reklama
Karoli4
Fanka BB :)
to ja mam dzis jadlospis bardzo wyszukany i na obiad mialam grzanki z maslem, a na kolacje bede miala gotowany ryz z maslem ehhhh
ivi
uzależniona;) // I.2010
- Dołączył(a)
- 19 Maj 2006
- Postów
- 10 917
ja dziś zrobiłam najszybszą zupę świata - zupę serową ;-)
ok 2 litrów wody zagotować, wrzucić 3 bloczki śmietankowego sera hochland, kostka rosołowa drobiowa (lub dwie) do smaku, ew. parę koropel maggie.. ugotować, wymieszać dokładnie i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
a na drugie - kotleciki z piersi kurczaka, ziemniaczki i różne warzywka do wyboru
ok 2 litrów wody zagotować, wrzucić 3 bloczki śmietankowego sera hochland, kostka rosołowa drobiowa (lub dwie) do smaku, ew. parę koropel maggie.. ugotować, wymieszać dokładnie i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym
a na drugie - kotleciki z piersi kurczaka, ziemniaczki i różne warzywka do wyboru
Paulinaa
Mama Adasia '2010
Ja wzięłam się dziś za ogórkową Wyszła pyszniutka taka kwaskowa <mniam> jem ją już drugi raz hehe..
Karoli4
Fanka BB :)
Paulinaa
Mama Adasia '2010
Teraz to mi narobiłaś ochoty na słodkieOto moje arcydzielo:-)) Ciasto jogurtowo-czekoladowe.
G. rozpuszczal tylko czekolade
Karoli4
Fanka BB :)
Ivi, jasne. Juz Ci podaje.
Kiedys juz tu pisalam, ale nie bede szukac, na ktorej stronie, ani Tobie nie bede tego proponowala, bo to szukaie igly w stogu siana:-))
Skladniki na blache o srednicy ok. 26 cm (mniejsza niz ta, bo wczoraj zwiekszylam ilosc)
kubeczek jogurtu o smaku zgodnie z zachcianka :-) (125 ml, ale moze byc tez wiekszy)
i potem ten kubeczek idzie w ruch i tak:
2 kubeczki cukru
3 kubeczki maki
1 kubecek oleju (ja daje slonecznikowy, bo taki najczesciej mam)
3 jajka
torebka proszku do pieczenia
torebka wanilii (albo zdaje sie, ze jest w kropelkach tez)
ew. moze tez byc startka skorka z cytryny (ja nie daje, bo nie chce mi sie trzec)
sol
maslo i bulka tarta do wysmarowania blachy
1. wymieszac dobrze zoltka z cukrem, nastepnie dodac jogurt, olej (i ew. skorke z cytryny) - ja wrzucam wszystkie te skladniki razem do gara i miksuje)
2. ubic bialka (do nich dodaj wanilie)
3. do masy nr 1 jak jest juz dobrze rozrobiona dodawac make po jednym kubeczku i miksowac.
3. nastepnie dodac proszek do pieczenia (ja go rospuszczam w odrobinie mleka i robi mi sie taka jakby pianka) i wymieszac
4. na koncu dodac bialka i wymieszac juz lycha.
5. blacha maslem i bulka i do niej masa ciastowa
i dla fantazji mozesz rozpuscic czekolade mleczna i biala np. i porobic takie esy floresy
i potem piec w ok. 180 stopniach przez 40min. potem zostawic jeszcz w piecyku z pol godz. zeby doszlo ladnie do siebie.
Kiedys juz tu pisalam, ale nie bede szukac, na ktorej stronie, ani Tobie nie bede tego proponowala, bo to szukaie igly w stogu siana:-))
Skladniki na blache o srednicy ok. 26 cm (mniejsza niz ta, bo wczoraj zwiekszylam ilosc)
kubeczek jogurtu o smaku zgodnie z zachcianka :-) (125 ml, ale moze byc tez wiekszy)
i potem ten kubeczek idzie w ruch i tak:
2 kubeczki cukru
3 kubeczki maki
1 kubecek oleju (ja daje slonecznikowy, bo taki najczesciej mam)
3 jajka
torebka proszku do pieczenia
torebka wanilii (albo zdaje sie, ze jest w kropelkach tez)
ew. moze tez byc startka skorka z cytryny (ja nie daje, bo nie chce mi sie trzec)
sol
maslo i bulka tarta do wysmarowania blachy
1. wymieszac dobrze zoltka z cukrem, nastepnie dodac jogurt, olej (i ew. skorke z cytryny) - ja wrzucam wszystkie te skladniki razem do gara i miksuje)
2. ubic bialka (do nich dodaj wanilie)
3. do masy nr 1 jak jest juz dobrze rozrobiona dodawac make po jednym kubeczku i miksowac.
3. nastepnie dodac proszek do pieczenia (ja go rospuszczam w odrobinie mleka i robi mi sie taka jakby pianka) i wymieszac
4. na koncu dodac bialka i wymieszac juz lycha.
5. blacha maslem i bulka i do niej masa ciastowa
i dla fantazji mozesz rozpuscic czekolade mleczna i biala np. i porobic takie esy floresy
i potem piec w ok. 180 stopniach przez 40min. potem zostawic jeszcz w piecyku z pol godz. zeby doszlo ladnie do siebie.
Aga79
Aktywna w BB
torebka proszku do pieczenia
Ale mi smaku na robiłaś.;-);-);-) Chętnie spróbuję tylko mnie zastanawia ta cała torebka proszku do pieczenia, nigdy nie miałam przepisu gdzie daje się całą Ale pewnie musi być go dużo aby wyrosło.
reklama
Karoli4
Fanka BB :)
Aga79 - slusznie zauwazylas. We Wloszech kupuje tzw. pane degli angeli, waga 16 g - takze tyle nalezy dodac.
Nie wiem jaki jest proszek do pieczenia w Irlandii i jaka ma wage opakowanie:-), ale 16 g w zupelnosci wystarczy;-)
tak samo nie wiem jaka wage ma proszek do pieczenia w Polsce, bo nigdy wczesniej nie pieklam ciast
Nie wiem jaki jest proszek do pieczenia w Irlandii i jaka ma wage opakowanie:-), ale 16 g w zupelnosci wystarczy;-)
tak samo nie wiem jaka wage ma proszek do pieczenia w Polsce, bo nigdy wczesniej nie pieklam ciast
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 4
- Wyświetleń
- 824
- Odpowiedzi
- 509
- Wyświetleń
- 53 tys
- Odpowiedzi
- 3
- Wyświetleń
- 10 tys
T
- Odpowiedzi
- 367
- Wyświetleń
- 37 tys
Podziel się: