reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniówki 2021

reklama
Współczuję przeżyć ja też miałam cholestaze kilka dni przed porodem wysypało mi nogi, brzuch, ręce, ciąża już była o tydzień przenoszona i jak robili CC też zielone wody były, mam nadzieję ze tym razem nas to ominie.
Całe szczęście że u Ciebie na końcówce. Niestety ale cholestaza jest uwarunkowana genetycznie 🙄

mnie coś dziś mało bolą piersi😔
U mnie piersi już też nie bolą tak bardzo, bardziej wrażliwe mam z kolei sutki przy próbie delikatnego ściśnięcia palą żywym ogniem 😁 no i wcześniej piersi najbardziej bolały w nocy, a teraz w nocy prawie nic, bardziej w dzień 😉 więc spokojnie, może już u Ciebie przyszedł ten etap że będą boleć coraz mniej ☺

W obu ciążach miałam cholestazę ciężarnych jest to bardzo niebezpieczne dla dziecka w łonie matki. Objawia się swędzeniem stóp i dłoni szczególnie w godzinach nocnych najczęściej występuje w 3 trymestrze ok 30 tyg teraz już wszystkim ciężarnym robi się badania enzymów wątrobowych Alat Aspat bilirubina oraz poziom kwasów żółciowych. Wyniki miałam tak ogromne że wyplukiwali mi kroplówkami oraz brałam ursofalk lek za który musialam placic sama 30 tabl 130 zł. i stosować dietę wątrobową. Każdy dzień w łonie matki był ryzykiem. Kazali mi obserwować ruchy nie tylko w dzień ale i w nocy cały czas od 31tyg byłam w szpitalu robili przepływy i sprawdzali stan łożyska. W dniu cc w 35 tyg łożysko miało już 4 stopień starości czyli dziecko nie dostawało pokarmu. Syn urodził się z zaburzeniami oddychania i zakazenie okołoporodowe. Córcia natomiast wypisali mnie na tydzień po 3 tyg leżenia w szpitalu do domu i kazali przyjść 9 marca na cc a 7 jeszcze zrobić wyniki i wysłałam do mojego ginekologa wyniki jak zobaczymy że znowu skoczyły to kazał 8 marca rano stawić się na cc. W pół godziny od badania wód płodowych przed cc od czystych zrobiły się zielone więc mała oddała smułkę więc jakby mi kazali 9 marca przyjść to by się udusiła 😞. Także strasznie się boję mam nadzieję tylko że nie będę po raz kolejny królikiem doświadczalnym i że z biegiem lat medycyna poszła do przodu.

Współczuję przeżyć. Szczerze mówiąc nawet nie wiedziałam o takich chorobach. Ale wiem że o wielu jeszcze nie wiem. Może teraz będzie chociaż później i będziesz mogła trochę dłużej żyć w spokoju. Ale dzieci w gruncie rzeczy zdrowe czy mają problemy?

Widzę, że mamy podobne plany :) my będziemy robić sypialnie w miejsce „biuro-graciarni”, a pokoik tu gdzie teraz śpimy. Mąż też chce wyburzać ścianę i powiększyć trochę „salon”, ale też myślimy o działce i budowie, więc go stopuje. Dla mnie to niepotrzebny wydatek, też byśmy musieli podłogę wymieniać, meble ogarnąć, a przeżyje jeszcze to 5 lat bez stołu jadalnianego :) przynajmniej nie muszę robić Wigilii 🤪

Tak. Tylko ja się uparłam że dom tylko w mieście. Możemy budować sami nawet 3 lata ale byle w mieście. A w krk działki nie w hucie lub na obrzeżach z kiepskim dojazdem są rzadkością lub ceny za 10 arów minimum 300 000 zł a gdzie na budowę przy przeciętnych zarobkach. Za 7/8 lat chcemy jechać na roczną podróż dookoła świata. Więc może i zmienimy miejsce życia. My mamy mieszkanie w centrum w obrębie 5- 20 minut spaceru mamy 3 uczelnie. Więc na najem później lokalizacja dla studentów świetna. Jakbyś my sprzedali to kupimy dom ale nie chcemy bo to mieszkanie po dziadkach męża i ma sentyment.

Ja na drugiej wizycie miałam już przez brzuch a był to 9+1

Ooo super. Ja mam jutro 8+4 i chciałabym już nie mieć dowcipnie bo te żele mnie uczulają ;/ i potem 1-3 dni się męczę z powodu alergii.

Witam dziewczyny 😘
Ja już w domu dostałam jakieś leki powinno być z każda godzina lepiej
Ale najważniejsze że z bąblem w wszystko dobrze miałam robione usg i serduszko pięknie bije ❤❤

Załączniki

• 1592474094548188221737.jpg
    1592474094548188221737.jpg
    1,3 MB · Wyświetleń: 74
M@lly dzieci zdrowe syn tylko leżał 2 tyg na patologi noworodka ze względu na wczesniactwo i do 2 lat kontrole i neurologa rehabilitacja ale wszytsko nadgonił.

reklama
W obu ciążach miałam cholestazę ciężarnych jest to bardzo niebezpieczne dla dziecka w łonie matki. Objawia się swędzeniem stóp i dłoni szczególnie w godzinach nocnych najczęściej występuje w 3 trymestrze ok 30 tyg teraz już wszystkim ciężarnym robi się badania enzymów wątrobowych Alat Aspat bilirubina oraz poziom kwasów żółciowych. Wyniki miałam tak ogromne że wyplukiwali mi kroplówkami oraz brałam ursofalk lek za który musialam placic sama 30 tabl 130 zł. i stosować dietę wątrobową. Każdy dzień w łonie matki był ryzykiem. Kazali mi obserwować ruchy nie tylko w dzień ale i w nocy cały czas od 31tyg byłam w szpitalu robili przepływy i sprawdzali stan łożyska. W dniu cc w 35 tyg łożysko miało już 4 stopień starości czyli dziecko nie dostawało pokarmu. Syn urodził się z zaburzeniami oddychania i zakazenie okołoporodowe. Córcia natomiast wypisali mnie na tydzień po 3 tyg leżenia w szpitalu do domu i kazali przyjść 9 marca na cc a 7 jeszcze zrobić wyniki i wysłałam do mojego ginekologa wyniki jak zobaczymy że znowu skoczyły to kazał 8 marca rano stawić się na cc. W pół godziny od badania wód płodowych przed cc od czystych zrobiły się zielone więc mała oddała smułkę więc jakby mi kazali 9 marca przyjść to by się udusiła 😞. Także strasznie się boję mam nadzieję tylko że nie będę po raz kolejny królikiem doświadczalnym i że z biegiem lat medycyna poszła do przodu.
U m je również było podejrzenie cholestazy ciążowej . Leżałam w szpitalu z tego powodu. Mi wyniki wątrobowe wychodziły dobrze. Swedziali mnie całe ciało , bez żadnych chrostek. Potrafiłam całą noc nie spać i się drapać 😱😭 u mnie nie doszli od czego to było. Jedynie ordynator twierdził że mały mi gdzieś uciska na wątrobę. Po porodzie dwa tygodnie, dziecko było wysypane całe w chrostkach ropnych . Męczy się z takimi wykwitami do tej pory a ma lat 6 . Jedynie twierdza ze ma uczulenie na własny pot. Widzę że czym starszy tym mniej tego jest ale jednak jest. Dlatego teraz mam.nadzieje że nie będzie powtórki z rozrywki 😨

Do góry