reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

A co myślicie o tym, że główka jest za duża przy jednocześnie za długiej kości udowej? Oba wymiary powyżej 95 centyla, brzuszek w 82 centylu. Waga dziecka w 73 centylu. Lekarz nic nie powiedział, ale trochę mnie to martwi. Niby dziecko jest w miarę proporcjonalne, bo gorzej by było gdyby np główka była w 95 centylu a reszta w 50, ale mimo to jest poza norma.. Następne usg mam za 3 tygodnie, ale tak siedzę i myślę..

reklama
Też właśnie słyszałam na ostatniej wizycie, ze jest w normie, ale brzuszek faktycznie mniejszy..
Miałyście badane przepływy na usg? U mnie na szczęście wszystko ok, łozysko ok, wód płodowych odpowiednia ilość. Narazie od 4 tygodni wciąż to 10 dni opóźnienia, więc się bardzo ciesze, że sie nic nie pogarsza.
Od początku masz te 10 dni mniej, czy w pewnym momencie przestało dziecko rosnąć ?

A co myślicie o tym, że główka jest za duża przy jednocześnie za długiej kości udowej? Oba wymiary powyżej 95 centyla, brzuszek w 82 centylu. Waga dziecka w 73 centylu. Lekarz nic nie powiedział, ale trochę mnie to martwi. Niby dziecko jest w miarę proporcjonalne, bo gorzej by było gdyby np główka była w 95 centylu a reszta w 50, ale mimo to jest poza norma.. Następne usg mam za 3 tygodnie, ale tak siedzę i myślę..
Mój syn też ma długie nogi i wielka głowę, a mały brzuszek. Ma też mniejsze coś w móżdżku, ale lekarz powiedział że wszystko w normie. Waga powyżej 95 centyla.

Też właśnie słyszałam na ostatniej wizycie, ze jest w normie, ale brzuszek faktycznie mniejszy..
Miałyście badane przepływy na usg? U mnie na szczęście wszystko ok, łozysko ok, wód płodowych odpowiednia ilość. Narazie od 4 tygodni wciąż to 10 dni opóźnienia, więc się bardzo ciesze, że sie nic nie pogarsza.
Ja jeszcze nie miałam jutro idę na echo serca dziecka i dopiero będzie sprawdzał lekarz przepływy.

Wstaw proszę jakąś ta tabelkę z centylami i ja chętnie sprawdzę swoje

Załączniki

• 20201119_143545.jpg
    20201119_143545.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 80
Tu nic nie wyczytamy jutro idę niby do super specjalisty z Warszawy porównam co on mówi. U mnie mała waga dziecka wynika z pępowiny dwunaczyniowej i hipoglikemii mam za niskie cukry .
No właśnie wiem. Podaje się tylko centyl dla konkretnego tygodnia i dnia ciąży, dlatego mówię, że nie mam siatek. Mogłoby pomoc jedynie gdybyś miała badanie w tym samym tygodniu i dniu co ja :)

reklama
Wielka znaczy też powyżej 95 centyla? :D ja już sobie wkręcam jakieś wodogłowie i inne historie :(
Musiałabym sprawdzić ale na pewno w okolicy 90. Patrząc na mojego faceta to ma to po nim 🤣
Nie martw się będzie ok, mój syn miał mieć zd przez przezierność, a jest po prostu pozawymiarowy i pierniczy jakieś centylem. Rośnie w swoim tempie.

Do góry