reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

Ciasto na maslance z budyniem (można opcje bez budyniu i np ze śliwkami)

Składniki:
2 jaja,
Szkl. Cukru
Szkl. Maślanki
2,5 szkl. Maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl oleju
Masa:
Ok. 1 kg jabłek
Cynamon
3 budynie
1 litr mleka

Kruszonka:
10 łyżek cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek maki

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę i ciągle ubijając, wlewamy maślankę. Wlewamy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszamy. Wylewamy ciasto do brytfanny.
Jabłka kroimy na 8 układamy na ciasto, posypujemy cynamonem. Budynie gotujemy. Wykładamy na jabłka.
Z podanych składników robimy kruszonkę i układamy na masie budyniowej.
Pieczemy ok. 50 min w temp 150 C

reklama

Mniam mniam potwierdzam robiłam już i było naprawdę pyszne. Najgorsze i pracochłonne jest tarcie marcheweczek kórych sporooooo potrzeba, ale warto się pomęczyć.

Ja za to dzisiaj robiłam tartę z tego przepisu: Tarta z owocami i budyniem - Tarty - Moja kraina smaków - bloog.pl Troszkę zmodyfikowałam owocki bo dałam gruszki, pomarańcze i super słodkie winogronka w środeczek.

Karolcia ale mi smaka narobiłaś, już wiem, co jutro będę robiła :-) tylko szkoda, że już nie maświeżych malin i truskawek i poziomek...oj rozmarzyłam się

Dziewczyny potrzebuję przepisu jakiegoś sprawdzonego na makaron. Z sosem, ale nie pomidorowym już.

Gosia,
polecam jeszcze mój sposób na makaron.
Potrzebujesz makaron kokardki, ser pleśniowy lazur, brokuła, śmietane/jogurt, czosnek, sól, pieprz.
Brokuła i makaron gotujesz. Później bierzesz jakiś większy fondel i wrzucasz do niego makaron, a także rozdrobnionego brokuła i sos jogurtowy lub śmietanowy z kawałkeczkami rozdrobnionego sera, doprawiony solą, pieprzm (nie załować) i czosnkiem (nie żałować).
No i mieszasz, gługo bym tego nie międliła w garze, bo makaron się rozwala, tylko do podgrzania, a nie przesadzać z jogusrtem czy śmietaną, bo wtedy trzeba czekać jak odparuje. Szybkie, pyszne i w miarę tanie danie. SMACZNEGO

reklama
Ja ostatnio miałam fazę naszybki obiadek z makaronem. Kupiłam słoik pesto i pierśz kurczaczka. Makaron i brokuły miałam w domku. Piersiawki pokroiłam w małe kawałeczki i podsmażyłam dodałam do tego pesto i ugotowane brokuły. Na koniec posypałam startym żółtym serkiem i położyłam na makaroniku. Miodzioooooooo.

Do góry