ewelina26k
Fanka BB :)
Ciasto na maslance z budyniem (można opcje bez budyniu i np ze śliwkami)
Składniki:
2 jaja,
Szkl. Cukru
Szkl. Maślanki
2,5 szkl. Maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl oleju
Masa:
Ok. 1 kg jabłek
Cynamon
3 budynie
1 litr mleka
Kruszonka:
10 łyżek cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek maki
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę i ciągle ubijając, wlewamy maślankę. Wlewamy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszamy. Wylewamy ciasto do brytfanny.
Jabłka kroimy na 8 układamy na ciasto, posypujemy cynamonem. Budynie gotujemy. Wykładamy na jabłka.
Z podanych składników robimy kruszonkę i układamy na masie budyniowej.
Pieczemy ok. 50 min w temp 150 C
Składniki:
2 jaja,
Szkl. Cukru
Szkl. Maślanki
2,5 szkl. Maki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ szkl oleju
Masa:
Ok. 1 kg jabłek
Cynamon
3 budynie
1 litr mleka
Kruszonka:
10 łyżek cukru
10 łyżek oleju
10 łyżek maki
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem na pulchną masę i ciągle ubijając, wlewamy maślankę. Wlewamy olej, mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszamy. Wylewamy ciasto do brytfanny.
Jabłka kroimy na 8 układamy na ciasto, posypujemy cynamonem. Budynie gotujemy. Wykładamy na jabłka.
Z podanych składników robimy kruszonkę i układamy na masie budyniowej.
Pieczemy ok. 50 min w temp 150 C