reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki gotują!!! przepisy!!

Ciasto na maslance z budyniem (można opcje bez budyniu i np ze śliwkami)

Składniki:
2 jaja,
Szkl. Cukru
Szkl. Maślanki
2,5 szkl. Maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl oleju
Masa:
Ok. 1 kg jabłek
Cynamon
3 budynie
1 litr mleka

Kruszonka:
10 łyżek cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek maki

Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę i ciągle ubijając, wlewamy maślankę. Wlewamy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszamy. Wylewamy ciasto do brytfanny.
Jabłka kroimy na 8 układamy na ciasto, posypujemy cynamonem. Budynie gotujemy. Wykładamy na jabłka.
Z podanych składników robimy kruszonkę i układamy na masie budyniowej.
Pieczemy ok. 50 min w temp 150 C

reklama

Mniam mniam potwierdzam robiłam już i było naprawdę pyszne. Najgorsze i pracochłonne jest tarcie marcheweczek kórych sporooooo potrzeba, ale warto się pomęczyć.

Ja za to dzisiaj robiłam tartę z tego przepisu: Tarta z owocami i budyniem - Tarty - Moja kraina smaków - bloog.pl Troszkę zmodyfikowałam owocki bo dałam gruszki, pomarańcze i super słodkie winogronka w środeczek.

Karolcia ale mi smaka narobiłaś, już wiem, co jutro będę robiła :-) tylko szkoda, że już nie maświeżych malin i truskawek i poziomek...oj rozmarzyłam się

Dziewczyny potrzebuję przepisu jakiegoś sprawdzonego na makaron. Z sosem, ale nie pomidorowym już.

Gosia,
polecam jeszcze mój sposób na makaron.
Potrzebujesz makaron kokardki, ser pleśniowy lazur, brokuła, śmietane/jogurt, czosnek, sól, pieprz.
Brokuła i makaron gotujesz. Później bierzesz jakiś większy fondel i wrzucasz do niego makaron, a także rozdrobnionego brokuła i sos jogurtowy lub śmietanowy z kawałkeczkami rozdrobnionego sera, doprawiony solą, pieprzm (nie załować) i czosnkiem (nie żałować).
No i mieszasz, gługo bym tego nie międliła w garze, bo makaron się rozwala, tylko do podgrzania, a nie przesadzać z jogusrtem czy śmietaną, bo wtedy trzeba czekać jak odparuje. Szybkie, pyszne i w miarę tanie danie. SMACZNEGO

reklama
Ja ostatnio miałam fazę naszybki obiadek z makaronem. Kupiłam słoik pesto i pierśz kurczaczka. Makaron i brokuły miałam w domku. Piersiawki pokroiłam w małe kawałeczki i podsmażyłam dodałam do tego pesto i ugotowane brokuły. Na koniec posypałam startym żółtym serkiem i położyłam na makaroniku. Miodzioooooooo.

Do góry