reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

dziewczyny - czy znacie jakieś mega szybki i bardzo prosty przepis na ciasto (mocno) czekoladowe? Jak czegoś takiego nie zjem to zaślinię się chyba... Z braku czekolady zaczęłam nutellę ze słoika łyżeczką wyjadać, pomóżcie:szok::-D

tą stronkę moje wypieki też uwielbiam:tak:i jak piekę - to zwykle z tamtych przepisów:tak::tak:
 
reklama
Dziewczyny,

mam ciasto fracuskie i musze cos z nim zrobic.
Jak je wykorzystac? Znacie jakies przepisy na tarty z ciasta francuskiego albo cos podobnego.
Aha, w zadne pszteciki nie chce mi sie bawic;-)
 
Karoli - ja ciasto francuskie kroję na kwadraty ok 5 cm, w środek wkładam kawałek brzoskwini z puszki, ew. lekko dosładzam, sklejam rogi na środku, smaruję białkiem dla błysku;) i piekę ok 25 min w piekarniku :tak: Wychodzą pyszne małe ciasteczka :tak:Wystarczy posypać lekko cukrem pudrem i... na stół:-)
 
tu przepis na mojego pieguska :-)
(ze strony mojewypieki, link ze zdjęciami ciacha poniżej :) )
Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić)
  • 25 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat do ciasta (śmietankowy, ewentualnie migdałowy)
Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, wlać mleko, aromat a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać, przelać do formy.
Piec około 45 minut w temp. 180 stopni (piekłam w formie o średnicy 22 cm).


Piegusek
 
A ja ostatnio jem w wielkich ilosciach kluski na parze tzw buchty:-D a że jestem leń w lidlu znalazłam gotowe przepyszne(polecam:-p) ... z cynamonem, masełkiem i cukrem, pychotka:-)
 
KOKOSANKI

2 jajka
120 g cukru pudru ( jak ktos lubi barrrrdzo slodkie mozna dac wiecej)
250 g wiorkow kokosowych

Bialka ubijamy na sztywno,pod koniec ubijania dodajemy cukier,zoltka i dalej ubijamy. Na sam koniec wsypujemy wiorki i mieszamy -najlepiej lyzka,bardzo delikatnie zeby nie ''zburzyc'' pianki;-)Lyzka,lyzeczka,galka do lodow-jak kto lubi i jakie wielkie chce miec kokosanki-nakladamy ciasto na blache albo wysmarowana albo wylozona papierem( ja preferuje papier).Pieczemy w temp. ok 170 stopni przez mniej wiecej 15 minut ( wieksze pare minut dluzej,mniejsze krocej) Tak zeby byly zlote,w srodku powinny byc wilgotne....:-)
 
Agbar Już pisałam, że kocham kokos, szybko spisałam przepis...jako, że nie wolno mi słodkiego wypróbuję po porodzie...ale jak mi ślinka cieknie!
 
reklama
Do góry