reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniówki 2021

Ja pierwszą betę robiłam 5+0 miałam ponad 3000 i się ze stresowałam bo w ostatniej ciąży na badaniu histopatologicznym wyszedł zaśniad częściowy. Może u Ciebie będą bliźniaki ? Ja bym chciała, ale z moją beta raczej mało prawdopodobne. Ale ważne by zdrowe.

Nie zgodzę się z tym gdybym nie kontrolowała poprzednich ciąż przed 12tyg chodziłabym 4-6 tyg z martwym płodem. Co byłoby zagrożeniem dla mojego życia. A w tej ciąży nie miałabym szans nawet jej donosić bo biorę leki od pozytywnego testu. Nie które dziewczyny dostają już leki na pierwszej wizycie bo mają kiepskie przepływy.
Jeśli ma ktoś problemy zdrowotne to oczywiście ze zawsze jest ryzyko i potrzeba kontrolowania przez lekarza. Bardziej chodziło mi o te dziewczyny które nie potrzebnie się martwią bo nie maja tak naprawdę czym. Żaden lekarz nie jest w stanie przewidzieć czy doniesie się ciąże już w 5tyg ciąży. 🤷🏼‍♀️

reklama
Jeśli ma ktoś problemy zdrowotne to oczywiście ze zawsze jest ryzyko i potrzeba kontrolowania przez lekarza. Bardziej chodziło mi o te dziewczyny które nie potrzebnie się martwią bo nie maja tak naprawdę czym. Żaden lekarz nie jest w stanie przewidzieć czy doniesie się ciąże już w 5tyg ciąży. 🤷🏼‍♀️
Ja nie mam żadnych problemów zdrowotnych. Powstają tylko w ciąży i dotyczą ciąży. I nigdy przed ciążą o tym nie wiedziałam bo skąd?
Więc uważam że warto iść wcześniej i sprawdzić.
Juz w 6tyg jeśli serce bije można zauważyć że serce słabo bije i trzeba podać acard i/lub heparynę, a na plamienia dupka

Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty [emoji110][emoji3590]

A macie tak też że musicie się 100 razy zastanowić nad czymś? Mi to się wydaje że w tej ciąży jestem taka tępa, masakra[emoji2356]
Osttanio jak rozmawialiśmy z mężem to musiał mi coś tłumaczyć 3 razy przy czym na końcu mi powiedział (żartem oczywiście), że te nasze dziecko chyba będzie bardzo mądre bo one mi wysysa cała moja inteligencję [emoji23]

Też tak mam zastanawiam się czasem nad prostymi słowami i nie mogę się wysłowić [emoji28]

Poczekajcie co będzie później. Jak się dzidzia urodził, to człowiek nie mysli o niczym innym niż o kupkach ile było o jak wyglądały, pamoersach, karmieniu itp [emoji14]

Witam dziewczyny, czy można do Was dołączyć? :-) w zeszłym tygodniu robiłam 2 testy, oba pozytywne :-) wg aplikacji jestem w 5+2, termin z ostatniej miesiączki wypada na 28.01.Wizytę u lekarza mam dopiero 04.06 i już nie mogę się doczekać :-)

Witaj! :)

Będzie dobrze. Musi. Ja sobie wmawiam, że się nie przejmuje. Mąż tak się zestresował że mimo że nie wejdzie ze mną do lekarza to wychodzi wcześniej z pracy i będzie czekał przed budynkkem.

A w którym tygodniu jesteś? Ja miałam cytologie robioną we wrześniu. I chyba bym nie chciała teraz ponownie. Boje się że można coś uszkodzić. Wiem mało prawdopodobne ale jednak.

Super. Ja bym nie dała rady 5 tyg bez wizyty. Ja chcę chodzic co 7-10 dni do końca 4 miesiąca.

Też jesteście cały czas głodne i macie napady zimna i gorąca? Zawsze znerwów jadłam. Cud że nie mam nadwagi.

