reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniówki 2021

Hej ! kiedy masz połówkowe ?
[/QUOTE]
4.09. Czekam na to badanie pełna obaw, ponieważ, testy pappa mnie straszył, że może być coś nie tak:(

reklama
Mnie lekarz sam zapytał czy chcę znać płeć ja nie dopytywałam. Ja to wiedziałam od testu, bardzo chciałabym córkę, a los lubi płatać figle, więc wiedziałam, że będzie chłopiec ;D

Hej ! kiedy masz połówkowe ?

Ja miałam bardzo duży przyrost beta hcg że najpierw przed wizytą myslelismy, że będą bliźniaki 😊 a jest to duże prawdopodobieństwo, że może być córa 😊 dziewczyny, czujecie już ruchy jeśli to pierwsza ciąża?

Ja miałam bardzo duży przyrost beta hcg że najpierw przed wizytą myslelismy, że będą bliźniaki 😊 a jest to duże prawdopodobieństwo, że może być córa 😊 dziewczyny, czujecie już ruchy jeśli to pierwsza ciąża?
ja w 5 tc miałam 9 tyś bety ponad, a dwa dni późnij 13 tyś, więc nie wiem czy to oznacza córkę ;D

4.09. Czekam na to badanie pełna obaw, ponieważ, testy pappa mnie straszył, że może być coś nie tak:(
mi wyszło powiększone nt, ale zrobiłam nifty i mam pewność, że zdrowe dziecie.

Nie, zakwalifikowali mnie do grupy pośredniego ryzyka T21. Trochę mnie to zszokowalo. W ogóle po krótce opiszę jak to było. Od początku ciazy chciałam prowadzić ciążę u lekarza, który prowadził mi pierwszą ciążę. Wtedy wszystko robiłam prywatnie. Teraz postanowiłam jednak na początku skorzystać z "uslug" lekarza NFZ i przynajmniej testy na hiv kile itp zrobić w ramach funduszu. I tak też zrobiłam. W 13 tyg poszłam do jeszcze innego lekarza na badania prenatalne. Do niego mamy ogromne zaufanie po pierwszej ciazy i tak jak w 1 usg prenatalne, polowkowe i 3 trym wykonywał on. Tym razem również. Badanie wyszło super. Po tyg lekarz z NFZ również wykonał mi usg i stwierdził, że dziecko ma graniczną przeziernosc i nie widać k. nosowej. Dał skierowanie na Pappa. Tam na usg k. Nosowa widoczna, ale NT faktycznie2,5. Badanie krwi -bhcg w normie, białko pappa w dolnej granicy. Ryzyko pośrednie T21. Zalecone testy wolnego dna, na które się ostatecznie nie zdecydowaliśmy. Lekarz NFZ zachowal sie karygodne moim zdaniem po zobaczeniu wynikow. Zastanawiam się co mogę z tym zrobić, żeby poniósł jakieś konsekwencje. Natomiast lekarz(właściwie lekarka) prowadząca mnie uspokoiła, ponieważ wszystko mi psuje niskie białko, a ono oprócz tego że wskazuje na różne wady, informuje o dużym ryzyku zatrucia ciazowego(co orzechodzilam w 1 ciazy) jak i przedwczesnego porodu(co również przechodzilam). Okazuje się że to może być moja "uroda" I trzeba mnie bardziej obserwować, a z dzieckiem wszystko może być dobrze:)

Cześć dziewczyny 😊 jestem w pierwszej ciazy, termin mam na 27.01.21 😊 to już 17 tc, wam też tak szybko czas leci? Kupujecie już coś dla maluszków? Znacie już płeć? Dopiero teraz dołączam a tu juz 1547 stron wątku 😄
Hej ja tez podobny termin. Nic nie mam kupionego. Mam wyprawke po corce, nie wiem jeszcze kto mieszka w brzuchu i jakos nie korci mnie wiedziec:). skad jestes??WITAMY!:)

Nie, zakwalifikowali mnie do grupy pośredniego ryzyka T21. Trochę mnie to zszokowalo. W ogóle po krótce opiszę jak to było. Od początku ciazy chciałam prowadzić ciążę u lekarza, który prowadził mi pierwszą ciążę. Wtedy wszystko robiłam prywatnie. Teraz postanowiłam jednak na początku skorzystać z "uslug" lekarza NFZ i przynajmniej testy na hiv kile itp zrobić w ramach funduszu. I tak też zrobiłam. W 13 tyg poszłam do jeszcze innego lekarza na badania prenatalne. Do niego mamy ogromne zaufanie po pierwszej ciazy i tak jak w 1 usg prenatalne, polowkowe i 3 trym wykonywał on. Tym razem również. Badanie wyszło super. Po tyg lekarz z NFZ również wykonał mi usg i stwierdził, że dziecko ma graniczną przeziernosc i nie widać k. nosowej. Dał skierowanie na Pappa. Tam na usg k. Nosowa widoczna, ale NT faktycznie2,5. Badanie krwi -bhcg w normie, białko pappa w dolnej granicy. Ryzyko pośrednie T21. Zalecone testy wolnego dna, na które się ostatecznie nie zdecydowaliśmy. Lekarz NFZ zachowal sie karygodne moim zdaniem po zobaczeniu wynikow. Zastanawiam się co mogę z tym zrobić, żeby poniósł jakieś konsekwencje. Natomiast lekarz(właściwie lekarka) prowadząca mnie uspokoiła, ponieważ wszystko mi psuje niskie białko, a ono oprócz tego że wskazuje na różne wady, informuje o dużym ryzyku zatrucia ciazowego(co orzechodzilam w 1 ciazy) jak i przedwczesnego porodu(co również przechodzilam). Okazuje się że to może być moja "uroda" I trzeba mnie bardziej obserwować, a z dzieckiem wszystko może być dobrze:)
Dlaczego piszesz, że lekarz na NFZ zachował się karygodnie? Bo nie bardzo rozumiem. Zobaczył nieprawidłowości i skierował na dalszą diagnostykę, więc wg mnie wszystko zrobił jak należy

reklama
Do góry