reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

reklama
Ja na oponki złapałam kiedyś smaka więc za telefon i do babci. Babcia podała przepis, ale coś mi się za mało tych skłądników wydawało. Szukam po necie, no nie zgadza się. Myślę "babcia ma babcine przepisy więc pewnie wszystko gra". Ale z ciekawości na drugi dzień przed wykonaniem zadzwoniłam.
I pytam. Babciu, czy w tym przepisie występuje mąka?
:)
Babci się to tak oczywiste wydało, że zapomniała mi napomknąć o mące.:) Kochana jest.

No, ale mając już łapy w cieście kapnęłam się, że mąki zwykłej to mam łyżkę więc pozostała mi do wyboru jedynie... kukurydziana.
Oponki oczywiście nie wyszły oponkowe, o smaku dzieciństwa. Wyszły o smaku mąki kukurydzianej. Mi nie smakowały, bo nie tego smaku szukałam. Ale zniknęły w ciągu 10 minut, co mnie ucieszyło tylko dlatego, że nie musiałam ich wyrzucać, bo nie lubię wyrzucać jedzenia.

No a Chatka puchatka wyszła. WYszła i się rozeszła. Nie zdążyłam zdjęcia zrobić....
 
oponki są pycha:D a babcie tak już mają. moja jest zawodową kucharką i przepisu od niej nigdy nie udało mi się zrobić bo ona zawsze mówi, że trochę tego i trochę tamtego:D nie wie jakie dokładnie są proporcje bo wszystko robi automatycznie na oko:D
 
Normalnie nie mam apetytu na słodkie, ale rafaello chodzi za mną od trzech dni... Idę do sklepu po składniki i trzymajcie kciuki, bo ze mnie strasznie kiepska kucharka :)
 
Dziś zrobiłam, wyszło przepyszne, pochłaniam już 2 kawałek:)

Zdjęcie057.jpg

FALE DUNAJU

Składniki na ciasto:

szklanka cukru
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
zapach arakowy
2 łyżki kakao
20 dkg masła

Składniki na krem:
budyń waniliowy
25 dkg masła
1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo jabłka

Wykonanie:

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę kładziemy najpierw jasne ciasto, na to ciemne ciasto i układamy pokrojone w plasterki jabłka. Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy na wierzchu kremem zrobionym z budyniu zmiksowanego z masłem i cukrem pudrem. Na powierzchnię kremu lejemy cienkim strumieniem polewę czekoladową:)

Pychota!
 
Dla tych, co lubia sledzie
Potrzebujemy:
abc.jpg a wlasciwie wystarczy po pol jablka, pol cebuli i pol kubka smietany (gestej)
Jablko i cebule kroimy w kostke (cebuli nie sparzamy!)
Sledziki zalewamy na godzinke mlekiem jesli sa bardzo slone, potem kroimy w kawaleczki dl ok 1cm
Mieszamy wszysko ze smietana i dodajemy na koniec koperek.
Oto gotowy sledzik:
abcd.jpg
 
reklama
Do góry