reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczniówki 2021

Tak więc 2 tygodnie temu był pusty pecherzyk który wyglądał na 3 tydzień [emoji4]

Dwa tygodnie później to już moja fasolka wyglądająca na 7 tydzień
Ja już po wizycie. Jest serce :) dostałam profilaktycznie duphaston z powodu wady w budowie macicy. Ciąża młodsza niż z OM, czyli dzisiaj 6+1:)
Ja już po wizycie. Jest pęcherzyk i ciałko żółte. Nie ma jeszcze zarodka i echa serca. Lekarz na NFZ całkiem spoko. Ciąża wygląda na 5tc. Niestety nie dal mi zdjęć USG. Ale mam problem ponieważ nie mowialm mu że lecze się też prywatnie i przepisał mi clexanxe na ryczalt. I pewnie jak nie wykupie to bedzie wiedział a lekarz prywatnie daje mi neoparin, który kosztuje jakieś 3.5 a clenax 35 zł. I nie wiem co robić czy wykupywać.
Kolejna wizyta 2.06 u prywatnego i 10.06 tu na NFZ.
To i ja dołączam do stycznióweczek [emoji4] aplikacja wylicza mi termin na 30.01. Mam już za sobą pierwszą wizytę u ginekologa, która odbyła się wczoraj (4t3d) ale niestety na badaniu nie było jeszcze nic widać, nawet pęcherzyka, czy to nie dziwne? [emoji17] lekarz był na NFZ, prowadzić ciążę chce u kogoś prywatnie ale liczyłam się z tym że USG może na razie mało pokazać i szkoda było mi 160 na wizytę... Dostałam wczoraj skierowanie na badania a na kolejną wizytę mam przyjść za dwa tygodnie. Wczoraj robiłam też beta hcg (wyszła 417,5) jutro jadę powtórzyć żeby zobaczyć czy ładnie rośnie.
Chciałabym się cieszyć bo to planowana ciąża, moja pierwsza ale tak bardzo martwię się że coś może pójść nie tak [emoji17][emoji17] wiem że to u nas normalne bo trochę Was poczytałam ale liczę na to, że mając teraz w Was wsparcie będzie mi ciut prościej [emoji4]
Gratulacje dziewczyny! [emoji173]
Dziewczyny chcecie rodzić SN czy CC ??
Ja miałam pierwszy SN i 25h rodzilam gdzie ponad 3 h mialam parte myślałam ze zejdę na tamten świat. I nie wiem czy nie pogadam z lekarzem o CC bo naprawdę boję się psychicznie nie dam rady
Zdecydowanie sn o ile nie będzie przeciwwskazań :)

Przypominam o baloniku Aniball, który przygotowuje krocze do porodu! 2x sn i 0 pęknięć, czy nacięć!
Ja jeszcze o tym nie myślę ale tak na tą chwilę SN, nie mam doświadczenia ale jakoś to przecierpię a ponoć dużo sprawniej organizm wraca do siebie... wiem, że może być bardzo ciężko np. moja mama rodziła mnie 32 h ale są kobiety których dzieci w godzinę są na świecie... jakie macie doświadczenia ?
Poród sn boli, nie ma co ukrywać. Ale u mnie w obu przypadkach bardziej bolały skurcze, niż samo rodzenie. Pierwszy porod barfzo ciężki. Skurcze od 4 rano, urodziłam 23:27. O 20 blagalam o znieczulenie zewnatrzoponowe, bo po tylu godzinach ciągle miałam tylko 4xm rozwarcia. Po znieczuleniu się rozliznilam i id razu strzeliło na 10cm.
Drugi poród super. Żyć że tego każdemu. Do szpitala wjechałam 6:30, urodziłam o 7:73. Najdłużej kazałam pod ktg na izbie przyjęć, bo skurcze się nie pisały i położna chciała mnie do domu odesłać :D przyszedł lekarz na badanie sprawdził rozwarcia, było już 10cm i tak jak włożył rękę tak mi wody poszły. Skrótem prowadzili mnie na porodowke bo momentalnie zaczęły się skurcze parte, jak mąż dobiegl normalną drogą, to już była główka :)
Aż się wzruszyłam na to wspomnienie.
Po sn stajesz na nogi o działasz, a po cc zmagasz się z bólem, a masz już dziecko.na zewnątrz i trzeba przy nim robić...

