reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

Podzielę się z Wami przepisem na przepyszną roladę serową!! Wspaniała na śniadaniowe kanapki, kolacje i przyjęcia (bardzo ładnie wygląda).

Składniki:
- 40 dag sera żółtego, w jednym kawałku, bez dziur! Ważne, żeby ser nie był kruchy
- 2 serki topione (wg uznania)
- 1 kostka masła
- 5 plasterków wędliny
- jajko ugotowane na twardo
- natka pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Gotujemy wodę w dużym garnku. Po ugotowaniu wrzucamy do wrzątku ser żółty, trzymamy go tam 15 minut, po czym wyciągamy i delikatnie wałkujemy (tak, żeby się dziury nie porobiły). Na rozwałkowane ciasto dajemy masę zrobioną z reszty składników:
Wymieszać serki z masłem, dodać wędlinę pokrojoną w drobną kosteczkę, jajko w kostkę, natkę drobno pokrojoną. Wymieszać dokładnie.
Taki placek zwijamy. Powstaje rolada!!

Jest pyszne!!
Wczoraj mamusia mi dała :-) Naprawdę palce lizać!!
Smacznego!! :tak:
 
reklama
Sie tyle nagadalam o tym serniku wczoraj,to dzis w koncu przepis:-)

Sernik krolewski

Skladniki na ciasto:

- pol kilo maki
- 20 dkg masla
- 20 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 4 lyzki gestej,kwasnej smietany
- 3 lyzki kakao( ja daje wiecej bo daje slodkie kakao,ale jesli ktos daje prawdziwe gorzkie to 3 lyzki powinny wystarczyc)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Skladniki na mase serowa:

- 2 kg tlustego lub poltlustego twarogu
- 10 jajek
- 1,5 kostki masla( 1 kostka u mnie to 250 g)
- 2 szklanki cukru pudru ( jesli twarog kwasnawy mozna dac wiecej)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- pol opakowania budyniu smietankowego lub waniliowego( sam proszek mam na mysli)
- co kto lubi mozna wrzucic do masy czyli np. rodzynki,ja wrzucam odsaczone mandarynki lub brzoskwinie,mozna tez nic nie dodawac:-)

Ta ilosc skladnikow wystarcza na duza blache tzw. piekarnikowa. Z polowy skladnikow robie sernik w tortownicy o srednicy 23 cm.

Ciasto zagniesc,podzielic na 2 czesci,wlozyc do zamrazalnika na minimum 3 godziny.

Teraz tak: ja twarogu nie miele,bo jak pisalam na watku glownym kupuje tu tak drobno zmielony ,ze juz nie trzeba. Ale normalnie w Polsce kiedy kupowalam ser,mielilam go dwa czasem trzy razy.Do twarogu dodajemy pozostale skladniki,miksujemy, na koniec delikatnie dodajemy piane z ubitych bialek.

Jedna z czesci zamrozonego ciasta zetrzec na tarce na blache,wylozyc na to mase serowa,na nia zetrzec druga czesc ciasta.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
 

Załączniki

  • IMG_2224.jpg
    IMG_2224.jpg
    15 KB · Wyświetleń: 29
  • IMG_2235.jpg
    IMG_2235.jpg
    12,9 KB · Wyświetleń: 46
e_milcia, brzmi apetycznie, mniam, mniam.... tylko ile to kalorii??? bo na małym plasterku na kanapce to u mnie się nie skończy, bo lubie żółty ser;-):-D

Ja dziś za to mam straszną ochote na naleśniki z białym serkiem i zaaz będe smażyć. A ponieważ mój pan mąż nie jada takich rzeczy, to kupiłam też pieczarki i zrobie mu pare krokietów;-):-D
 
e milcia jestem w szoku pierwszy raz coś takiego czytam i oczywiście będę robić z ciekawości tylko najbardziej boję się wałkować ten ser hmmm na próbę chyba zrobię z połowy składników, bo ser żółty drogi :-p
 
e milcia jestem w szoku pierwszy raz coś takiego czytam i oczywiście będę robić z ciekawości tylko najbardziej boję się wałkować ten ser hmmm na próbę chyba zrobię z połowy składników, bo ser żółty drogi :-p

