reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

Karolcia zrobiłam tartę:-) Pycha!!!! dałam same maliny. Jedyna modyfikacja to taka, że spód posmarowałam powidłami zanim nałożyłam budyń. Poszła w 10 min. Następna będzie z brzoskwiniami i już nie mogę doczekać się przyszłorocznych poziomek.
 
reklama
4 łyzki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
wymieszać wszystko i wstawić (uwaga:D) do mikrofali na 3 minuty:D
 
Przepis na szyszki :-) (ilości na oko bo zawsze tak robię)

produkty:
cukierki krówki
ryż preparowany
margaryna
woda

Na dnie garnka wlewamy troszkę wody + margarynę Kasię ;-) (po to aby krówki się szybciej rozpuściły i aby troszkę bardziej je upłynnić) jak już się wszystko pięknie rozpuści na dnie garnka (często mieszamy aby się nie przypaliło) dodajemy ryż preparowany.
Wszystko dokładnie mieszamy aby krówka oblepiła ryż.
Czekamy aż ostygnie.

Następnie formujemy kulki mokrymi dłońmi (zwilżamy wodą) odstawiamy na blaszkę lub dużyyy talerz.
Z doświadczenia wiem, że owe szyszki są najlepsze na następny dzień bo stają się twardsze.

Co do konkretnych ilości to po zrobieniu raz szyszek będziecie wiedziały jakie proporcje zastosować następnym razem tak aby były one kleiste i się nie rozpadały ;-)

Smacznego :-)
 
szyszki.JPG
szyszki...
 
mnie też to zaintrygowało, dlatego zrobiłam:D robiłam w miseczce. wychodzi taka muffinka czekoladowa i jak na danie w 5 minut jest całkiem niezłe:)
 
reklama
Lasagne ze szpinakiem i feta ;)
Kilka ząbków czosnku podsmażamy na oleju, wrzucamy do tego paczkę szpinaku. Podsmażamy tak z 10-15 minut. Studzimy i dodajemy albo paczkę fety albo serka mascarpone i dopiero teraz doprawiamy bo feta jest słona ;)
Do tego robimy sos: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka w garnuszku gotujemy na taki gęsty bez grudek.
Makaron do lasagne podgotowujemy ok 2 minut i bierzemy naczynie my akurat żaroodporne bo tylko takie mamy ;) i kładziemy sos, makaron, szpinak, makaron , szpinak , makaron, szpinak. Jak mamy pomidorki to wkładamy plasterki pomidorków pomiędzy albo na sam wierzch wtedy ładnie wygląda. Wierzch posypujemy żółtym serem i wstawiamy do piekarnika w 180 stopniach ok 40 minut;) Smacznego ;)
 
Do góry