light;-))
2 łyżki cukru pudru
30 g żelatyny
Podkład biszkoptowy- jedna część

2 galaretki owocowe - (u mnie dla kontrastu kolorystycznego z malinkami agrestowe)
Koszyczek malin (w innych wersjach mogą być winogrona, truskawki, brzoskwinie z puszki lub mix ze wszystkiego)

Wymieszać obie galaretki w 700 ml wody, odstawić do ostygnięcia
Żelatynę sypiemy do szklanki, zalewamy gorąćą wodą tak żeby ją lekko przykryć i mieszamy do uzyskania gęstej ale lejącej się papki
Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy serki (jeśli robimy wersję light miksujemy 4 serki z cukrem pudrem)
Do masy serowej dolewamy żelatynę i chwilę miksujemy
Masę przelewamy do tortownicy z odpinanymi bokami do której na spód wkładamy podkład biszkoptowy.
Na serek wkładamy owoce, po kilku minutach powoli zalewamy zimną galaretką i wkładamy na minimum 2 godziny do lodówki
 
Ostatnia edycja:
ja jakoś specjalnie na udka nie mam przepisu tylko przyprawiam i tyle ;-)

ewentualnie z udka odcinam mięso od kości i razem z piersią z kurczaka kroję to wrzucam na patelnie z przyprawą do gyrosu - kebabu podsmażam i to zapodaje w bułce kebab z pomidorkiem surówką i sosem czosnkowym ;-):tak:i powstaje z tego mięsa kebab domowej roboty ;-)
 
ZAgatko, kobieto, Ty mnie wykończysz!! Dawaj coś niskokalorycznego!!
Nikki jeśli zrobisz w wersji bez śmietany to naprawdę nie jest bomba kaloryczna to lekki deser:tak:

A macie przepis na jakoś fajnie zrobionego kurczaka? Np udka?
Proszę bardzo;-)

Udka w glazurze

glazura: 1 cebulę i 1 ząbek czosnek drobno kroimy, dodaję: 10 łyżek sosu sojowego,4 łyżki octu ryżowego lub winnego, 3 łyżki miodu, 4 łyżki whisky i 1 łyżeczkę startego imbiru. Mieszamy z delikatnie posolonymi 6-8 udkami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Wyjmujemy udka z glazury i pieczemy w naczyniu żaroodpornym przykryte folią, około półtorej godziny w 200%
Pozostałą glazurę gotujemy około 5 minut, w razie potrzeby zagęszczam łyżeczką mąki ziemniaczanej i polewamy nią upieczone udka

 
reklama
Do góry