reklama
Wiem ale nie warto przekonywać innych że nie warto się badać.
Przykład z złymi przepływami dałam nie względem siebie bo u mnie za każdym razem było za późno. Ale znam przykłady że wczesne wizyty coś dały ale wiem tak jak u siebie, że mogą nic nie dać.
Teraz to pojechałaś 🤦🏼‍♀️Nikt nikogo nie przekonuje ze nie warto się badać! Powiedziałam ze nie warto się stresować na rzeczy Na które i tak nie mamy wpływu ( niezwiększmy ani nie zmniejszymy sobie bety czy tez nie spowodujemy ze pecherzyk będzie większy) i porównywać wyników z innymi bo każda z nas jest inna.
natomiast jeżeli przyniesie to komuś ulgę to czemu nie 🤷🏼‍♀️ Każdy i tak robi co uważa na słuszne 😁

Witam wszystkie mamusie, ja też już po wizycie [emoji5] u mnie wszystko w najlepszym porządku jak na razie, serduszko bije, chwilkę dał mi doktor posłuchać, uspokoiłam się na najbliższe kilka dni [emoji3][emoji3]
Ja jestem po wizycie dziś 5t4d na usg jest już piękny kształtny pęcherzyk ciążowy ale nie ma jeszcze zarodka ani przecherzyka żółtkowego dlatego mam przyjść za 1.5 tyg 8 czerwca [emoji5]️ ale cieszę się bo ja byłam tylko upewnić się ze pęcherzyk jest w macicy i wiem że już jest [emoji5]️ teraz czekam na zarodek z serduszkiem
Gratulacje!
Tak jest coś takiego, wystawiają chyba zaświadczenie, że kobieta jest niezdolna do porodu naturalnego ze względu na jakąś tam fobię [emoji848]
Tak. Mam koleżankę która dostała skierowanie na gg przez wadę wzroku. Jaksli nosiecke okulary to konieczna jest wizyta u okulisty jak dobrze pamiętam
Ja powiem lekarzowi że cc i tyle.
Powiedzcie mi dziewczyny czy kąpiecie się w wannie? W poprzedniej ciąży nie miałam tego problemu bo miałam prysznic w teraz mam to i to i wolę wannę. Lubię sobie poleżeć :) gdzieś czytałam że to nie wskazane ale pewna nie jestem
Nie wskazane jest łapanie się w gorącej wodzie. Obie ciążę się kapalam w gorącej i wszystko ok. Teraz mam prysznic [emoji24]

Ja chodzę na NFZ i powiem, ze jest rewelacja. Gabinet pięknie wyposażony, czysta i duża toaleta dla ciężarnych. Pani doktor to chyba Anioł bo taka sympatyczna. Kolejek nie ma bo specjalnie zapisują, na konkretne godziny żeby nie czekać. Dla mnie super!
Dzisiaj od razu na pierwszej wizycie miałam pobrana cytologię, dostałam fajna teczkę na dokumenty. Duży plus za wszystko
Ja również chodzę na NFZ i bardzo sobie chwalę. Sprzęt nowiusieńki, lekarka specyficzna, ale konkretna. Zdążyło się, że nie weszłam k wyznaczonej godzinę, ale to nawet w prywatnych gabinetach się zdarza. Jestem zadowolona z tej opieki.
Ja bym zdecydowanie chciała SN. Zamierzam wziąć znieczulenie zewnątrzoponowe i nie przejmować się bólem [emoji28]
I chciałabym też rodzic w wodzie. Ciekawe czy da się to połączyć ze znieczuleniem czy albo jedne albo drugie [emoji848]
Nie chce Cię wprowadzić w błąd, ale chyba jeśli ma zoo, to trzeba być pod ktg.
Ja paliłam jednego dziennie 1 tydzień ze świadomością, że już jestem w ciąży... [emoji2356][emoji2356][emoji2356][emoji2356] Głupota, ale jakoś do głowy nie brałam, że serio to ciąża, ogólnie myślałam, że i tak coś się stanie... Straszne.... A potem zapomniałam co to fajki, z dnia na dzień [emoji2368][emoji2368] co do porodów.. Jak Was poczytam, posłucham koleżanek to aż mnie macica boli, krocze i tylek dodatkowo.... Nie wiem czemu najbardziej mnie nacinanie krocza przeraża i szycie [emoji23][emoji23][emoji23]bo ogólnie miesiaczkowe skurcze mam silne, że aż musialam kucać na ziemi po kilka minut, żeby puściło, bo aż miałam mroczki przed oczami, więc jakoś to mnie aż tak nie przeraża, mam nadzieję że po prostu to jakoś da się przeżyć, bez przyduszania niewinnego męża i przygryzania mu rąk do krwi z bólu [emoji848][emoji848][emoji848]
Krocze można wytrenować do rozciągnięcia :) polecam!