Ja tez jestem ciagle głodna :/

Ja w czasie dnia jem normalnie. za to na noc zeżarłabym wszytsko. Wczoraj o 22 jadłam łazanki [emoji2360]

Jeszcze mam pytanie czysto techniczne, może trochę głupie ale wybaczcie :-D to co tu piszemy zostaje tylko na tym forum i nie udostępnia się jakoś samo gdzieś indziej np na Facebooku nie? :-D nie mówiliśmy z mężem jeszcze nikomu o ciąży i nie chciałabym aby ktoś znajomy to przeczytał :-D

Haha :D nie udostępnia się nigdzie. Ale każdy "z zewnatrz" może wejść i czytać co piszemy, pobrać np nasze zdjęcie usg i zapisać sobie ma telefonie. Ja będę za jakies 2 miesiące bardzo mocno namawiał Was do zamknięcia wątku. Bedzieny to widzieć tylko my, osoby zapisane. Jest szansa, że się ze sobą barfzo zżyjemy, będziemy się dzielić zdjęciami dzieci, opisem porodów. Ja mam do dzisiaj codziennie kontakt z dziewczynami z października 2017 :) jak byłam w 2giej ciąży nie miałam czasu na forum. Ale z Wami pisze mi się bardzo fajnie :)

Ja nie mam żadnych problemów zdrowotnych. Powstają tylko w ciąży i dotyczą ciąży. I nigdy przed ciążą o tym nie wiedziałam bo skąd?
Więc uważam że warto iść wcześniej i sprawdzić.
Juz w 6tyg jeśli serce bije można zauważyć że serce słabo bije i trzeba podać acard i/lub heparynę, a na plamienia dupka
W moim przypadku tak nie było, lekarz stwierdził ze ciąża rozwija się prawidłowo a kilka dni później poroniłam.
wiec każda z nas jest inna i uważam ze nie można porównywać Swoich wyników z wynikami innych kobiet.

Od ponad trzech tygodni Was wszystkie Kochane czytam, przeżywam Wasze wzloty i upadki, a teraz w końcu mogę do Was dołączyć ! :)

Dziś jestem po kolejnej wizycie i w końcu została założona karta ciąży.
Serduszko bije, ciałko już ma 11,3mm (7w2d) a urodzi się moje Szczęście 14.01.2021 ❤
Nie umiem w to uwierzyć bo zaszłam za pierwszym podejściem a wszystkie znajome powtarzały , że z pół roku mi zejdzie a tu cud , pierwsza owulacja , pierwsze próby i jest 😘.

Ciąża pierwsza, mam 29lat i jestem ze Śląska.
Cieszymy się, gratulacje! Nam też udało się za pierwszym razem 😁 też byłam sceptycznie nastawiona bo ubzduralam sobie ze miałam cykl bezowulacyjny a tu taka niespodzianka 🥰 ale u nas to dopiero 4t6d. I też jestem ze Śląska 😎😛

Z zachcianek to ja póki co ciągle apetyt na mizerię z dużą ilością śmietany, mogłabym ciągle ją jeść, ale nie wiem czy to można już podciągnąć pod objaw ciąży, czy nie za wcześnie :-) a co do grilla w pierwszej ciąży odrzucało mnie na samo słowo "grill" (to moja druga ciąża) :-)

Jaka śmietane dajesz do mizerii? ka do tej pory zawsze daje jogurt naturalnyz ale to nie jest to... a tez chce codziennie mizerii!!

Czyli nie jestem sama. :D. A kefir czy kwaśne mleko można normalnie pić nie ?Jakie składniki oprócz tymianku, salami, serów pleśniowych nie można jeść w ciąży?

Wszystko co jest pasteryzowane niż na śmiało. Nje wilno tataru i sushi (z surowa ryba)

Dzień dobry mamusie, jestem dzisiaj najszczęśliwsza osoba na świecie, pomimo przyrostowi bety który był ponizej normy, moje dzieciątko rośnie a nawet zobaczylam serduszko [emoji3590] wyłam jak bóbr, mąż też [emoji24].... Ile sie wymartwilam to moje, jedyne ci mnie zszokowało to to ze z usg wyszło ze to 6 tydzień ciąży a z om powinien zacząć się 9 tydz (8+0) i z terminu porodu 7 stycznia zmieniło sie na 21.01, juz to sprawdzalam wiec wychodzi ze data poczecia to 27.04 ale to nie mozliwe bo juz 28.04 mialam pozytywny test, ehh zagmatwane, najwazniejsze że wszystko jest w porządku, będę wyc ze szczęścia dzisiaj j sobie cały dzień...

Serdeczne gratulacje! Cudowna wiadomość!

