reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniówki 2021

Super :)
Też miałam dziś usg, ale mała ma tylko 750g.. wizyty mam mieć teraz co 2 tygodnie, bo już jest pod dolna granica przyrostu.. Tak, że mam powtórkę z 1 ciąży tylko wtedy problem się zaczął później, A nie w 26tc :/
Hej! Ja w poniedzialek tez mialam usg i niestety chyba bede w podobnej sytuacji. 27+0 i szacunkowa waga 890g. Poki co 27 centyl, ale w połączeniu z niskim bialkiem pappa mamy sie kontrolowac czesciej:/ ja oczywiście juz sie boje hipotrofii.

reklama
Super :)
Też miałam dziś usg, ale mała ma tylko 750g.. wizyty mam mieć teraz co 2 tygodnie, bo już jest pod dolna granica przyrostu.. Tak, że mam powtórkę z 1 ciąży tylko wtedy problem się zaczął później, A nie w 26tc :/
Ja bym chciała wiedzieć ile mój pulpety waży, ale dopiero będę miała USG 3 trymestru czyli za jaki miesiąc :(
Żałuję że mój lekarz nie robi USG co wizytę, teraz już nie będę go zmieniać, ale wolałabym monitorować wagę małego.
Może mała jeszcze nadrobi, zawsze mogą ją jakoś kroplówkami podtuczyc.

Ja bym chciała wiedzieć ile mój pulpety waży, ale dopiero będę miała USG 3 trymestru czyli za jaki miesiąc :(
Żałuję że mój lekarz nie robi USG co wizytę, teraz już nie będę go zmieniać, ale wolałabym monitorować wagę małego.
Może mała jeszcze nadrobi, zawsze mogą ją jakoś kroplówkami podtuczyc.
Nie mogą. Najwyżej ja przytyje..

Hej! Ja w poniedzialek tez mialam usg i niestety chyba bede w podobnej sytuacji. 27+0 i szacunkowa waga 890g. Poki co 27 centyl, ale w połączeniu z niskim bialkiem pappa mamy sie kontrolowac czesciej:/ ja oczywiście juz sie boje hipotrofii.
Co ile masz kontrolę?
Mnie pociesza to, że mała jest zdrowa, A wcześniaki maja niesamowita sile. Chcialabym chociaz do 36tc dobic, ale zobaczymy jak bedzie. Zastanawiam sie teraz bardziej nad szpitalem, bo przez ten covid nie wyobrazam sobie nie widziec dziecka przez miesiac po porodzie:/

Moja znajoma miała słabe przyrosty dziecka i podpieli ja pod kroplówki i dopiero wtedy maluch zaczął jako tako przyrastać, więc pewna jesteś, że nic nie da się z tym zrobić ?
W moim przypadku niestety nic to nie pomoże. Już na poczatku ciazy lekarze dawali mi około 10% szans na donoszenie zdrowej ciazy że względu na różne choroby. W tym jedna dotyczy układu krzepnięcia i to powoduje, że przez łożysko dziecko nie jest odpowiednio odzywiane. Od początku ciazy biorę leki, ale niestety są niewystarczające jak się okazuje..

W moim przypadku niestety nic to nie pomoże. Już na poczatku ciazy lekarze dawali mi około 10% szans na donoszenie zdrowej ciazy że względu na różne choroby. W tym jedna dotyczy układu krzepnięcia i to powoduje, że przez łożysko dziecko nie jest odpowiednio odzywiane. Od początku ciazy biorę leki, ale niestety są niewystarczające jak się okazuje..
Przykro mi, ale może warto jeszcze zasięgnąć porady w innym miejscu ? Wiesz, co lekarz to opinie.
Pozostaje mieć nadzieję, że nadgoni jako tako i będzie wszystko dobrze.

Przykro mi, ale może warto jeszcze zasięgnąć porady w innym miejscu ? Wiesz, co lekarz to opinie.
Pozostaje mieć nadzieję, że nadgoni jako tako i będzie wszystko dobrze.
Jestem w stałym kontakcie z różnymi specjalistami i akurat tu się pokrywają opinie. Oczywiście nic nie jest przesądzone, więc postaram się jeszcze zwiększyć dawkę jednego leku i tak jak piszesz mieć nadzieję:)

Narazie mam pełne pomiary co 3 tyg. Lekarz mówi że dziecko wygląda na zdrowe, akurat jeszcze na usg było widać że ma czkawketo powiedziała, że to jeden wyznacznik odżywienia dziecka. Powiedziała, że jest w normie, niskiej ale w normie. Więc bez paniki, ale kontrola częstsza bo przez niskie białko możemy się spodziewać problemów. Na szczęście wcześniejszy porod narazie mi nie grozi, szyjka 4,2 wiec bardzo dluga. Pierwsze dziecko jak porównuje badania też było mniejsze na tym etapie. Celowala w 35 centyl A urodzila się dzień przed terminem z wagą 3380:)

reklama
Narazie mam pełne pomiary co 3 tyg. Lekarz mówi że dziecko wygląda na zdrowe, akurat jeszcze na usg było widać że ma czkawketo powiedziała, że to jeden wyznacznik odżywienia dziecka. Powiedziała, że jest w normie, niskiej ale w normie. Więc bez paniki, ale kontrola częstsza bo przez niskie białko możemy się spodziewać problemów. Na szczęście wcześniejszy porod narazie mi nie grozi, szyjka 4,2 wiec bardzo dluga. Pierwsze dziecko jak porównuje badania też było mniejsze na tym etapie. Celowala w 35 centyl A urodzila się dzień przed terminem z wagą 3380:)
To nic tylko rosnąć jak starsza :) U mnie 1 porod był w 36tc, syn urodził się z wagą 1970g Ale to już było i tak przetrzymane za długo jak na skrajne malowodzie i zwapniale łożysko.

Do góry