Nom, niestety drogi...
Ja kupuję w LIDLU zawsze pakowany po 40 dag, kosztuje chyba 5,99 zł w niebieskim albo czerwonym papierku... Z niego wychodzi najlepiej!
A ostatnio są promocje na sery żółte w hipermarketach!! Może uda się kupić taniej :)
A ser trzeba wałkować tak, żeby dziury się nie porobiły!!
Jest naprawdę bardzo dobre, więc nie ma co zwlekać z robocizną ;D
 
Cześć kulinarnie ;-)
Nie było mnie trochę i zdążyłam nadrobić tylko wątek kulinarny. :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:.
Reszty chyba nie dam rady.
Co do rolady serowej to ja robię ale z pieczarkami :tak::tak::tak:. Pychotka. Również gotuję ser, tylko farsz mam inny.Ja zawsze robię na oko;-);-);-) ale jeszcze nie było tak aby nie wyszło:cool2::cool2::cool2:. Mój farsz to pieczarki (1/2 kg)podsmażone na masełku (ok 2 łyżki masła) dodaję do nich majeranek i szczyptę soli oraz pieprz ziołowy. 3 jaja gotowane na twardo , 10-15 dkg sera topionego (smak według uznania), natka pietruszki. Wszystkie składniki wymieszać. Wyłożyć na rozwałkowany ser i zwinąć roladę. Po ostygnięciu do lodówki na ok godzinkę i gotowe. Dobra rada --- farsz najlepiej przyrządzić do smaku, jak kto lubi.
Kiedyś robiłam (raz) z masłem, serkami, jajka, ogórek kiszony, marchewka i pietruszka ale dla mnie było za tłuste.
Można skomponować własny farsz taki jak się lubi. do tego aby się trzymało razem i nie rozpadało wystarczą serki i jaja
Pozdrowionka i smacznego :tak::tak::tak:;-):tak:
 
reklama
Sie tyle nagadalam o tym serniku wczoraj,to dzis w koncu przepis:-)

Sernik krolewski

Skladniki na ciasto:

- pol kilo maki
- 20 dkg masla
- 20 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 4 lyzki gestej,kwasnej smietany
- 3 lyzki kakao( ja daje wiecej bo daje slodkie kakao,ale jesli ktos daje prawdziwe gorzkie to 3 lyzki powinny wystarczyc)
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Skladniki na mase serowa:

- 2 kg tlustego lub poltlustego twarogu
- 10 jajek
- 1,5 kostki masla( 1 kostka u mnie to 250 g)
- 2 szklanki cukru pudru ( jesli twarog kwasnawy mozna dac wiecej)
- 2 opakowania cukru waniliowego
- pol opakowania budyniu smietankowego lub waniliowego( sam proszek mam na mysli)
- co kto lubi mozna wrzucic do masy czyli np. rodzynki,ja wrzucam odsaczone mandarynki lub brzoskwinie,mozna tez nic nie dodawac:-)

Ta ilosc skladnikow wystarcza na duza blache tzw. piekarnikowa. Z polowy skladnikow robie sernik w tortownicy o srednicy 23 cm.

Ciasto zagniesc,podzielic na 2 czesci,wlozyc do zamrazalnika na minimum 3 godziny.

Teraz tak: ja twarogu nie miele,bo jak pisalam na watku glownym kupuje tu tak drobno zmielony ,ze juz nie trzeba. Ale normalnie w Polsce kiedy kupowalam ser,mielilam go dwa czasem trzy razy.Do twarogu dodajemy pozostale skladniki,miksujemy, na koniec delikatnie dodajemy piane z ubitych bialek.

Jedna z czesci zamrozonego ciasta zetrzec na tarce na blache,wylozyc na to mase serowa,na nia zetrzec druga czesc ciasta.
Piec ok 1 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Prześlicznie wygląda - w sobotę chyba spróbuje taki zmątować:tak:
 
Do góry