reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki kulinarnie!

Ja dziś na obiad zrobiłam chińszczyzne i pozjadałam z niej prawie wszystkie pędy bambusa:-D mam nadzieje, że nie poskutkuje to skośnymi oczkami u maleństwa:-p:-D:-D:-D:rofl2: bo już ogórek sterczy mu między nóżkami:rofl2::-D

Ostatnia edycja:
reklama
ja dziś zrobiłam najszybszą zupę świata - zupę serową ;-)
ok 2 litrów wody zagotować, wrzucić 3 bloczki śmietankowego sera hochland, kostka rosołowa drobiowa (lub dwie) do smaku, ew. parę koropel maggie.. ugotować, wymieszać dokładnie i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym :)

a na drugie - kotleciki z piersi kurczaka, ziemniaczki i różne warzywka do wyboru :) :)

Oto moje arcydzielo:-)) Ciasto jogurtowo-czekoladowe.
G. rozpuszczal tylko czekolade :-D:cool:

Załączniki

• SDC12471.JPG
    SDC12471.JPG
    85,4 KB · Wyświetleń: 32
  • SDC12472.JPG
    SDC12472.JPG
    75,9 KB · Wyświetleń: 30
Karoli - wygląda cudnie!! czy mogłabyś dać przepis? bo ja kilka razy już próbowałam upiec ciasto jogurtowe i nigdy nie wyszło :-(...

Ivi, jasne. Juz Ci podaje.

Kiedys juz tu pisalam, ale nie bede szukac, na ktorej stronie, ani Tobie nie bede tego proponowala, bo to szukaie igly w stogu siana:-))

Skladniki na blache o srednicy ok. 26 cm (mniejsza niz ta, bo wczoraj zwiekszylam ilosc)

kubeczek jogurtu o smaku zgodnie z zachcianka :-) (125 ml, ale moze byc tez wiekszy)
i potem ten kubeczek idzie w ruch i tak:
2 kubeczki cukru
3 kubeczki maki
1 kubecek oleju (ja daje slonecznikowy, bo taki najczesciej mam)
3 jajka
torebka proszku do pieczenia
torebka wanilii (albo zdaje sie, ze jest w kropelkach tez)
ew. moze tez byc startka skorka z cytryny (ja nie daje, bo nie chce mi sie trzec)
sol
maslo i bulka tarta do wysmarowania blachy

1. wymieszac dobrze zoltka z cukrem, nastepnie dodac jogurt, olej (i ew. skorke z cytryny) - ja wrzucam wszystkie te skladniki razem do gara i miksuje)
2. ubic bialka (do nich dodaj wanilie)
3. do masy nr 1 jak jest juz dobrze rozrobiona dodawac make po jednym kubeczku i miksowac.
3. nastepnie dodac proszek do pieczenia (ja go rospuszczam w odrobinie mleka i robi mi sie taka jakby pianka) i wymieszac
4. na koncu dodac bialka i wymieszac juz lycha.
5. blacha maslem i bulka i do niej masa ciastowa
i dla fantazji mozesz rozpuscic czekolade mleczna i biala np. i porobic takie esy floresy
i potem piec w ok. 180 stopniach przez 40min. potem zostawic jeszcz w piecyku z pol godz. zeby doszlo ladnie do siebie.

reklama
Aga79 - slusznie zauwazylas. We Wloszech kupuje tzw. pane degli angeli, waga 16 g - takze tyle nalezy dodac.
Nie wiem jaki jest proszek do pieczenia w Irlandii i jaka ma wage opakowanie:-), ale 16 g w zupelnosci wystarczy;-)
tak samo nie wiem jaka wage ma proszek do pieczenia w Polsce, bo nigdy wczesniej nie pieklam ciast:tak:

Do góry