reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

A co myślicie o tym, że główka jest za duża przy jednocześnie za długiej kości udowej? Oba wymiary powyżej 95 centyla, brzuszek w 82 centylu. Waga dziecka w 73 centylu. Lekarz nic nie powiedział, ale trochę mnie to martwi. Niby dziecko jest w miarę proporcjonalne, bo gorzej by było gdyby np główka była w 95 centylu a reszta w 50, ale mimo to jest poza norma.. Następne usg mam za 3 tygodnie, ale tak siedzę i myślę..

reklama
Też właśnie słyszałam na ostatniej wizycie, ze jest w normie, ale brzuszek faktycznie mniejszy..
Miałyście badane przepływy na usg? U mnie na szczęście wszystko ok, łozysko ok, wód płodowych odpowiednia ilość. Narazie od 4 tygodni wciąż to 10 dni opóźnienia, więc się bardzo ciesze, że sie nic nie pogarsza.
Od początku masz te 10 dni mniej, czy w pewnym momencie przestało dziecko rosnąć ?

A co myślicie o tym, że główka jest za duża przy jednocześnie za długiej kości udowej? Oba wymiary powyżej 95 centyla, brzuszek w 82 centylu. Waga dziecka w 73 centylu. Lekarz nic nie powiedział, ale trochę mnie to martwi. Niby dziecko jest w miarę proporcjonalne, bo gorzej by było gdyby np główka była w 95 centylu a reszta w 50, ale mimo to jest poza norma.. Następne usg mam za 3 tygodnie, ale tak siedzę i myślę..
Mój syn też ma długie nogi i wielka głowę, a mały brzuszek. Ma też mniejsze coś w móżdżku, ale lekarz powiedział że wszystko w normie. Waga powyżej 95 centyla.

Też właśnie słyszałam na ostatniej wizycie, ze jest w normie, ale brzuszek faktycznie mniejszy..
Miałyście badane przepływy na usg? U mnie na szczęście wszystko ok, łozysko ok, wód płodowych odpowiednia ilość. Narazie od 4 tygodni wciąż to 10 dni opóźnienia, więc się bardzo ciesze, że sie nic nie pogarsza.
Ja jeszcze nie miałam jutro idę na echo serca dziecka i dopiero będzie sprawdzał lekarz przepływy.

Wstaw proszę jakąś ta tabelkę z centylami i ja chętnie sprawdzę swoje

Załączniki

• 20201119_143545.jpg
    20201119_143545.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 85
Tu nic nie wyczytamy jutro idę niby do super specjalisty z Warszawy porównam co on mówi. U mnie mała waga dziecka wynika z pępowiny dwunaczyniowej i hipoglikemii mam za niskie cukry .
No właśnie wiem. Podaje się tylko centyl dla konkretnego tygodnia i dnia ciąży, dlatego mówię, że nie mam siatek. Mogłoby pomoc jedynie gdybyś miała badanie w tym samym tygodniu i dniu co ja :)

reklama
Wielka znaczy też powyżej 95 centyla? :D ja już sobie wkręcam jakieś wodogłowie i inne historie :(
Musiałabym sprawdzić ale na pewno w okolicy 90. Patrząc na mojego faceta to ma to po nim 🤣
Nie martw się będzie ok, mój syn miał mieć zd przez przezierność, a jest po prostu pozawymiarowy i pierniczy jakieś centylem. Rośnie w swoim tempie.

Do góry