Dokładnie, moja mama mówiła mi, że teraz to jest masakra i wszyscy popadli w jakąś paranoję. Zaufajmy swojemu organizmowi, bo on sam nam powie czego nam potrzeba (mój ostatnio twierdzi, że potrzeba mu maca, ale to już inna historia[emoji28]). Ja już wspominałam o tych nieszczęsnych pomarańczach, które podobno uczulają [emoji2957]. No i nie zapominajcie o grzybach, co podobno jest taką bujdą na resorach, że nie wiadomo skąd się to w ogóle wzięło.

Oj tak. Mój też potrzebuje maca. I pizzy. I kebaba [emoji21]

Hahaha mnie ten McDonald tak napastował od 3 tygodni, że przedwczoraj wymiękłam. Tak jak nie mam ochoty na nic do jedzenia tak to weszło jak zle i nie nie mam wyrzutów sumienia haha [emoji23][emoji3059].
A z ciekawostek! Gdzieś wyczytałam 3 lata temu, że w żarciu z Maca są środki przeciwwymiotne dlatego ciężarne często mają ochotę i czuje się dobrze po tym jedzeniu :)
No ja też jak tylko zobaczyłam na teście 2 kreski od razu przestałam palić i nie mogę teraz wytrzymać z palaczami nawet jak palą gdzieś na dworze czy na balkonie...
To etap przejściowy. Jak ja rzuciłam 0alenie, to dosłownie nie mogłam wytrzymać jak tylko poczułam fajka. Ja paliłam kilka lat, potem przesiadłam się na elektryka, a miesiąc przed pierwszą ciąża ostawiłam zupełnie
Jak u Was pięknie [emoji7][emoji3590] zawsze tak sobie wyobrażałam prawdziwy dom. Już widzę ten śmiech i chichotanie chłopców [emoji3526] masz prześlicznych blondaskow [emoji3590][emoji6]
Jejku! Przeczytałam to już przedwczoraj i dosłownie się wzruszyłam! Dzięki Ci za te słowa, potem się zastanawiałam, czy nie wezmiecie mnie za fleje [emoji14]
A ten "śmiech i chichot" raczej występuje w postaci "EEEEEEJJJJJJJ", "ZOSTAAAAAAW", "TO MOJEEEEE" i oczywiście "MAMOOOOOOOOOOOOO" :D

Ja też nie na słodkie. Tylko kwaśne i śledzie. Podobno organizm chce więcej witaminy C. To zabobony są z tym, że słodkie na dziewczynkę [emoji6]
Tak samo jak dużo kobiet je całymi dniami pomidory. To żelaza może brakować.

Oj wiem, że zabobony :D z drugim cały czas zarlam słodkie, lody, owoce A wyszedł Antek :D
A w pierwszej ciąży jadłam pomidory. Jezu aż mi nie dobrze na samo wspomnienie

Od jajek też mnie odrzuciło.
A smakują Ci sery żółte? Słodycze? Kiszone?

Na co macie smaczki dziewczyny?
Ja zdecydowana przewaga kwasnego. Ale widzę, że mi się zmienia. Ostatnio chodzi mi po głowie gniazdko angielskie. A dziś jadłam na śniadanie ser żółty z czekodżemem i masłem 😁 bardzo mi smakowało.
Nie do końca wierzę w te przesądy, że kwaśne na chłopca, a słodkie na dziewczynkę.. Chyba organizm się upomina czego mu brakuje. Ale kto tam wie ☺
W sumie teraz jem na kanapki tylko ser żółty. jak mam wybór między czekoladą a ogórkami to wybieram ogórki ale ja nigdy za słodkim nie przepadałam;) większość czasu nie mam na nic ochoty więc nie mam też problemu:). Już schudłam 2 kilogramy mam nadzieję że na tym się skończy.

reklama
W moim przypadku tak nie było, lekarz stwierdził ze ciąża rozwija się prawidłowo a kilka dni później poroniłam.
wiec każda z nas jest inna i uważam ze nie można porównywać Swoich wyników z wynikami innych kobiet.
Wiem ale nie warto przekonywać innych że nie warto się badać.
Przykład z złymi przepływami dałam nie względem siebie bo u mnie za każdym razem było za późno. Ale znam przykłady że wczesne wizyty coś dały ale wiem tak jak u siebie, że mogą nic nie dać.

Do góry