Ja to chyba jestem stuknięta. Mi myśl o sn daje poczucie takiej mocy! Że mój organizm jest w stanie wydać na świat nowe życie, człowieka! Wiem, że są osoby które boją się panicznie, a mnie właśnie myśl o porodzie napełnia nieopisana siłą! To taka adrenalina, że nie da się z niczym porównać :)

Dziewczyny czy bolą Was łydki?
Mnie w nocy bardzo i teraz już leżę w łóżku i zaczynają delikatnie mnie boleć, tak jakby przed skurczem łydek... Wzięłam Magnes i tyle... Po
Sprawdź jaki.magnez bierzesz, czy jest suplementem czy lekiem :)
Dziewczyny czy wy też macie takie chore sny ?
Jeju dzis mi sie śniło że partner mnie zdradza oszukuje, potem obudziłam się na troszke zła lezalam strasznie potem poszlam spać i śniło mi sie ze urodziłam syna i jak zdjelam mu pampersa to tak sikal ze sufit obsikal. No masakra jakas haha
Mi się dzisiaj śnił kolega z gimnazjum, który nie żyje od kilku lat. Śniło mi się, że się z nim żegnam... Nie mam pojęcia skąd się to wzięło, nie myślałam onim ani nic... dziwne...
Cześć dziewczyny, chciałabym do Was dołączyć. Mam 38 lat i to moja 3 ciąża. Termin na 20.01.21 r. Jest tu może mamunia w podobnym wieku? [emoji4]Pozdrawiam Was serdecznie [emoji4]
Witaj i przyjmij gratulacje.

Kończę, Panicz wstał z drzemki :)

Ja już po wizycie. Jest pęcherzyk i ciałko żółte. Nie ma jeszcze zarodka i echa serca. Lekarz na NFZ całkiem spoko. Ciąża wygląda na 5tc. Niestety nie dal mi zdjęć USG. Ale mam problem ponieważ nie mowialm mu że lecze się też prywatnie i przepisał mi clexanxe na ryczalt. I pewnie jak nie wykupie to bedzie wiedział a lekarz prywatnie daje mi neoparin, który kosztuje jakieś 3.5 a clenax 35 zł. I nie wiem co robić czy wykupywać.
Kolejna wizyta 2.06 u prywatnego i 10.06 tu na NFZ.

Sprawdź jaki.magnez bierzesz, czy jest suplementem czy lekiem :)Mi się dzisiaj śnił kolega z gimnazjum, który nie żyje od kilku lat. Śniło mi się, że się z nim żegnam... Nie mam pojęcia skąd się to wzięło, nie myślałam onim ani nic... dziwne...Witaj i przyjmij gratulacje.

Kończę, Panicz wstał z drzemki :)
😊😊😊

Cześć dziewczyny ,można dołączyć?nieśmiało witam się i ja,czytam Was już chwilkę ale bałam się zapeszyć. Wczoraj byłam na usg pęcherzyk ciążowy i żółtkowy jest ale tylko tyle wiec czekamy na serduszko i zarodek. Mam 34 lata i po 4 latach starań w końcu się udało. To moja pierwsza ciąża i witam Was wszystkie serdecznie☺

reklama
Dziewczyny pocieszcie :( jestem właśnie po kontroli, dziadziuś 13 cm, serduszko bije ale mam ogromnego krwiaka :( siedzę właśnie w poczekalni w szpitalu i modlę się żeby mnie przyjęli, bo nie wyobrażam sobie w domu zostać, bez żadnej kontroli :(

Do góry