reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

Cześć dziewczyny [emoji846] bylam na badaniach prenatalnych wg usg wszytsko w porzadku. Dodatkowo zrobilam test pappa i niestety wyszło ryzyko zachamowania wzrostu płodu troszkę sie tym martwie [emoji52][emoji848] czy któraś z was spotkała sie z taka sytuacja ? Moze ryzyko to 1/91 :(

Nic o tym nie słyszałam. Jakie masz dalsze zalecenia? Musisz robić amnio?

Ja właśnie chyba pójdę tylko na USG prenatalne. Tyle się naczytałam o tych badaniach krwi, że to tylko statystyka i często pokazują jakieś dziwne rzeczy i niepotrzebnie stresują.[/QUOTE]Był stresik? [emoji4] ja dziś zapisałam się na prenatalne.. 8 lipca o 8.20 i jednak zdecydowaliśmy się na test Pappa.. Nie było w tej klinice opcji robić usg a potem ewentualnie pappa, tylko jka coś to wszystko od razu z góry, albo samo usg.. Trochę mnie to zdziwiło, myślę, że to trochę naciąganie, ale poczytałam sobie u Mamy Ginekolog odnośnie USG prenatalnego i testów USG, gdzie w sumie pisze o tym, że te testy właśnie najbardziej szczególnie warto wykonac kiedy USG wygląda dobrze! Bo USG ma około 80% skuteczności, więc 20% może wyglądać prawidłowo a być nieprawidłowe i wtedy pomaga Pappa.. Więc uznałam, ze coz, zrobimy.
Hej dziewczyny jestem już po badaniach[emoji11]
Tętno 166 ud/min
Crl 55,6 mm
Przeziernośc karku 1,85
BPD 20,2 mm
Pępowina - trójnaczyniowa
Kosc nosowa obecna
Ręce,nogi,pęcherz,nerki,żołądek,kręgosłup, mózg ok.
stan. Ryzyko podst. Ryz.skorygowan
Trisomia21. 1:703. 1:1944
trisomia18. 1:1649. 1:4997
trisomia 13. 1:5191. Kolejna wizyta za 4 tygodnie, jeśli chodzi o test papa to mam się zastanowić. I jak zapytałam o to czy muszę brać Akard ze względu na moja immunologie to powiedział, że musiałabym się skonsultować z immunologiem trochę to dziwne bo chodzi mi o akard tylko a nie zastrzyki.
Ja na razie czytam te wyniki i niewiele z tego rozumiem.. Ani jakie są normy, ani co oznaczają te dane ryzyka skorygowane.. Tyle muszę się douczyć [emoji85]
A i jeszcze lekarz zapytał czy chce znać płeć powiedziałam że tak i wstępnie będzie chłopiec Ale wiadomo, że jeszcze może się zmienić.
Piękności [emoji3059]

reklama
No ja właśnie mam już album kupiony ale w środku jest fajnie urozmaicony i jest miejsce na zdjęcia i trochę kreatywności. No my poki co robiliśmy zdjęcia gdzie za bardzo nie potrzeba było twarzy, albo znikomo ją było widać. Ja wczoraj wyjątkowo super się czułam więc wykorzystałam chwilę 😅😂. Zobacz załącznik 1137515Zobacz załącznik 1137520
Jak ładnie ❤️ i kiecka świetna 👀takie właśnie lubię (mój mąż mówi ze są babcine)

Jak ładnie ❤ i kiecka świetna 👀takie właśnie lubię (mój mąż mówi ze są babcine)
Hahaha ja kocham sukienki worki i ogólnie worki bluzy i koszulki worki... teraz przynajmniej w ciąży T. Zrozumie że te wszystkie L I XL przy rozmiarze xs to była inwestycja na przyszłość ! Mój też nie był zachwycony sukienka ale coz poradzić ja mu w niej chodzić nie każe więc jak ja szczęśliwa to on też haha 😂😂👌

No ja właśnie mam już album kupiony ale w środku jest fajnie urozmaicony i jest miejsce na zdjęcia i trochę kreatywności. No my poki co robiliśmy zdjęcia gdzie za bardzo nie potrzeba było twarzy, albo znikomo ją było widać. Ja wczoraj wyjątkowo super się czułam więc wykorzystałam chwilę [emoji28][emoji23]. Zobacz załącznik 1137515Zobacz załącznik 1137520
Ale pięknie [emoji3059]
Jak ładnie [emoji3590] i kiecka świetna [emoji102]takie właśnie lubię (mój mąż mówi ze są babcine)
Mój dokładnie tak samo! I ze wyglądam w nich jak dziołcha ze wsi.. A na innych mu się podobają [emoji849]
Ile placilyscie za prenatalne i papę?
Pincet zlociszy...

Nic o tym nie słyszałam. Jakie masz dalsze zalecenia? Musisz robić amnio?

Ja właśnie chyba pójdę tylko na USG prenatalne. Tyle się naczytałam o tych badaniach krwi, że to tylko statystyka i często pokazują jakieś dziwne rzeczy i niepotrzebnie stresują.
Był stresik? [emoji4] ja dziś zapisałam się na prenatalne.. 8 lipca o 8.20 i jednak zdecydowaliśmy się na test Pappa.. Nie było w tej klinice opcji robić usg a potem ewentualnie pappa, tylko jka coś to wszystko od razu z góry, albo samo usg.. Trochę mnie to zdziwiło, myślę, że to trochę naciąganie, ale poczytałam sobie u Mamy Ginekolog odnośnie USG prenatalnego i testów USG, gdzie w sumie pisze o tym, że te testy właśnie najbardziej szczególnie warto wykonac kiedy USG wygląda dobrze! Bo USG ma około 80% skuteczności, więc 20% może wyglądać prawidłowo a być nieprawidłowe i wtedy pomaga Pappa.. Więc uznałam, ze coz, zrobimy. Ja na razie czytam te wyniki i niewiele z tego rozumiem.. Ani jakie są normy, ani co oznaczają te dane ryzyka skorygowane.. Tyle muszę się douczyć [emoji85] Piękności [emoji3059]
[/QUOTE]
Tę podstawę oblicza się do mojego wieku a skorygowane na podstawie usg i wymiarów.

Cześć dziewczyny 🙂 bylam na badaniach prenatalnych wg usg wszytsko w porzadku. Dodatkowo zrobilam test pappa i niestety wyszło ryzyko zachamowania wzrostu płodu troszkę sie tym martwie 😐🤔 czy któraś z was spotkała sie z taka sytuacja ? Moze ryzyko to 1/91 :(

A kiedy konsultujesz wyniki z lekarzem? Może nie ma się czym przejmować 😊
No ja właśnie mam już album kupiony ale w środku jest fajnie urozmaicony i jest miejsce na zdjęcia i trochę kreatywności. No my poki co robiliśmy zdjęcia gdzie za bardzo nie potrzeba było twarzy, albo znikomo ją było widać. Ja wczoraj wyjątkowo super się czułam więc wykorzystałam chwilę 😅😂. Zobacz załącznik 1137515Zobacz załącznik 1137520
Śliczne te fotki 😍

reklama
Do góry