Chleba sama jeszcze nie piekłam, ale mnie podkusiłyście - chyba w weekend upiekę :-) A macie jakieś przepisy na domowe bułeczki?
Asiowo ale apetycznie to Twoje ciacho wygląda!!! Aż by się zjadło :-)
Znalazłam taką stronę - Moje wypieki
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Chleba sama jeszcze nie piekłam, ale mnie podkusiłyście - chyba w weekend upiekę :-) A macie jakieś przepisy na domowe bułeczki?
Asiowo ale apetycznie to Twoje ciacho wygląda!!! Aż by się zjadło :-)
Znalazłam taką stronę - Moje wypieki
Świetna stronka, czegoś takiego mi było potrzeba :-)
Ja to dopiero w sumie uczę się gotować, piec, smażyć i wszystko co z jedzeniem związane i bazuję głównie na jakiś przepisach, bo inaczej to chyba codziennie na obiad był by albo schabowy, albo mielony, albo rosół![]()
Skubaniec
1/2 kg mąki
proszek do pieczenia
5 jaj
1 szkl cukru pudru
1 szkl cukru kryształu
1 cukier wanilinowy
1 kostka KASI
2 łyżki smalcu
(ja zamiast KASI i smalcu daję kostkę masła)
Oddzielić białka od żółtek. Mąkę przesiać, dodać tłuszcz i posiekać. Dodać proszek, cukier puder i żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na mniej więcej pół, mniejszą część dać do zamrażarki. Pozostałe ciasto wyłożyć na blasze (można rozwałkować i włożyć do blachy, lub też, jak ja robiłam, po kawałku w palcach rozpłaszczałam i wyklejałam na blasze takie puzzle). Poukładać na cieście połówki śliwek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę i wyłożyć na śliwki. Wyjąć drugą część ciasta z zamrażarki i zetrzeć na tarce na wierzch. Piec ok 45' w temp. 180 stopni.